Erasme de Gònima

L’Arxiu presenta la pel·lícula “Erasme de Gònima (1746-1821)”

En el marc de les Festes de Primavera, l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat us convida a la presentació de la pel·lícula documental Erasme de Gònima (1746-1821), escrita i dirigida pel cineasta Xavier Juncosa. Es projectarà en una única sessió, gratuïta, el 8 de maig a les 20 h a CineBaix.

Erasme de Gònima Passarell va ser un dels industrials cotoners més importants de la Barcelona de finals del segle XVIII i primeres dècades del XIX. Entre el 1783 i el 1798 va fer una extraordinària fortuna, una part de la qual va destinar a comprar i embellir una finca de Sant Feliu de Llobregat.

Era “El Versalles de Ca l’Erasme”, com l’anomenava el baró de Maldà, l’actual col·legi Bon Salvador, “Les Franceses”.

Erasme de Gònima va ser el primer empresari català de la història i es va avançar a la revolució industrial. També les seves inversions per proveir d’aigua la seva finca de Sant Feliu i el finançament del canal de la Infanta, conjuntament amb altres propietaris del Baix Llobregat, van ser fonamentals per a la introducció de l’agricultura intensiva i de la indústria en els municipis del marge esquerre del Llobregat.

Currículum del cineasta

Xavier Juncosa (Barcelona, 1956) va ser Premi Nacional de Cinematografia l’any 1988 pel film Ma germana. El 1992 va ser designat per dirigir la cobertura dels Jocs Olímpics de Barcelona en alta definició, on va dirigir el film Dreams of Barcelona. Aquet cineasta té més de 90 pel·lícules, entre curtmetratges i llargmetratges. De la seva filmografia destaquen, entre d’altres: Pasolini, un viaggio a Italia (1999), sobre el director de cinema Pier Paolo Pasolini; Gaudí, l’arquitecte de la natura (2001); Costafreda (2002), un documental sobre el poeta de l’Escola de Barcelona; Le polyèdre Benjamin (2005), sobre el filòsof Walter Benjamin; La montaña del destino: Leni Riefenstahl, sobre aquesta cineasta alemanya, i Integral Sacristán (2006), vuit documentals sobre el filòsof Manuel Sacristán, amb més de cent entrevistes a persones que van estar vinculades amb Sacristán per motius polítics, familiars, culturals o filosòfics.

El mateix Xavier Juncosa ens parlarà de la seva pel·lícula.