Andorra is different (per molt temps?)

and.jpgNo en tenia la més mínima idea que aquest cap de setmana faria cap a Andorra. Feia cert temps que no hi anava, des de que a l’anterior empresa vaig tenir el plaer de col·laborar amb l’administració andorrana.

Ja en aquella ocasió em vaig adonar que els andorrans son ben diferents de catalans i espanyols. Viuen en el seu petit ‘país dels Pirineus’ aliens a les conxorxes polítiques que vivim al nostre país, en tenen però les seves pròpies fent d’aquest un dels països feudals més moderns d’Europa.

Per què Andorra és un país feudal, no hi ha un Senyor, en hi varis, de les famílies més influents, que controlen amb absoluta independència d’Europa l’administració, la justícia, la sanitat, l’educació….
Passejant pel carrer gran de Les Escaldes, de costat a costat per comprar colònia, aparells electrònics o complements per motos i cotxes va sorgir a la conversa que el model econòmic d’Andorra està esgotat. Ni els preus de formatges, licors, tabac o benzina son ja cap atractiu i les cues estan dinamitant el turisme que fa anys pujava a esquiar, els preus dels forfaits fan la resta. Què els hi queda? Està clar que o re-inventen el país o simplement els milers de portuguesos i argentins que despatxen a les tendes, pleguen la brossa del carrer o fan de guàrdies urbans marxaran, i ho faran per què no tenen les mínimes garanties laborals i un futur incert, sembla que quan aprenen el negoci fugen i no hi ha manera de retenir-los. Per descansar, està més que clar que no esculls Andorra. Només uns minuts pel ‘carrer’ de Les Escaldes és ja suficient per demanar sisplau ‘marxem’. Es parla que les grans inversions dels andorrans son ja a la Seu i en immobiliàries a la Cerdanya.

O refan el model de negoci o tanquen la barraca. Han de re-inventar el país oferint nous productes i serveis.

ipod.jpgEl millor d’Andorra, un nou gadget per la colecció del ‘iPod’, un senzill transmissor de radio que s’acopla a l’iPod, et dona una freqüència de FM que sintonitzada a la ràdio del cotxe o aparell de ràdio de casa pots sentir les cançons. S’acabat gravar CD’s pel cotxe !!!

Però el cap de setmana em va deixar a la retina precioses imatges de ‘pijolàndia‘, és a dir la Cerdanya, que humilment comparteixo amb vosaltres (sense voler pas competir amb les de’n JC a Navarra) i algunes del Berguedà (‘cumbaialandia‘). La Música és de Brad Mehldau, que potser és el més aprofitable d’aquest article….

[splashcast QDAS6747SJ]