Disc de la setmana – Toto Bona Lokua

Ja tenim les programacions dels principals festivals de jazz d’aquest estiu, Gasteiz (Wayne Shorter, Sonny Rollins, Casandra Wilson, Herbie Hancock), excel·lent cartell, amb noms tan importants com els abans anomenats, i Donostia (Keith Jarret, Diana Krall, Chick Coreja, Kenny Barron, Steve Coleman), sense paraules, tot un luxe.

Però el Jazzaldia de Donosita, a part de les figures, té un bon grapat d’actuacions (gairebé sempre gratuïtes), de músic sense tant nom però amb una gran qualitat, així aquest any es podrà veure a Frank West & Barcelona Jazz Orchestra, David Linx, la representació italiana encapçalada pel fenomenal saxofonista Stefano di Battista, Petra Magoni & Fabricio Spinetti, Stefano Bollani, John Hiatt i especialment una unió de tres músics africans Toto-Bona-Lokua, que em fa una especial il·lusió, així el disc recomanat d’aquesta setmana és un disc del 2004, música ètnica alliberada de tot artifici, que en el seu moment vaig avorrir de tant escoltar i avui, després d’uns anys, m’ha tornat a enganxar.

[splashcast c WEQD8861TI]

Artista

Toto – Bona – Lokua

Àlbum Toto – Bona – Lokua
Cançó que escoltes Lamuka

Gerald Toto (voc, g), Richard Bona (voc, b), Lokua Kanza (voc, g). De vegades, el millor pla és no tenir cap. Aquesta era la filosofia que havia darrere de la unió d’aquests tres artistes per al seu disc Toto Bona Lokua, que barreja ritmes de l’Est d’Àfrica i harmonies vocals amb influències del pop, jazz, soul i R&B americà.

Per a aquest disc, i les seves rares actuacions en viu, van fer alguna cosa gairebé mai vist en la música súper produïda d’avui dia: van improvisar. Cadascun va dur la base d’una cançó i li va tocar a cadascun fer un sol i liderar una composició. El resultat és un so amb variades influències de cada col·laborador: Richard Bona és de Camerun, Lokua Kanza és del Congo i Gerald Toto és del Carib francès.

Estem en proves: