Disc de la Setmana: Tord Gustavsen Trio “The Ground”

Artista

Tord Gustavsen Trio

Álbum The ground
Cançó que escoltes Twins

El músic nòrdic va néixer a Oslo, en 1970, pertany aquest grup de importants músic escandinau del moment, segons la seva biografia va començar a aprendre piano als quatre anys d’edat. En la seva joventut es va interessar pel jazz, en companyia de la cantant Kristin Asbj i va estudiar piano en el Conservatory of Music in Trondheim. . Creador amb missatge propi, ha estat donat a conèixer internacionalment pel prestigiós segell discogràfic alemany ECM, amb els discos “Changing Places” i “The Ground”, i ha tancat amb el seu últim disc “Beind There” (una trilogia discogràfica que el temps confirmarà com una de les aportacions majúscules del jazz del nou segle XXI), que han estat definits com de …«bellesa lírica, minimalisme expressiu i frescor creativa». El trio que Gustavsen dirigeix sembla «integrar la música folklòrica escandinava, el gospel, les músiques caribeñas i el jazz» i el pianista ha elaborat una tesi sobre Erotisme i improvisació, el que pot donar una idea de les seves intencions creatives. La seva inquietud musical es reflecteix també en les col·laboracions amb combos com Nymark Collective, Silje Nergaard Band i els duos amb Siri Gjaere o Simon Flem Devold; s’ha especialitzat a acompanyar vocalistes i ha compost música per a pel·lícules mudes projectades en l’Institut Nacional del Cinema d’Oslo. Així mateix és una de les propostes en aquest estil més refrescants, suggeridors i elegants del moment.

451503.jpeg

A aquest plantejament musical contribueixen tant Harald Johnsen com Jarle Vespestad, les participacions del quals serveixen de base a Gustavsen para explorar no només les seves pròpies notes, sinó les utilitzades pels seus companys, així com la repercussió de les mateixes amb el silenci.

El pianista noruec és una de les últimes sensacions del jazz europeu. “Fem música que canta, alhora suau i robusta”, explica com presentació. Amb la seva música lírica i melòdica, molt sovint insinuada (“busco molt conscientment crear l’espera d’una frase que ve, d’un suggeriment, d’una resolució…”, l’obra de Gustavsen creix dia a dia. “Ningú explora una nota musical amb el detall amb el qual ho fa aquest trio”.

Lo meu amb Tord Gustavsen ha estat un “flechazo”. Quan vaig escoltar per primera vegada “Being There” vaig posar a buscar tots els seus discos immediatament. La música és molt tranquil·la, lenta, plena de silencis molt bé calculats, amb un tempo perfecte per a degustar-la en silenci. En el piano de Tord es fon el jazz amb sons bossa, tangos, fins i tot hi ha certs matisos de música espanyola.

Anuncis