Taller de fotografia (4)

Ara que venen festes amb dinars, sopars, reunions familiars amb moments de caga-tió o reis de ben segur que tenim oportunitat de portar la càmera i fer unes quantes fotos…

Taller de fotografia (4): Les fotos d’interior

La tècnica de les fotos d’interior mereixen tot un bon grapat de tutorials, però com és l’esperit d’aquest taller començarem per fer-ho el més fàcil possible i intentar aplicar el que hem après els tutorials anteriors.
Les fotos d’interior son, amb les nocturnes, les meves preferides. El missatge que donen les fotos d’interior sense flash, bàsicament pels seus colors càlids no ho tenen les clàssiques fotos amb flash. Però per fer bones fotos d’interiors sense flash cal entendre alguns conceptes…

1. La llum i el color
Què tenen d’especial les fotos d’interior? Sembla evident: la llum i el color. El més habitual és trobar-se amb una situació il·luminada amb llum artificial, i ací comença el problema. La llum té ‘temperatura’. Es mesura en graus Kelvin i es situa entorn als 5.500º per la llum del dia, pujant a més de 7.000º els dies nuvolats  i situacions d’interiors il·luminats amb fluorescents o llum blanca i baixant als 2.500º als interiors il·luminats artificialment amb llums incandescents (bombetes):

fb4.jpg

Fixeu-vos que estem davant d’una altra aparent contradicció, els colors de temperatures baixes tenen tendència al vermell/groc metre que els de temperatura alta al blau/verd… Estem davant del primer problema de les fotos d’interior i és molt habitual trobar-se amb aquestes fotos:

f2-1.jpg

És evident, la majoria son fetes a interiors il·luminats amb llums incandescents: fotos ‘grogues’ , mentre que la feta amb il·luminació de fluorescent: foto ‘blava’. Fixeu-vos amb el teòric ‘blanc’ de la porta… Això no pot quedar així..

Per sort les càmeres digitals incorporen un mecanisme que es diu ‘balanç de blancs’ (white balance o WB) i ara potser acabeu de descobrir una de les funcionalitats de la vostra càmera que no sabíeu ben bé per què servia. La podeu trobar normalment com ‘WB’. Es tracta de dir-li al nostre amic Mr. Xip quina ‘temperatura té el color ‘blanc’ a la nostra fotografia i sobre aquesta informació el nostre amic reconstrueix els colors.

Fixeu-vos amb aquesta seqüència de la mateixa fotografia:

fb1.jpg

Simplement s’han pres indicant (i enganyant) a Mr Xip diferents temperatura de referència del color ‘blanc’. A la primera hem seleccionat ‘temperatura baixa’ (Mr Xip ha contrarestat la baixa temperatura augmentat els blaus). La darrera amb ‘alta temperatura’ (Mr Xip ha contrarestat l’alta temperatura augmentant els vermells). Fixeu-vos quina diferència, no? Ara es tracta de buscar el punt que més us agradi (foto càlida o foto freda?)

fb5-1.jpgNormalment les càmeres tenen de forma automàtica el ‘balanç de blancs’ (AWB) però els resultats no son sempre els esperats. Per això hem d’entrar nosaltres en acció, rebutjar l’automatisme de Mr. Xip i ensenyar-li què ha de fer, si la càmera ho permet clar.

Aquesta taula de l’esquerra és el que podeu trobar més o menys a la vostra càmera i simplement ajusteu-la al cas de la vostra fotografia, o en càmeres més sofisticades modifiqueu directament la temperatura del color, és fàcil: si indiqueu altes temperatures obtindreu fotos cap el groc/vermell, baixes temperatures fotos cap el verd/blau.

Quin és el procés lògic que aplicaríeu? Fàcil, en el cas d’una foto d’interior il·luminada per una bombeta incandescent, espelmes o un foc a terra, clarament baixeu la temperatura cap el 3000 graus o seleccioneu la icona de ‘Llum incandescent’ (el resultat serà l’absència de vermells i grocs, estaríeu refredant la foto). Fotos amb situacions il·luminades per llums blanques de fluorescents o halògens, aleshores augmenteu la temperatura cap als 8000 graus o seleccioneu la icona ‘Llum fluorescent’ (el resultat serà una foto més càlida per la presència de vermells i grocs estaríeu calentant la foto). Sembla una mica embolicat però és qüestió de pràctica…

Mireu l’efecte del canvi de temperatura (no en el dels miralls del Tibidabo):

fb6.jpg

Com veieu, la de l’esquerra és una foto presa amb el ‘balanç de blancs’ automàtic, el resultat és una foto massa ‘groga’. Al seleccionar a la segona foto la icona de ‘Llum incandescent’ he provocat la presencia de blaus/verds (he refredat la foto). Òbviament, com ja hem comentat en els tutorials anteriors, els programes de retoc fotogràfic tenen la funció de canvi de temperatura. Per tant, tampoc us preocupeu massa si la foto original no us acaba d’agradar, sempre la podreu tractar posteriorment, tot i que a vegades és impossible restablir el color desitjat a totes les parts de la fotografia. El ‘color de la pell’ de les persones i els ‘blancs’ solen ser un bon indicatiu de la temperatura ideal de la fotografia (fixeu-vos amb la samarreta blanca de la persona de l’esquerra)

2. La velocitat i apertura del diafragma

No entrarem en detall però fixeu-vos que la falta de llum a les fotos d’interior provoquen una gran apertura de diafragma i altes velocitats d’exposició, per tant és fàcil trobar-se en situacions de fotos mogudes ja que el temps d’exposició que s’ha necessitat ha estat alt i sense trípode de ben segur que la foto surt moguda.
Per tant el consell és intentar que ni fotògraf ni objectes no es moguin ni un pèl (a vegades difícil).

La solució més senzilla és l’ús del flash. Ja en parlarem en detall en un altre tutorial però ja us podeu imaginar que el flash aporta una llum blanca (d’alta temperatura) provocant en quant a la llum fotografies fredes amb predomini de blaus o el que és pitjor sense la calidesa que aporten els grocs i vermells (ací proveu amb la icona del ‘flash’ al quadre de ‘balanç de blancs WB’ per provocar més tons vermells/grocs). En quant a la profunditat de la fotografia, l’ús del flash provoca l’absència d’ombres i contrasts pel que la fotografia perd el relleu i es converteix en una foto plana.

Però de l’ús del flash ja en parlarem en detall en un altre tutorial. També es poden fer meravelles amb el flash, és clar…

De moment, us desitjo unes molt bones festes de Nadal i us convido a retrobar-nos el proper dilluns, com sempre, a les 8:00.

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’