Les fotos mai vistes de Lady Di

sin-titulo2.jpgDoncs si no han estat mai vistes tampoc les veureu avui.

Us voldria parlar i debatre sobre els temes de conversa de cafè d’aquesta setmana: Les obres del Ave, En Rajoy i el canvi climàtic o La crema de Califòrnia. Però com no hi ha forma d’arrencar la secció del ‘Debat de la Setmana’ us parlaré d’un altre tema per si heu arribat a conclusions semblants.

Es tracta de l’agressió a una equatoriana als Ferrocarrils de la Generalitat.

Hi ha tres eixos principals en la notícia (és que en un bloc en diríem ‘tags’): agressió, immigrant i justícia que d’una o altra manera els mitjans han desenvolupat de forma desigual. Però crec que el ‘tag’ correcte seria ‘medis audiovisuals’.

La gravació per les càmeres de l’agressió, absolutament reprovable per altra banda, ha estat capital en al difusió d’un fet absolutament habitual a les nostres ciutats i que té normalment un impacte més aviat mediocre en mitjans de comunicació i converses d’assecador de perruqueria.

El que no veiem no existeix.

Si no hi ha imatges de soldats americans violant a noietes a l’Irak aleshores el fet no ha existit mai. Si no veiem per la tele soldats turcs massacrant les aldees del Kurdistan aleshores és que és un invent occidental per atacar a la pseudo-república islamista turca. Si no veiem les cues de l’Autovia de Castelldefels o el Cinturó del Litoral per TV3 és que l’impacte de les obres del AVE no és tan gran com ens fan creure.

Tornant als fets.
La imatge dóna importància suprema al fet. Si no hi ha imatge no hi ha notícia, per tant no existeix. Si a sobre la pobra noia és immigrant i a més la justícia no ha actuat d’ofici sinó que sembla que pressionada per l’opinió pública, aleshores la notícia és ja portada de diaris i és carnassa de diaris sensacionalistes des de Guayaquil a Ciudad Juarez. Mort al quinqui !!!
És el cas. Hem pogut sentir a la Cònsol de l’Equador fent declaracions i manifestacions populars pel centre de Barcelona demanant ‘Justícia’.
És aquest fet o el del pobre metge negre que va denunciar un revisor de Renfe notícies per obrir un telenotícies o la portada d’un diari? Mireu, he arribat a pensar que se les havien inventat per desviar l’atenció pública.

No teniu la impressió que davant un fet tan greu com el de les infraestructures (per les mentides, corrupcions, falta de planificació, deixadesa, electoralisme…) no hi ha hagut gaire enrenou? (vull dir que no creieu que la gent en lloc de cremar la Plaça de Sant Jaume simplement s’ha ressignat?) No teniu la impressió de que estem atontats? Cal tenir un cosí llest per fiar-nos del que ell diu i així poder negar el que és evident?

I el pitjor és que l’Avelino i la Pepa se’n van a Antena 3.