La Wikieconomia

1immagine-wikinomics.jpgAvui he tingut una conversa molt interessant sobre el moviment Empresa 2.0, basat amb el concepte Web 2.0 que a la vegada engloba els conceptes de col.laboració en xarxa i coneixement compartit (Wiki), on precisament l’exemple de wikipedia no n’és per mi el més rellevant.

El concepte Web 2.0, del qual ja us en vaig parlar en un article, respon a la definició:

És la segona generació del Web basada en comunitats i en serveis, com ara els blocs, les wikis, i folksonomies (tags) que faciliten la col·laboració i en el fet de compartir entre usuaris espais per a fotografies, textos i vincles amb altres Web-sites, els tres exemples més clars són Flickr, del.icio.us i el ja famós Youtube.

Wikinomics és un llibre de Don Tapscott i Anthony D. Williams publicat el 2006 que analitza el fenomen de la cooperació al món empresarial. Aquest llibre és fruit d’un projecte de recerca que ha costat 9 milions de dòlars. Wikinomics explora com algunes companyies estan començant a usar la col·laboració massiva (peer production) i programari lliure (que en aquest context tant empresarial es coneix estrictament com a Open Source) com eines tipus Wiki per a iniciatives d’èxit.

La wiki-economia (Wikinomics) esta basada en 4 idees:socialtext_graphic.jpg

* Fer publica la informació. (Openness)
* Treball entre parells (Peering), és a dir sense jerarquies.
* Compartir. (Sharing)
* I actuar globalment (Acting Globally).

L’ús de la col·laboració massiva en un entorn empresarial, pot ser una extensió de la tendència que segueixen darrerament les empreses a externalitzar (outsourcing). La diferència, no obstant, és que es confia en que individus lliures d’arreu (en el sentit que no tenen un contracte formal amb l’empresa) s’agrupin i cooperin per a realitzar una tasca o resoldre un problema. Aquest tipus d’outsourcing es coneix també com a crowdsourcing. La participació es pot incentivar per un sistema de recompensa, tot i que no es estriuctament necessari. Tal com diu Eric Smith (CEO de Google INC) “People do not work for money, work for impact”.

M’ha impactat aquest concepte, que suposa una veritable, ja no revolució sinó re-fundació del concepte d’empresa, però n’estem veient exemples contínuament, tot i que em costa acceptar que una Caixa o Banc acceptés entrar en el món de la wiki-economia.

Digue’m-ne que ara als foros de noves tecnologies es parla més de ‘concepte’ que no tant de ‘tècnica’. La paraula per excel·lència és ‘col·laboració’. Aplicat a l’empresa veiem ja casos del nou telèfon Google com resposta del telèfon de multinacional iPhone o dels telèfons amb Windows Mobile (cas clar de wiki-empresa vs multinacional).

Estem preparats per treballar sota el concepte wiki? (veure La contra)

És la socialització de la xarxa.

Us deixo la presentació de Xavier Llinares (autor de Blocs i una de les persones amb més visió sobre Empresa 2.0) que ha fet el passat cap de setmana a Cáceres, al congress eFindex de Bloggers. (http://www.javierllinares.esx/ treieu l’última ‘x’)