Els ‘nous’ The Who

La banda ha entrat a la llista dels Top 40 i els seus vídeos reben milers de visites a You Tube

who.jpgNo són una banda de rock a l’ús, però The Zimmers, un grup de quaranta ancians del Regne Unit que superen entre tots els 3.000 anys, han aconseguit amb seu primer senzill entrar en el Top 40 britànic (en una digna vint-i-sisena posició), i a més el vídeo de seu senzill ja ha rebut dos milions de visites a You Tube. Els avis ja són una celebritat: els han entrevistat en els xous dels populars Graham Norton, al Regne Unit, i Jay Leno, als Estats Units.

Aquest grup de jubilats, alguns d’ells centenaris, s’han estrenat en el panorama musical amb una versió del tema My Generation, dels seus compatriotes The Who.

Tot va començar quan un periodista de la BBC anomenat Tim Samuels va decidir fer un programa de televisió sobre els ancians britànics i la marginació que sofreixen i va trobar testimonis com els de les germanes Dolores i Sylvia Murray, de Londres, furioses amb els plans de tancament del seu bingo local, el centre de la seva vida social.

Llavors va tenir la idea: aconseguir que un grup de jubilats gravés un tema i aconseguir introduir-lo en les llistes d’èxits, per a la qual cosa va unir les seves forces amb les de Neil Reed, un dels fundadors del segell musical X-Phonics. “Quan el vam presentar a la indústria musical, van sortir corrent”, recorda Reed.

Però no es van desanimar i el febrer passat van reunir quaranta pensionistes en els estudis londinencs d’Abbey Road, els mateixos on els Beatles van immortalitzar els seus grans èxits. Algunes bandes tarden mesos a gravar els seus temes: els Zimmers ho van aconseguir en quatre hores.

“Crec que tota aquesta experiència m’ha tornat a la vida. Estava estancat en la rutina i ara em sento viu de nou”, va explicar a la BBC Alf Carreta, que amb 90 anys lidera la banda.

No és el més gran del grup. Winifred Warburton té 99 anys i Buster Martin assegura haver complert els 100.

Des que van gravar el seu tema, s’ha desencadenat una autèntica zimmermanía i això que algunes emissores de ràdio s’han negat a emetre el tema.

El vídeo de la seva actuació ha estat vist per més de 2,3 milions persones en YouTube i al voltant de 100 milions a 50 països han vist clips de la banda per televisió.

Dimarts vinent apareixeran en horari de màxima audiència en EUA en el programa televisiu Tonight Show, de l’humorista i presentador de la televisió nord-americana Jay Leno.

I ja tenen organitzada una petita gira de concerts que els portarà també per Espanya, on actuaran del 20 al 22 d’octubre pròxims a Alacant, Barcelona i Madrid.

“Ara que som en les llistes d’èxit, els discjòqueis hauran de posar-nos i amb una mica de sort podrem posar-nos en el Top 10”, comenta el productor Will Daws, un altre dels implicats en el projecte.

En una indústria obsessionada per la joventut, aquesta banda s’ha convertit en tot un fenomen, però també una mostra de rebel·lia.

“Ens hem despertat per mostrar-los al país que som encara vius i hi ha encara coses que podem fer”, explica Dolores Murray, de 64 anys, a The Sunday Times.

Qui li anava a dir a Pete Townshend, el guitarrista de The Who i autor de My Generation, quan el 1965 va escriure allò de ‘Hope I die before I get old’… (Espero morir abans d’envellir…)?

Font: El País