Tot preparant la Khovantxina

El proper 15 de maig s’estrenarà la nova producció de la Khovantxina de Modest Mussorgski en el Liceu.

La darrera vegada que es va fer aquesta òpera va ser al gener de 1989. Els seus protagonistes varen ser Matti Salminen, Wieslaw Ochman, Matti Talvela, Hartmut Welker; Maurizio Frusoni i Ruza Baldani. Va dirigir l’orquestra Janos Kulka i l’escena Emil Boshnakov.

Aquest magnífic repartiment ens posa molt difícils les coses per aquest any, però haurem de veure de que són capaços Ognovenko, Galouzine, Brubaker, Putilin, Vaneev i Zaremba, sota les direccions de Michael Boder a l’orquestra i Stein Winge a l’escena.

És la quarta vegada en la historia del Teatre que es programa, les anteriors varen ser a les temporades 1950-51, 1961-62 i les esmentades de la temporada 1988-89.

La Khovantxina és un frec històric que juntament amb el monumental Boris Godunov i un altre òpera que Mussorgski no va composar mai, havien de fer una trilogía sobre la història de Rússia.

Mussorsgski va deixar enllestida la versió per a veu i piano i alguns esborranys d’orquestració. Al Liceu sempre s’ha interpretat la versió orquestrada per Rimski-Kórsakov. Aquest cop escoltarem la versió orquestrada per Xostakóvitx.

Hi han molts moments memorables en aquesta partitura, però us proposo escoltar un fragment amb la Irina Arkhipova i Vladislav Pavko, corresponent al duo de Marfa i Andrei del acte IV.