Moore ataca de nou

sicko.jpg(artículo en castellano)

LOS ÀNGELES/SANT FELIU DE LL.- El polèmic cineasta Michael Moore està disposat a la lluita, llest per mostrar el seu nou documental, ‘Sicko‘, sense importar-li que el Govern d’EUA li investigui pel viatge a Cuba que va fer per a realitzar-ho.

“Els esforços del Govern de Bush per a dirigir una investigació políticament motivada contra Michael Moore i ‘Sicko’ no ens detindran a l’hora d’assegurar-nos que el poble nord-americà veu la pel·lícula”, és la resposta de l’equip del documentalista al seu contrincant en aquesta baralla.

Tant conegut per la seva obra, des de ‘Bowling for Columbine’ (2002) a ‘Fahrenheit 9/11’ (2004), com pels seus cops d’efecte, el nom de Moore sempre arriba envoltat per la polèmica. Els atacs solen ser tan durs, ja siguin personals o artístics, que una vegada més Moore compte amb l’assessoria de l’estratega polític Chris Lehane per a l’estrena de la seva nova bomba.

Però en aquesta ocasió els atacs els lidera una investigació oficial.

El departament del Tresor d’EUA li va enviar una carta el passat 2 de maig on li informa que el Govern nord-americà mai li va donar permís per a saltar-se l’embargament que existeix contra Cuba.

El document signat per Dale Thompson, cap de l’oficina de Control de Béns Estrangers del departament del Tresor, demana al realitzador a facilitar una sèrie de dades sobre el viatge que va realitzar a Cuba al febrer i li recorda que les violacions estan penades “pel civil i/o el criminal”.

Aquesta oficina no té dades que s’hagi emès una llicència específica que li autoritzi a establir relacions de viatge relacionades amb Cuba“, subratlla el mateix document.

La resposta de Moore, que estrena el seu nou documental el pròxim 19 de maig en Cannes, ha estat tan ràpida com pública i contundent.

Sense fer de la investigació un secret, el realitzador té el document a la vista de tots en el seu lloc en Internet (http://www.michaelmoore.com). I en la seva resposta, que signa la productora de ‘Sicko’, Meghan O’Hara, planta cara.

“El president (George W.) Bush i el seu Govern haurien de gastar el seu temps intentant ajudar a aquests herois perquè rebin l’assistència sanitària que necessiten, en lloc d’abusar del seu poder legal per a la seva agenda política”, diu la resposta.

Els “herois” als quals fa referència són els 10 treballadors en les tasques de rescat del 11-S que Moore va dur en el seu viatge a Cuba perquè rebessin assistència sanitària de les dolències que sofreixen des de la seva labor en els enderrocs de les Torres Bessones.

Moore va ser a Cuba amb aquest grup el passat febrer per a rodar allí unes imatges que formen part del nou documental, centrat en les deficiències del sistema sanitari a Estats Units.sicko2.jpg

Segons els fragments mostrats durant la passada edició del Festival de Toronto, ‘Sicko’ mostra diferents històries d’horror en el sistema sanitari a Estats Units i de nou els atacs al Govern de Bush són frontals.

La nova pel·lícula de Michael Moore arrencarà la tirita de la indústria sanitària nord-americana“, descriu O’Hara en el seu comunicat sobre un film que té previst la seva estrena a Estats Units el 29 de juny.

Es tracta d’un documental a l’estil de Moore, polèmic, sarcàstic i provocador, en el qual ja havia començat a treballar quan es va dedicar en cos i ànima a ‘Fahrenheit 9/11’ després dels atemptats del 11 de setembre de 2001.

A l’espera d’aquest i altres atacs, la companyia Weinstein, productora de la cinta, tornen a contar amb Lehane, l’estratega polític que va ajudar en la campanya de ‘Fahrenheit 9/11’ i va anar assessor de la campanya presidencial del Gore en 2000, a més d’advocat del llavors president Bill Clinton.

Però la investigació del departament del Tresor és un tema oficial que necessita alguna cosa més que aprofitar la publicitat que dóna sobre la cinta.

Pel moment, Moore compte amb 20 dies per a lliurar els materials sol·licitats per aquesta investigació, encara que alguns mitjans a EUA han citat que la primera reacció del cineasta va ser guardar la còpia de la seva nova cinta en un lloc segur fos del país, per a protegir-la de qualsevol interferència governamental.

Anuncis