Disc de la setmana: PARSIFAL (Wagner)

[splashcast FMBY2736ID]

 • Àlbum: PARSIFAL

 • Autor: Richard Wagner

 • Intèrprets: Thomas Stewart, Hans Hotter, Jon Vickers, Gustav Neidlinger, Barbro Ericson.

 • Chor und Orchester der Bayreuther Festspiele – Hans Knappertsbusch

 • Festpielhaus Bayretuth, 13 d’agost de 1964

  ORFEO D’OR, col·lecció Bayreuther Festpiele 4CD

  Comentaris:

  Aquesta setmana, recomanació difícil i llarga. Estic recomanant una de les òperes més estimades en una de les versions més preuades, però reconec que si em voleu fer cas, cal que us prengueu l’obra i l’audició amb petites dosis.

  Cal llegir l’argument i deixar-se endur per l’estaticisme i la mística de Wagner. Us hauriau de documentar abans, però la música que va composar per aquest drama sacra, és tan sublim i està carregada de tanta simbologia i espiritualitat, que per poc que us hi deixeu endur quedareu fascinats.

  El fragment que us he deixat, corresponen al darrers 5 minuts de l’òpera (dura més 250 minuts). No us espanteu per la durada.

  Hans Knappertsbusch el director musical i l’artífex del Bayreuth de després de la II Guerra Mundial, va ser el director per excel·lència d’aquesta òpera. Si bé és cert que l’especialització amb tota l’obra wagneriana va ser notòria i encara avui no és discutida la seva visió dels drames wagnerians, en el cas del Parsifal, la simbiosi és perfecte.

  Aquestes funcions del any 1964 són especialment significatives per ser les darreres que va dirigir, doncs va morir al any següent. Si esteu més interessats en aquesta funció i en aquesta gravació, us deixo un link amb el meu blog.

  Hi ha altres versions del Parsifal, amb el so més perfecte i fins hi tot ni ha un altre de Bayreuth, quasi amb el mateix equip artístic, Knappertsbusch inclòs de dos anys abans i editada per la Philips amb un so espectacular, però aquesta te un valor simbòlic i sentimental molt potent.

  Si algú s’atreveix i està interessat, podem trobar la solució per escoltar-la de la manera més assequible.

  Vinga, no defalliu

Anuncis