El Disc de la setmana. ‘Teddy Pendergrass’

[splashcast EQVH2663GZ]
Artista

Teddy Pendergrass

Àlbum The Essential Teddy Pendergrass (Nov 2007)
Cançó que escoltes Turn Off The Lights (1979)

Avui us recomano un disc d’un gran oblidat de la música ‘soul’ dels 70’s, Teddy Pendergrass.

Teddy va començar cantant gospel a les esglésies de Philadelphia, convertint-se en ministre als deu anys. Però com li anava la marxa va entrar de bateria als “Cadillacs” i era al final dels 60 que es fusionava amb el grup de Harold Mervin, Blue Notes, començant la seva carrera com a solista del grup.Van començar amb “I Miss You”, i va continuar amb tot un seguit d’èxits: “If You Don’t Know Me By Now,” “The Love I Lost,” “Bad Luck,” “Wake Up Everybody” (número 1 de R&B dues setmanes al 1976) i dos àlbums d’or, To Be True i Wake Up Everybody.

p21065qm24x-imatge-jpeg-200x275-pixels.jpgMalauradament, cada èxit augmentava la fricció entre Melvin i Pendergrass. Al voltant de 1976, Pendergrass deixava Melvin i formava el seu propi grup, Blue Notes, amb el mateix nom que el de Melvin. No va durar massa l’enrenou i finalment Teddy començava la seva carrera en solitari.

Pendergrass va signar contracte amb Philadelphia International Records al 1976. Un debut de platí que incloïa el temes “I Don’t Love You Anymore,” “You Can’t Hide From Yourself,” i “The More I Get the More I Want”. En aquesta època va començar els seus famosos concerts ‘nomes per dones’ (Ladies Only). Els seus tres següents àlbums van ser ja d’or o platí: Life Is a Song Worth Singing (1978), Teddy (1979), i Teddy Live (Coast to Coast).

L’home va rebre unes quantes nominacions Grammy durant 1977 i 1978 i Premi Billboard per al millor artista de R&B al 1978. Els anys 70 acabaven, però Pendergrass continuava cap amunt. “TP”, el seu cinquè àlbum, va ser platí a l’estiu de 1980 amb els temes “Turn Off the Lights,” “Come Go With Me,” “Shout and Scream,” “It’s You I Love,” i “Can’t We Try.” El seu “It’s Time for Love” li va donar una altre disc d’or al 1981, amb els singles “Love TKO” i “I Can’t Live Without Your Love.”

Un accident de cotxe al 1982 va deixar Pendergrass paralitzat de cintura avall i va haver d’anar en cadira de rodes. Després de gairebé un any de teràpia física, Pendergrass retornava a l’escena, signant un contracte amb Elektra/Asylum el 1983. El seu novè àlbum en solitari, en el seu debut d’Elektra/Asylum, “Love Language” li va donar un altre or a la primavera de 1984. A meitat dels ’90 tornava Pendergrass a enregistrar el seu darrer disc però ací ja s’acaba l’historia.

Va tenir la mala sort de viure en temps de molta competència i per mi tanca el trident ‘Marvin Gaye‘, ‘Isaac Hayes‘ i ell mateix, però sense l’èxit que van tenir els dos primers. El disc és una recopilació que acaba de sortir el passat Novembre i és d’aquelles d’escoltar amb tranquil·litat tot reflexionant sobre què ens espera en aquest any 2008…Us el deixo en un vídeo amb el seu ‘Close the Door‘:

Més informació a ‘All Music’: Teddy Pendergrass

Anuncis