Disc de la setmana – Benito Lertxundi “40 urtez ikasten egonak”

Bé… us deixo el meu últim post abans de marxar de vacances, és una preparació per a anar-me submergint en aquestes terres i cultura que tant em fascina i en la qual tan bé em trobo, barrejant-me amb els seus paisatges, envoltant-me de la seva gent (llàstima de no poder dominar l’idioma), a aquests braços que sempre m’han acollit, gairebé adoptat, el meu homenatge amb música, com no podria fer d’altra manera en la meva secció.

Amb l’expressi-ho titul de “40 urtez ikasten egonak” (” Aquells que duen 40 anys aprenent), Benito Lertxundi ens presenta el seu catorzè treball en la seva dilatada carrera. El oriotarra s’ha convertit en una referència indispensable dintre de la música basca i en un dels vaixells almirall de la seva cultura en el món. Lertxundi sempre s’ha caracteritzat per la subtilesa dels seus treballs, amb precisió, les seves cançons desborden honestedat i qualitat, encara que hagi tingut alts i baixos en la seva carrera no se li pot negar el seu carisma indiscutible.

En aquest últim disc fa una espècie d’introspecció personal, a través de les quatre dècades que duu immers en el món musical. És un dels pocs artistes bascos amb mes de dos milions de discos venuts al llarg de la seva carrera. Considerat com un dels fundadors de la nova cançó basca en la dècada dels seixanta, aquest disc sembla una espècie d’epíleg en la seva carrera.

[splashcast c RPXB6912UI]

Artista

Benito Lertxundi

Àlbum 40 urtez ikasten egonak
Cançó que escoltes Zehazten erraza naiz

La seva evolució musical és evident, les seves primeres composicions parlen d’un moviment social, de llibertat, mentre que en aquest últim treball aprofundeix més en les seves experiències ja viscudes. Als seus 65 anys li queda poc per demostrar. Al fi el que queda en el record d’un és la memòria dels clàssics, aquelles persones a les quals hem vist evolucionar en tots els aspectes tant professional com personalment.

Benito Lertxundi (Orio, Gipuzkoa, 1942) no és únicament un dels pioners més rellevants de la cançó basca i una de les més populars i benvolgudes banderes d’identitat de la nostra terra. Lertxundi és, sobretot, un màgic artesà de cançons curulles d’honestedat, sensibilitat i nuesa. El seu mètode de treball, basat principalment en la llibertat creativa, en la meticulositat i en l’esforç diari, així com la seva tremenda intuïció natural i el seu excel·lent gust melòdic han forjat en ell un sentit estètic ric, suggeridor i especialment comunicatiu.

Després de 40 anys de trajectòria, ens oferix un doble disc en directe, gravat en Gernika i Tolosa. Acompanyat del seu actual grup (Juantxo Zeberio, Pello Ramirez, Angel Unzu, Olatz Zugasti, Fernando Ederra, Kutxo Otxoa, Jose Mari Irastorza…), fa un recorregut per la seva llarga carrera, amb la lluentor del so d’avui dia. A més, aquest disc ens oferix l’al·licient afegit de dos nous temes: “Itsasoari begira” i “Itoitz”, compost per la corda màgica de Olatz Zugasti.

Anuncis