Dintre del Guernica

Avui, potser perquè he passat pel davant del Reina Sofia, he pensat en proposar-vos que de tant en tant podríem també parlar d’art, no d’art fotogràfic, del qual n’estem servits i fins i tot una mica farts, sinó d’art en general, de pintura, escultura,…

La primera vegada que vaig veure el ‘Guernica’ de Picasso, en viu clar, crec que vaig tenir un petit cobriment de cor i molt possiblement va ser el principi del que ara he de pal·liar amb mitja pastilla per la pressió cada matí. Obra magnífica de la que us voldria fer cinc cèntims després de descobrir que algun friki l’havia refet en 3-D i ara era possible explorar-la en totes les seves dimensions. Un nou món que ens obren les noves tecnologies, ara tan de moda i que fins i tot de tant en tant ens atrevim a opinar…

Si penseu que us he de fer un comentari del quadre aneu ben equivocats, per això està Viquipèdia i altres llocs que entesos i erudits es mal guanyen la vida fent-hi aportacions. Us faré una breu introducció abans de veure aquest fantàstic viatge per l’interior del quadre:

El Govern de la República Espanyola va encarregar a Picasso un quadre que decorés el Pavelló Espanyol durant la Exposició Universal de 1937 a París, oficialment anomenada Exposició Internacional de les Arts i Tècniques en la vida moderna. Picasso va realitzar un quadre cubista expressant la seva visió del bombardeig i el va anomenar Guernica. Ha passat a ser una obra fonamental per entendre la història de l’art.
El Guernica de Picasso mostra persones, animals i edificis destrossats per la violència i el caos generats per les bombes. L’austeritat cromàtica convé al tema del quadre. La primera imatge que Picasso va rebre del bombardeig va ser a través dels diaris francesos, el que propicia la teoria que va interioritzar l’horror que això va suposar, reflectint-lo amb tons negres i blancs.
llegir més

Ara sí, preparats per entrar-hi?

El quadre està en exposició permanent al Museu Reina Sofia de Madrid, des de 1992. L’heu visitat?

Podeu descriure quines sensacions vau tenir?