Charles Avison, un music desconegut

Estem acostumats a escoltar sempre el mateix, de fet, jo crec que volem escoltar sempre el mateix, amb aquesta conformitat que ens caracteritza en general. Les sales de concert s’omplen sempre que es programen les grans obres, però amb propostes de obres i compositors desconeguts, l’aforament mai s’omple.

Per sort encara hi ha persones inquietes amb ganes d’aprendre i veure, escoltar i fer, coses noves.

Les cases discogràfiques, quan gravaven, és dedicaven a treure la enèsima versió d’una simfonia de Beethoven o del concert nº 1 per piano i orquestra de Txaikovski. El món de la música clàssica és repetitiu i en canvi hi han compositors que pràcticament no hem sentit mai i que varen composar música bellíssima, sempre dintre dels cànons estètics de l’época que varen viure. Tan sols sigui per escoltar noves melodies, ja val la pena parar l’orella i escoltar amb atenció la proposta d’avui.

El segells discogràfics més modestos i desconeguts, sovint ens proposen compositors i obres diferents. És l’única manera que tenen per competir amb les multinacionals, que immerses en la profunda crisi del món del disc, no han sabut fer propostes innovadores i arriscades.

El segell Alpha, com tants d’altres segells més modestos ha apostat per la música barroca, font inesgotable de tresors i per un compositor anglès molt poc escoltat.

Charles Avison va ser un compositor anglès que va néixer a l’any 1709 i va morir al 1770. Estem parlant doncs, d’un compositor barroc.

Charles AvisonSovint se’l compara amb Scarlatti, sempre beneficiant al segon i això és degut a que Avison va ser un defensor i impulsor de la música del napolità Scarlatti, a Angleterra.

Charles Avison provenia d’una família de musics. Va estudiar a Itàlia, encara que segurament no va conèixer a Scarlatti. Quan va tornar a Anglaterra va estudiar amb Francesco Geminiani (1687-1762), marcant, aquest fet, definitivament la seva carrera.

En el seu temps la música d’Avison com la del seu mestre, varen ser veritables hit parades. Si un editor feia normalment 150 còpies d’una obra musical, en el cas d’Avison i Geminiani les còpies editades eren 500.

Avui us proposo escoltar un concert d’Avison, el concert nº5 en re menor. Són 10 minuts per escoltar i mirar, doncs amb la musica d’aquest compositor us proposo l’obra pictòrica d’una pro toia bastant amagat, que de mica en mica es va deixant anar en el món de la pintura i em fa molta gràcia fer de marxant virtual.

A compositor desconegut, pintor desconegut.Una proposta de descoberta per aquesta setmana, espero que la fruïu.

Anuncis