Observem el cel (1)

Sin%20t%C3%ADtuloPer aquells de vosaltres que tingueu temps aquests dies de sortir fora de la nostra contaminada, i no només llumínicament, zona urbana avui comencem una serie d’articles on us presentarem recursos per començar a iniciar-se a aprendre a observar el cel, conèixer els seus components i per què no, aprendre una mica d’astronomia bàsica amb les eines que ara podem trobar a internet i que ens permeten reproduir de forma virtual el cel que tenim a sobre nostre i explorar llunyans cossos estel·lars amb magnífiques i realistes simulacions.

El recurs que us presentem avui és realment un petit univers que podeu emmagatzemar al vostre ordinador, extraordinàriament complert i a més gratuït !

 

Stellarium

 

Aquest és un programari de software lliure que és senzillament al·lucinant. Es tracta d’una aplicació que us permet veure el cel en temps real i tant se val l’hora en que l’executeu, el resultat serà sempre el cel en aquell moment, sigui de dia o de nit. Podreu simular el moviment dels estels i planetes a temps real o a càmera ràpida, així com situar-se virtualment en qualsevol punt de la terra i veure el cel que es veuria en aquell moment.

El podeu baixar de http://www.stellarium.org/es/, escolliu el sistema operatiu en el que el voleu instal.lar i aprofiteu per llegir-ne les instruccions tot i que és molt intuïtiu. Al tutorial podreu veure les dades necessàries per simular la posició del cel a Barcelona o qualsevol ciutat que ens ofereix el mapa inclòs.

Stellarium

Ací teniu el tutorial que us he preparat (si es veu una mica fosc és simplement per què es va gravar de nit): (pels qui teniu instal·lat el QuickTime mireu el tutorial ací, és de molta millor qualitat)

[splashcast FLAS2900FY]

Bàsicament escollint la ciutat des d’on es vol simular el cel ja podeu començar. Simplement veureu l’horitzó que podreu moure cap el punt cardinal que vulgueu i jugant amb el zoom podreu apropar-vos a l’estel, constel·lació, nebulosa o planeta escollit. Penseu que es una simulació ‘real’ per lo que veureu, a mesura que amplieu la zona, com si es tractés d’una visió des d’un telescopi, com el cel es ‘mou’… És divertit apropar-se a un dels nostres planetes i veure’n el seu moviment o els deus seus satèl·lits. Francament treballat.

Podeu buscar ‘cossos’ coneguts amb una de les funcions que trobareu a la part inferior, posant el nom del planeta, estel, constel.lació, nebulosa o altres cossos el programa us portarà directament fins a la seva posició (si és visible en aquell moment), tenint-lo centrat a la vostra pantalla ja podreu utilitzar els funcions de ‘zoom’.

Espero que el trobeu interessant i poc a poc aneu descobrint les moltes funcionalitats que ens dona aquest programa.

Fins a la propera entrega…

Anuncis