Die Fälscher (Els Falsificadors)

elsfEra un dia propici. Vaig fer la meva darrera connexió amb el mòbil a internet just abans de que tanquessin els llums per veure que feia el Barça amb el Betis i que havia fet el de bàsquet. Faltaven 15 min per acabar el futbol i l’AXA havia guanyat. Vaig apagar el mòbil i fins i tot, amb l’alegria al cos, no em va semblar tant depriment l’anunci de la nena del Balañà que ens fa callar abans de començar la pel·lícula….

Anava a veure ‘Els Falsificadors’ amb la sostinguda expectació de saber que havia guanyat l’Òscar a la millor pel·lícula de parla no-anglesa… El tema, pel que vaig llegir a alguns anuncis de la pel·lícula a internet, anava de la vida de Salomon Sorowitsch, tret de les memòries de Adolf Burger, un famós falsificador al Berlín del III Reich. Aparentment interessant…

Bé, de fet tracta de l’Operació Bernhard, dirigida pel Major de les SS, Bernhard Krüger, i que tenia per objectiu l’esfondrament de l’economia anglesa a partir de la introducció de milions de lliures falses. Treball que dirigeix el tal Salomon.

Alguns comentaris controvertits i a la vegada contradictoris parlen del col·laboracionisme de Salomon amb el règim nazi. Altres parlen de la supervivència individual als camps de concentració i de la falta de revoltes en contra del regim.. El director, Stefan Ruzowitzky, dirigeix correctament les diverses interpretacions i especialment cal aplaudir el bon paper que fa Karl Markovics, representant a Salomon Sorowitsch. El guió però el vaig trobar una mica dèbil i inconsistent, no exempte però del dramatisme viscut als camps de concentració amb un final a l’estil documental, que diguem-ne et deixa mal cos.

elsf

La pel·lícula però és dinàmica, ben rodada i d’excel·lent fotografia i música (bàsicament de tangos). Suficient per dir-ne que sense ser, ni de bon tros, una obra mestra és una bona pel·lícula.

El que et queda del film és el guant que et llença: ‘Cal salvar-se un mateix tirant per terra els teus principis o morir per la supervivència col·lectiva’? Quan la supervivència és clau els principis no hi tenen cabuda…

Notícies relacionades amb ‘Los Falsificadores’ a wikio: http://www.wikio.es/blogs/search/los+falsificadores