Taller de fotografia (17)

taller171.jpgQuè tal amics? Com han anat les vacances? Quines vacances? Ha estat un patiment continu… Què t’ha passat? Mira jo abans era feliç, no sabia res de fotografia però feia les meves fotos… ara m’agafa mal de cap cada cop que he de fer una foto i m’estic mitja hora abans de disparar…

Home és normal, suposo que aquests dies has volgut posar en pràctica els consells que he donat en els darrers tallers i molt probablement davant de cada situació hem hagut de dedicar més temps del normal abans de disparar.. Ja veureu com poc a poc disparareu més ràpidament i al final tindreu una sèrie de patrons que davant una situació utilitzareu de forma natural…

 

Taller de fotografia (17): El revelat digital – Conceptes bàsics

 

Avui molt probablement és el dia que dedicareu a passar les vostres fotos a l’ordinador i, a vegades amb decepció i d’altres amb satisfacció, mirareu els resultats obtinguts. Per sort encara teniu una oportunitat més per aplicar els vostres coneixements.. Què vols dir? M’han sortit uns nyaps de fotos que com no torni al lloc on les he tirat això no té remei…

taller172.jpg

Precisament avui farem una classe molt pràctica. Avui simularem el ‘revelat’ de les nostres fotos, en el nostre cas el ‘revelat’ el farem davant de l’ordinador amb algun programa de retoc digital. Vols dir que encara puc tirar enrere i modificar alguns paràmetres? Sí, avui parlarem dels paràmetres bàsics del revelat digital, aquells paràmetres que haguéssim perfectament pogut ajustar en el moment de fer la foto però que no hem pogut fer fins veure’n els resultats.

iphotoajustaments.jpg

Aquests paràmetres no ‘modifiquen’ substancialment la fotografia, simplement l’ajusten a les nostres preferències com ho farien en un revelat clàssic a la fotografia analògica.  Els paràmetres que treballarem avui son: Redreçament, retall, exposició i temperatura del color.

És la ‘segona oportunitat‘ que ens ofereix la fotografia digital…

Si ho arribo a saber…

1. Redreçament

És normal que les fotos on apareixen línies verticals o horitzontals no ens sortin perfectament aliniades:

taller174.jpg

No passa res, redreceu la fotografia fins obtenir la verticalitat. És possible però, que en el petit gir que li feu a la fotografia perdeu part dels detalls dels laterals. El resultat és una foto perfectament centrada amb les línies verticals i horitzontals.

2. Retall

És possible que no us agradi l’enquadrament de la foto obtinguda i en voleu únicament una part o fins i tot aplicar les regles de la composició després d’haver fet la fotografia:

taller175b.jpg

Simplement escolliu l’àrea que en voleu extreure de la fotografia. Retalleu, mantenint les proporcions del format fotogràfic, la zona que realment volíeu treure i obtendreu una fotografia completament nova.

3. Exposició

Amb tantes proves de sub o sobre-exposició podria ser que no haguéssim fixat correctament aquest paràmetre i el resultat pot ser una foto sub o sobre exposada:

taller176b.jpg

No hi fa res. Busqueu en el vostre programa de retoc fotogràfic el paràmetre ‘exposició‘ i varieu-lo com ho haguéssiu fet en el moment de fer la fotografia. Si la fotografia no està excessivament sub o sobre-exposada encara la podreu recuperar i obtenir-ne un bon resultat.

4. Color

El domini del balanç de blancs suposo que, apart de ser complexe de manipular en el moment de fer la fotografia, no acabem de saber-ne mai els resultats que obtindrem:

taller178b.jpg

Tampoc passa res. Busqueu el paràmetre ‘temperatura’ al vostre programa de retoc i simplement disminuïu-la si voleu tons més blaus i menys vermells o augmenteu-la si voleu els efectes contraris.

Els altres paràmetres que podeu trobar en els programes de retoc fotogràfic ja els veurem més endavant però son ‘artificials‘, és a dir no els haguéssim pogut manipular en el moment de fer la fotografia (bé hi ha algunes excepcions en certes càmeres en el cas del contrast i d’altres). Avui només veiem els paràmetres de ‘segona oportunitat‘. És a dir paràmetres que ens haguéssim pogut estalviar amb els programes de retoc fotogràfic si els haguéssim ajustat correctament en el moment de fer la fotografia. Home, això em treu una mica d’estrès en el moment de fer la fotografia ja que em puc equivocar però més endavant ho puc corregir…

iphoto2.jpgHas parlat de programes de retoc fotogràfic, quins fem servir? Normalment amb les càmeres digitals venen programes de retoc, Canon, Nikon,… que tenen aquests paràmetres i d’altres d’efectes que de moment recomano que no utilitzeu. En el món mac teniu el iPhoto que és perfecte per petits i ràpids retocs directament sobre les fotos de la vostra col·lecció… Ja ens ha sortit l’evangelitzador de la secta…

De tota manera us passo un link amb programes de retoc per si en voleu provar algun:

Win: http://www.softonic.com/windows/retoque-y-optimizacion

Mac: http://www.softonic.com/mac/retoque-fotografico-y-optimizacion

Bé, ara us deixo tota la setmana per ‘retocar‘ (que no ‘manipular’) les vostres fotografies, però únicament amb aquests paràmetres i per estudiar per què no els havíeu ajustat en el moment de fer la fotografia. Estic ja preparant un nou espai a flickr on podreu pujar les vostres fotografies, compartir-les i comentar-les entre tots.

flickr_-taller-de-fotografia-de-toiescom-1.jpg

De moment us he posat un petit recull de les fotos d’aquesta setmana santa on he volgut recollir bona part de les tècniques que havíem de practicar:

http://flickr.com/groups/tallerfotografia/discuss/72157604220832195/

 

Bé, bon dilluns de mones i prepareu les vostres col·leccions per la setmana vinent… Bona setmana !

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’