La intel.ligència

watson2.jpg

Sembla que al nostre amic Heribert li ha sortit un competidor. Es tracta del premi Nobel James Watson, premiat al 1962 pel seu co-descobriment de l’estructura de l’ADN.
En recents afirmacions al ‘Sunday Times’, el científic assegura que els negres son menys intel·ligents que els blancs i per això l’ajut internacional a l’Àfrica està condemnada al fracàs.

L’allau de critiques i desqualificacions no s’ha fet esperar i el científic ha hagut de precisar les seves paraules demanant disculpes a tothom que va entendre que el que afirmava era la inferioritat genètica de la raça negra.

El cert que aquest fet, carnassa dels diaris sensacionalistes, obre un debat sobre la naturalesa i definició de la ‘intel·ligència’. Què és la intel·ligència? Com es mesura? Què comporta el tenir una intel·ligència superior?

A les darreres dècades els neurocientífics han relativitzat els resultats dels tests d’Intel·ligència. És la intel·ligència la capacitat de resoldre problemes matemàtics? Cagada pels qui no els hi agrada. No, no pot ser. Rapidesa i enginy? Tampoc. Aleshores les presons estarien plenes de gent intel·ligent. Dominar la informàtica? I ara ! Que en hi ha de gent burra en aquest sector !. Ser un crac en els videojocs és sinònim de que el nen sortirà intel·ligent? Hi ha un alt percentatge de fracàs escolar directament relacionat amb aquesta habilitat.

I aleshores?

Doncs que estem perduts i per tant no podem comparar aquesta qualitat entre dos col·lectius, ni entre homes i dones, ni entre blancs i negres, ni entre catalans i murcians. I encara menys és aquesta una qualitat innata.

Afirmar això seria proclamar la superioritat d’una raça, un col·lectiu o una nacionalitat.

I si fos la capacitat per entendre les coses?

Aleshores soc un imbècil rematat per què no entenc gairebé res del que passa al meu voltant. I això m’afecta, i molt, a la meva vida quotidiana.

Fonts: El País