l’efecte dominó o que se’t passi l’arròs

Aquesta setmana s’han produït dues notícies, els efectes de les quals mereixerien una anàlisi sociològica , exemple de com estan canviant les coses pel que fa al moviment de la informació avui en dia i de com, a bona part de les institucions, se’ls hi passa l’arròs.

La primera és l’aparició del vídeo-ficció, a youTube, produït per la plataforma “Ave pel litoral” en el que es veu una mena de telenotícies (subtitulat en anglès) informant de la caiguda de la Sagrada Família, com si del 11-s es tractés.

L’altra notícia és el segrest del número d’aquesta setmana de la revista “el Jueves” on “suposadament” es veuen al “principito” i a la “leti” en plena feina, i amb la “leti” mirant cap a “Cuenca”. (no el podreu veure en el link, doncs en el seu lloc la revista ha penjat una nota)

La penjada del vídeo a youtube va generar centenars de milers de visites, i a conseqüència d’això es van fer ressò fins i tot el mitjans tradicionals (jo el vaig veure en un telenotícies a TV3), conjuntament amb la reacció airada del govern municipal.

La segona està sent una “bomba” a la blogoesfera. Milers i milers de blocs reproduint la portada segrestada, fins i tot, en francès, portuguès, anglès, alemany. Fent-se ressò indrets com la BBC o el INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE entre d’altres.

Sense entrar a valorar ni les raons polítiques darrera del vídeo, en el primer cas; ni si el contingut de la portada de “el jueves” és o no constitutiu de delicte (com a molt podríem dir que és de mal gust, però delicte?), en el segon, el que està clar que tant a l’alcalde de la nostra ciutat com a la Fiscalia General de l’Estat se’ls hi ha passat l’arròs, al no entendre com es mou la informació avui en dia.