Llibreria – La Central del Raval

Als qui les noves tecnologies ens han deixat (per mal o per bé) sense el plaer d’aquelles escapades de joventut que fèiem a les acaballes dels setanta, a Barcelona, per a comprar o simplement mirar discos. Aquelles botigues en les què passàvem tardes senceres discutint, si el rock progressiu era millor que el hard rock, mirant els crèdits d’aquelles petites obres d’art que eren les caratulas dels Lps, botigues com Gai & Cº, Discos Castelló més tard en Jazz Collectors amb el gran amic Pere recomanat un enregistrament o altra per la nitidesa del so.

Amb el temps hem hagut d’evolucionar i hem deixat de remenar discos per a passar als llibres. Si us plau que no em treguin aquest gran plaer. Entrar a una llibreria, tocar el paper, llegir les contraportades, deixar-te dur per les sinopsis de llibres que es presenten molt prometedors, portades molt suggestives que només pel grafisme ja et conviden a llegir-lo. El dubte que t’envaeix davant quin llibre comprar? Fent malabars, et trobes amb quatre llibres en les mans, quan solament volia comprar un!!

Ara que estem prop de Sant Jordi, no us vull parlar de cap llibre en particular, sinó d’una llibreria “La Central del Raval”. Ocupa l’antiga Capella de la Misericòrdia en el remodelat barri del Raval, amb un fons de més de 80.000 títols repartits en uns 700 metres quadrats. Especialitzada en humanitats, pots trobar des de narrativa eslava, germana, oriental, en la seva propia llengua, fins als últims best sellers, passant per poesia. Una excel·lent secció de llibres d’art, arquitectura, cinema, guies, llibres de viatges i una secció infantil molt cuidada. I sobretot una atenció exquisida, tant alhora de recomar com per ajudar-te a trobar aquell llibre que busques i sempre s’amaga.

Una proposició: dissabte al mati, si fa bon dia, us acosteu al Carrer Elisabets a cinc minuts des de plaça Catalunya. Un passeig pel Raval, submergii-vos en la multiculturalitat del barri: immigrants, turistes, joves Erasmus, exòtiques botigues, música, el Macba, el Convent dels Angels… És molt agradable fer un volt, sense presses, això si; reservant una hora llarga per a entrar a La Central. En mig dels grans murs de pedra el temps passa que no te n’adones, envoltat per llibres suggeridors, al final en compres encara que unicament vagis a mirar.

Cap allà a les dues, si comenceu a tenir gana, teniu dues opcions: en la mateixa llibreria hi ha una petita cafeteria amb menú prou interessant, on podeu fullejar el que heu comprat mentre mengeu. El cafè s’ha de prendre en la plaça Vicenç Martorell (plaça interior annexa a la llibreria) en qualsevol de les terrasses. Segur que sota l’gradable dia i la tranquil·litat del lloc ja no fulleges el llibre sinó que comences a llegir-lo i si has encertat et costarà aixecar-te. L’altra opció és L’Hortet (Pintor Fortuny 32), un petit restaurant de “corrent verda” on el menjar vegetarià no és ni monòton ni avorrit.

Ja teniu el vostre llibre?, voleu passar un bon dia?, Llavors a que espereu..