Disc de la Setmana: Maurice el Medioni

[splashcast c PUYC6472LW]

Artista: Maurice El Medioni & Roberto Rodriguez
Àlbum: Descarga Oriental (New York sessions)
Cançó que escoltes: Ana Ouana
Músics: Maurice El Médioni (piano, òrgan y vocal), Natalie Michán (vocal), Jennifer Vincent (baix), Ben Lapidus (tres), Oscar Oñoz (trompeta), Nir Z (darbuka) i Roberto Rodríguez (percussió)

Avui recomanaré un disc, el estil no està dintre dels meus preferits, fusió – mestissatge, però aquest pianista, mite de la música magrebí, que fa mig segle va saber barrejar amb els garites nocturns de Orán, boogie-woogie, tumbao caribeño, flamenco,rumba, raï, que va crear una sonoritat inconfundible i exquisida (el pianoriental), que amb 80 anys li fa viure una segona joventut.

M’ha vingut al cap, llegint una crònica del exòtic festival de Jazz de Fez (Marroc), Maurice El Medioni va tindre la seva nit, i em va portar a un disc de finals dels 90 “Cafè Orán” que em va seduir amb el seus ritmes, fen una relectura de la seva obra he trobat aquest disc “descarga Oriental; the New York sessions”, que m’ha tornat a captivar.

El primer pensament, és pot trobar un terreny comú la música raï argelina i el jazz llati?. Doncs si, El Medioni junt amb el percusioniste Cuba Roberto Rodriguez troben en aquestes sessions l’equilibri ideal entre els ritmes afro-cubans i el raï influït per el flamenc-pop-folk, més la cohabitació d’ instruments cubans i africans, fan d’aquest àlbum un tonificant conjunt de sons i ritmes molt agradables d’escoltar, segur que els peus es comencen a bellugar.

És una música pura que reconcilia els homes i trenca barreres, sonoritats sortides de la nit dels temps, la memòria col·lectiva que ens porta als carrers o a un cafè del caribe o bé de Orán.

Dedicado a mi gran amiga que me recomendo “El Danubio”, sin reproches, porque sé que le gusta la música latina.

Nota de l’Admin: Felicitats JC, aquest és l’article número 200 !

Anuncis