Disc de la setmana: Ella canta Cole

[splashcast XQMD9252VD]

Artista Ella Fitzgerald
Àlbum

Ella Fitzgerald Sings The Cole Porter Songbook

Gravació original produïda per Norman Granz, gravat al Març de 1956 als Estudis Capital, Hollywood

Cançó que escoltes Let’s do it (1929) 
Compra’l iTunes

Cole Porter és probablement un dels millors compositors i lletristes americans de meitat del segle XX, autor prolífic de caçons i musicals. Si a sobre les seves cançons son cantades per una de les més meravelloses veus com la de la Fitzgerald aleshores ens trobem davant d’una combinació extraordinària. I extraordinari és aquest disc, ple de força, sentiments i vitalitat de la mà d’una Ella en una de les millors gravacions enregistrades al segell Verve.cp.jpg

Si bé ja coneixia a en Porter per les seves cançons com  Anything Goes, Night and Day o Lets do it, no va ser fins que vaig veure la pel·lícula De-Lovely que vaig entendre la dimensió de l’obra del Porter, del per què de les seves cançons i les seves fantàstiques lletres. Una pel·lícula que a més té una esplèndida banda sonora: De-Lovely.

La vida de’n Porter va ser tota una estampa, marcada per l’accident que va patir i per les moltes operacions posteriors que li provocaren dolors crònics a les cames. Això el va portar a una fortíssima depressió. Aquest fet i la seva declarada homosexualitat van ser terreny abonat per escriure i composar una quantitat increïble de excel·lent material que ha estat interpretat i versionat per nombrosos cantants al llarg del segle passat.

Ella en aquesta època Verve, va dedicar treballs monogràfics (Song Books) a George Gershwin, Irving Berlin, Duke Ellington, Harold Arlen, Jerome Kern i el que recomano avui a Cole Porter.

En tots aquests ‘Song Books’ trobem a la Ella menys jazzística i especialment el gravat amb les cançons de Cole Porter una de les millors interpretacions del repertori de l’autor americà.

Però aquest article és pel Porter, de la Ella ja en parlarem en una altra ocasió.

 

Anuncis