CONFERENCIA DALAI LAMA BARCELONA

Comentari escrit per PILAR PALAU

89.jpgEl passat dia 10 vaig anar a la conferència sobre La Felicitat que va fer el Dalai Lama en la seva visita a Barcelona i haig de dir que va ser força interessant, no sempre tenim l’oportunitat d’escoltar en directe a persones d’aquesta mida.

Tots sabeu qui és el Dalai Lama (Tenzin Gyatso, el XIV Dalai Lama líder espiritual i temporal del Tibet) i el seu periple pel món explicant la situació del seu país , invait pels xinesos des de l’any 1950 i exiliat a la India des de 1959. Però aquest cop, encara que continua essent el cap principal en lo referent a la religió budista tibetana, ara no ha vingut a parlar de política, aspecte que des de fa temps, tinc entès que ha delegat força a compatriotes seus.

Va ser molt respectuós i afable amb tothom, incloent als xinesos, dels quals ja no espera la independència total del seu país, si no que demana una autonomia dins del estat xinés per poder preservar la seva cultura, art, religió, paisatge, territori…. que si no, està condemnat a desaparèixer. Té esperances de aconseguir-ho, però, segons va dir, les negociacions no van bé.

La conferència es va centrar sobre la felicitat que tot ser humà busca en la vida, i va explicar el que creu des de un punt de vista molt “realista”. No va barrejar la religió amb els conceptes de la recerca de la felicitat, es més, va dir que no cal fer-ho des de la religió, si no des del interior de la ment de la persona, des de la pau interior cultivant els valors humans. La pau genuïna, per tan la felicitat, ha d’arribar a través de la pau interna.

Es va mostrar molt respectuós amb totes les creences religioses, va estar a favor de fomentar que les escoles imparteixin una educació laica, respectant totes les religions i que es fomenti més una harmonia entre elles.

Segons el Dalai Lama els conceptes bàsics dels valors humans que fan que les persones trobin la felicitat no van lligades, necessariament, als conceptes religiosos. Ell ho lliga més a conceptes com l’afecte, la compassió, l’amor, el no tenir odi, ni ira, ni ràbia, ni enveja…..ja sabeu la no violència, la tolerància….. en una introspecció cap als valors interns del ser humà.

Va recalcar molt que l’empipament, la ràbia, l’agressivitat,….provoquen més el sofriment intern i també les malalties. Aquestes emocions negatives generen problemes-malalties físiques, per tan més infelicitat i malestar. La pau mental porta també una salut física.

Va recordar la importància que té la relació amb la mare, de com aquesta relació influeix decisivament en el nen per formar-se com a esser humà, amb bondat, amor…., com el “afecte” entès com estimació, és necessari per la creació i desenvolupament dels valors humans. El que una persona pugui arribar a ser feliç, té molt a veure amb aquesta estimació, afecte, compassió,…. que hem introduït en la nostra ment, provinent dels nostres pares.

Tampoc va oblidar la importància de la relació temporal. El que passa en la nostra ment depent molt del que ha succeït en el passat.

S’ha d’adoptar un mètode realista per aconseguir un canvi en la ment que porti cap a la felicitat. Aquest canvi, be de potenciar una part de les forces oposades que hi ha a dins de les nostres emocions, per exemple amor-odi, llum-foscor,….. s’ha de potenciar la força oposada a la que volem evitar, es a dir, reduint una emoció negativa, (ràbia), farem augmentat el seu contrari (amor).

Bé, no m’estenc més per que va dir moltes coses. Si us interessa, en breu es publicarà per internet tot el contingut de la conferència explicada molt més bé que no pas jo.

També hi ha nombrosa bibliografia al respecte, només, potser, recomanar-vos un llibre de fàcil comprensió pels occidentals on hi ha les converses del Dalai Lama amb un psiquiatra, Howard C. Cutler, M.D. Edi. Grijalbo (1999), que es diu “El arte de la felicidad”.

Respecte a tot el que envolta al Dalai Lama com a personatge mediàtic és un aspecte que s’ha de prendre com un mal menor que no ha d’enfosquir el que es realment interessant de tot això. Es veritat que hi ha una certa “moda” ara amb el budisme i la seva “estètica”, però crec que s’ha de veure des de un punt de vista positiu, potser la gent busca d’alguna manera, uns valors més espirituals, més humans, dins d’aquesta societat un tan estressada en que vivim.

En la conferència, realment vaig veure gent de tota mena, edat, estil,….exemple per mi que els sentiments, les emocions i aquests cercar, diguem, de pau interna, benestar emocional, felicitat,…. és universal.

Pilar Palau Mitjana

86.jpg71.jpg80.jpg

Anuncis