El Disc de la setmana: Weihnachtsoratorium (J.S.Bach)

Avui no podia ser altre cosa que l’impressionant Oratori de Nadal del music més important per la història de la música, Johann Sebastian Bach.

L’Oratori de Nadal són 6 cantates al voltant de les festivats que van des de el dia de Nadal al dia de Reis, però això es va estrenar el dia de Nadal de 1734 i l’estrena va acabar amb la sisena cantata, el dia de Reis de l’any 1735.

Les sis cantates, com les celebrades Passions, compten amb un evangelista (tenor) que va narrant els fets que s’esdevenen. Cada cantata te una unitat pròpia i unes situacions marcadament dramàtiques.

En molts casos la música utilitzada per Bach ja l’havia composada per altres obres.  Aquest fet Bach el va anomenar Paròdies i ha esdevingut una cosa habitual en la història de la música i molt especialment en alguns operistes.

La versió que us proposo és la de Nikolaus Harnoncourt amb l’Arnold Schoenberg Chor i el Concertus Musicus Wien.

Els solistes són, Werner Güra, tenor oficiant d’Evagenlista i la soprano Christine Schäfer, l’alto Bernarda Fink, i els baixos Gerald Finley per les cantates 1 i 3 i Christian Gerhaher per la cantata 4 i 6.

Us proposo escoltar el cor d’entrada de la cantata nº 1 (am ersten Weihnachtsfeiertage), “Jauchzet, frohlocket

Ressenya:

  • Autor: Johann Sebastian Bach
  • Obra: Weihnachtsoratorium BWV 248
  • Director: Nikolaus Harnoncourt
  • Arnold Schoenberg Chor – Concertus Musicus Wien
  • Schäfer – Fink – Güra – Finley – Gerhaher
  • Segell: Deutsche Harmonia Mundi – Sony BMG

   [splashcast NRUF5528HG]

Anuncis