Taller de fotografia (16)

taller15Hi ha algú? A jutjar de com estava BCN aquest cap de setmana em temo que la majoria de vosaltres ja esteu de vacances i us perdreu aquest segon taller dedicat a Setmana Santa.. No et facis il·lusions, com a mínim el 50% dels teus alumnes, que soc jo, encara no hem agafat vacances i no ens podrem escapar del teu taller…

Bé, tant se val, ja ho repassarem tot plegat més endavant. És important que recordeu les 20 situacions proposades ja que de ben segur en qualsevol moment en tindrem una al davant nostre i haurem d’aplicar el que hem anat aprenent…

Taller de fotografia (16): 20 situacions per Setmana Santa (part 2 i última)

Avui les 10 situacions que us proposo ens servirà per repassar les diferents tècniques apreses en els tallers anteriors i a diferència de les 10 primeres ara tindrem treball doble, no podrem oblidar el control de la lluminositat i a més haurem de ser una mica creatius… Impossible, no puc controlar les dues coses a la vegada.. Sí, i tant que pots, recordes el procés conscient de fer una fotografia? Sí, aquell rotllo que ens vas trincar… Doncs ara l’hauràs de posar en pràctica. Hauràs d’intentar visionar la foto que vols treure abans de manipular els diferents paràmetres.. De tota manera continuaré donant uns mínims consells per obtenir millors resultats:

Comentaris
taller15 La regla dels tres terços horitzontals: La recordeu? Intenteu aplicar-la sempre que tingueu al davant una escena amb zones horitzontals ben diferenciades, com l’horitzó per exemple. Doneu dos dels tres terços a la zona que li voleu donar més força a la fotografia. Important que no falleu en el valor de l’apertura. Treballar: Paisatges, enquadrament, domini de l’apertura i composició.
Consells:

taller15
taller15 La regla dels tres x dos terços: Es tracta de imaginar l’escena dividida en 6 quadres, 3 a dalt i 3 a baix i situar el motiu en una de les interseccions. Segur que ho recordeu. No oblideu la regla de la mirada donant ‘espai’ al motiu.Treballar: Enquadrament, composició i motiu principal.
Consells:

taller15
taller15 Alta profunditat de camp: Comencen a treballar la profunditat de camp. Ja sabeu com fer-ho però quan? Exemples com el de la foto poden ajudar, és a dir situacions on primer pla i fons volem veure’ls nítids.Treballar: Composició, domini de l’apertura.
Consells:

taller15
taller15-20 Baixa profunditat de camp: Fem el contrari del cas anterior. Ací les situacions son radicalment diferents i necessitarem un motiu al primer pla que per donar-li força ‘desenfocarem’ el fons. Però compte amb l’equilibri entre primer pla i fons. Treballar: Composició, enfoc i domini de l’apertura.
Consells:

taller15
Velocitat baixa: Aquestes situacions no son massa comuns i pràcticament les farem servir per fer fotos creatives o per que no hi ha més remei per la falta de llum del quadre. Ja sabeu les conseqüències i aquestes poden ser desastroses o interessants com el cas de l’exemple: el típic quadre d’aigua en moviment captat amb velocitat lenta, l’efecte de l’aigua ‘borrosa’ pel moviment és força espectacular.Treballar: Domini de l’apertura i sensibilitat.
Consells:

taller15
Focals curtes: És el que s’anomenen ‘grans angulars’, és a dir lents de distàncies focals curtes o a les compactes el zoom més baix possible. Imprescindibles per captar situacions, com monuments per exemple, que entren totalment a la fotografia i no cal tallar el motiu. Treballar: Composició i domini de la distància focal. Què passaria si aprofitéssiu la situació per incloure un primer pla?
Consells:

taller15
taller15 Focals llargues: És pot dir que son les fotografies més espectaculars. Intenteu utilitzar la màxima distància focal de les vostres lents i apropeu-vos fins a la distància mínima d’enfoc per captar un detall. Què en penseu de la profunditat de camp obtinguda? Treballar: Domini de l’apertura i distància focal.
Consells:

taller15
taller15 Enquadrem? Aquesta situació no faria falta ja que amb les regles de la composició ja n’hauríem de tenir prou però és habitual trobar-se amb motius que omplen totalment le quadre i cal enquadrar-los correctament, sense malgastar espai que no ens diu res al voltant. Quina apertura escollireu?Treballar: Enquadrament i composició.
Consells:

taller15
taller15 La creativitat: En tot viatge sempre hi ha situacions on podem fer una captura ‘poc convencional’, basada per exemple en les formes geomètriques o en la repetició. Busqueu les formes o motius que segueixen un patró, trobeu l’angle i dispareu. Quina apertura fareu servir? Treballar: Composició.
Consells:

taller15
taller15 Els colors: Hem treballat la temperatura del color però no el color en sí mateix. Us proposo busqueu situacions amb riquesa de colors, ja sigui de forma natural o per la lluminositat que incideix sobre els objectes. No és fàcil d’aconsellar-vos un  patró, potser haureu de treballar més d’un paràmetre. Treballar: Domini de la sensibilitat, balanç de blancs, lluminositat i apertura.
Consells:

taller15

Ara és el vostre torn, espero que a les vostres sortides o si no és el cas, als vostres passejos per la ciutat o petites escapades, podeu practicar les 20 situacions. Si voleu tot tornant de vacances enviar algunes de les vostres ‘captures’ les podrem comentar tots plegats, indiqueu però el títol de la situació.

Espero que em feu arribar els vostres dubtes abans de marxar….

Bona Setmana Santa i si no us sap greu no ens trobarem el proper dilluns sinó d’ací 15 dies, si bé és possible que al llarg de la setmana que ve podem fer un especial amb les vostres fotos.

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’