American Gangster

aganster1.jpg

Mireu, necessitava una pel·lícula com aquesta. Després d’algunes incursions a l’elit burgesa-cinèfila-musical, de la que n’he sortir disparat, i d’alguns ensurts amb la política municipal, que no n’he sortit millor, tenia ganes d’una pel·lícula clàssica, de les que, apart de ser bona, et fes passar una bona estona entre àpat i àpat de festes.

ag2.jpgL’amic Ridley ens tenia una mica abandonats, després de ‘Gladiator (2000)’ no havia aixecat cap i ara ens torna a treure al seu talismà, Russell Crowe, per portar-nos una història èpico-criminal basada en fets reals i que vol estar al costat dels ‘Padrinos’ del Coppola.

El cert és que s’hi apropa força, sense arribar-hi,  i bona part de la culpa la té Denzel Washinton, un actor que pràcticament ho fa tot bé i que el paper de Frank li va que ni pintat. Una historia força excitant, trepidant a estones i fins i tot amb tocs divertits, molt ben interpretada per la parella amb moments de ‘grandeur’. Cuidadíssima fotografia, si bé amb un ús excessiu de les ombres i contrallums, i bona música, millorable atenent al material que es disposava als anys 70’s, per una historia força ben narrada amb final previsible.

El tram final recorda els grans finals de Coppola, amb màxima intensitat, qualitat i escenes tècnicament i visualment molt elaborades. Però com és ja habitual, la cinta és massa llarga (quina necessitat hi havia?) i té moments de debilitat rítmica que estàs a punt de desenganxar-te, bàsicament a l’inici que entre l’slang i la del monyo del davant tens dificultats en seguir la trama. Una pel·lícula amb tocs comercials que agradarà a tots els públics, fins i tot a aquell que busqui el missatge que ha volgut donar Ridley Scott. Una història que hàbilment et posiciona amb el dolent, si bé les imatges dels efectes de la droga son lo suficientment crues com per adonar-te del mal que el guapo Denzel va provocar al Nova York dels 70’s.

Ah, que no he dit de què va?  Durant els anys setanta, un traficant de drogues, Frank Lucas (el Denzel) de acaba de sortir de la presó i decideix introduir heroïna al barri de Harlem fent servir un mètode molt particular per entrar la droga als Estats Units: posant l’heroïna dins dels taüts dels soldats morts que venien del Vietnam. Un honest detectiu (el gladiador Russell) de la policia de Nova York serà l’encarregat d’investigar el cas… (FILMAFFINITY)

ag3-1.jpg

Una pel·lícula recomanable, evidentment si podeu veure-la en V.O. molt millor, que és ben probable tindrà nominacions però que no estarà entre les millors del seu gènere.