Taller de fotografia (34)

Com anem amics? Doncs comptant els dies que em queden per anar de vacances.. Sí, ja falta poc i he pensat pels que encara estem patint aquestes calors de la ciutat que podríem aprofitar aquestes setmanes que ens queden per marxar de vacances per treballar amb el nostre ordinador, ara que encara podem…

I què ens vols ensenyar avui? Avui farem un breu viatge per les eines de retoc fotogràfic que tant hem parlat al nostre taller i que mai hem acabat d’aprofundir.. Ja ens vols fer tornar a gastar? Bé, hi ha de tot…

Taller de fotografia (34): Eines d’edició fotogràfica (introducció)

Per què necessitem aquests programes? Bona pregunta, tot depèn lògicament del que vulguis fer amb el ‘fitxer’ que conté la fotografia una vegada l’hem descarregat de la càmera. Si simplement el que volem fer és descarregar les fotografies al nostre ordinador per la seva impressió en paper o publicació a flickr, per exemple, no caldrà ‘manipular’ el fitxer i per tant no ens caldrien aquestes eines. Però si les volem ‘revelar digitalment’, variar algun dels paràmetres que vam posar en temps d’execució de la fotografia o simplement crear un collage, un muntatge fotogràfic o posar-hi text aleshores haurem de fer servir algun d’aquests programes.

El flux de treball que faig tot arribar a casa després d’una jornada fotogràfica és aquest:

Extraiem la tarja de memòria, la introduïm al lector del nostre ordinador i, amb ajuda d’algun programa que sol venir amb la càmera, veiem la col·lecció de fotos que volem traspassar de la tarja al nostre equip. Després d’escollir quines volem, jo normalment les passo totes, aquestes queden emmagatzemades al nostre ordinador, normalment en format JPG (a excepció d’aquelles que vam escollir en format RAW) i ens disposem a veure-les una per una a veure quin desastre o obra d’art hem fet. I ací sorgeix la necessitat del ‘retoc digital’. Què hem de fer ara? Quina eina escollim?

Hi ha una mica de confusió amb aquestes eines, en hi ha de catalogació o creació d’àlbums fotogràfics, també dits fototeques, d’edició i composició fotogràfica i de revelat digital. La confusió ve per què molts programes fan les tres coses, o ho intenten, i a vegades és difícil trobar-ne un que satisfaci les nostres necessitats, que poden ser molt diferent d’uns a altres.. A més està el problema de què alguns d’aquests programes cal comprar-los i son una mica cars…

Ací us en he posat un recull dels més estesos. Fem un petit viatge per algun d’ells per veure què ens poden aportar al procés post-fotogràfic.

iPhoto: Per aquells que teniu plataformes mac hem de dir que esteu de sort ja que el iPhoto és un aplicatiu inclòs en aquesta plataforma i per tant no cal adquirir-lo ni pagar res per ell. Fa una mica de tot sense ser un programa per professionals.

El més important és el seu paper de catàleg central fotogràfic. Totes les fotografies passen de la tarja de memòria a aquesta ‘fototeca’ única. Això ja és prou important ja que d’aquesta manera tenim ben endreçades totes les nostres fotografies i no mal repartides per desenes de directoris, a més simplifica el ‘backup’ o copia en disc extern, no sigui cas que un dia l’ordinador ens digui prou. També aprecio la seva capacitat de ajuntar les fotografies en àlbums de tal manera que simplement anant a l’àlbum puc recuperar totes les fotos d’un viatge o d’un tema concret.

Fa també el paper d’editor o programa de retoc fotogràfic. Bàsicament és capaç, fotografia a fotografia, de retocar els paràmetres bàsics que ja coneixem: Exposició, Contrast, Ombres, Saturació del color, nitidesa… Ho podeu veure en aquesta ampliació de la dreta. Tot i ser senzill és bàsicament el que faig tot just després de passar les fotos a l’ordinador, anar una per una per veure si puc retocar algun paràmetre, en poc minuts has fet un repàs a tot el ‘carret digital’, esborrant les fotos que no t’agraden, o retocant aquelles que ho necessitaven. El ‘workflow’ o procés de treball és ràpid i intuïtiu. A partir d’aquest punt ja les puc imprimir o publicar l’àlbum a flickr.

Els germans grans d’aquest programa d’emmagatzament i tractament fotogràfic son el ‘Aperture‘ i el ‘Adobe Lightroom‘. Tots dos en podriem dir que son per professionals i els seus preus son elevats.

Si voleu aprendre més sobre el funcionament de l’iPhoto podeu veure aquests tutorials: http://www.apple.com/support/iphoto/tutorial/ o una breu introducció al producte.

Photoshop Elements: És el germà petit de la família Adobe Photoshop, que tant n’hem parlat, però que veritablement conté bona part de les funcionalitats del germà gran ‘Photoshop CS3’. Tots dos programes els teniu disponibles en plataformes windows o mac.

No és un programa de catalogació de fotografies com el iPhoto, aquestes les heu d’endreçar vosaltres a la jerarquia d’arxius que tingueu, excepte els que usen el iPhoto que ja he comentat que les tindrien endreçades en un únic lloc o fototeca.

És un programa d’edició amb capacitats molt superiors a l’iPhoto en aquest camp. Aquest programa és com un saló de bellesa, entra tal com ha sortit de la càmera i pot sortir totalment manipulada. Podeu manipular el tamany, la resolució, els paràmetres clàssics d’exposició, color,… però a més podeu ‘jugar’ amb els elements de la fotografia, retallar-ne parts i ajuntar-les amb altres…. tota una joguina… A l’exemple de dalt us puc assegurar que no trigues més de 5 min en, partint de la foto original de l’estàtua de Bob Marley a Kingston, arribar a la composició de la dreta, llesta per incloure en un mail o en un bloc.

Les seves capacitats de retoc son infinites i ja hem comentat en algun capítol que bona part de fotografies que veieu en revistes i diaris son muntatges fets amb aquesta eina (o amb el germà gran Photoshop). Ací en teniu algun exemple:

Jo que et conec, no em sonen de res aquestes fotos… Demaneu un desig i Photoshop el farà realitat… Voleu passar els vostres darrers dies de penjat a Jamaica? O fer la ruta del Inca en cavall? O preferiu visitar Bruges o Eurodisney amb la vostra família i amics? Tot és possible amb Photoshop !!! Si voleu veure algun tutorial sobre les seves capacitats podeu entrar a:

http://www.photoshopelementsuser.com/learningcenter/ on podreu trobar alguns vídeos de les seves funcionalitats més comuns. Les seves funcionalitats bàsiques son intuïtives però en hi d’altres que mereixen algun temps de pràctica. A la xarxa hi ha molts llocs amb tutorials de Photoshop.

 

Descàrrega: http://www.adobe.com/es/downloads/ Preu: Uns 100 Eur depenent del sistema operatiu

 

Amb independència de si podeu fer servir el iPhoto o no, aquest és un programa que us recomano gairebé com a ‘obligatori’ si voleu endinsar-vos a l’edició i retoc digital. El seu preu és prou raonable.

Adobe Photoshop CS3: Aquest és un programa ben curiós. És un dels més estesos i tothom acaba tenint-lo però no conec a ningú que l’hagi comprat. No val la pena, la veritat, viure neguitós pensant que has contribuït a la pirateria digital quan aquest germà gran del ‘Elements’ no us aportarà gaire cosa més, com a mínim que la feu servir habitualment.

És més, la seva interfase d’usuari és més complexa, pensada per dissenyadors i professionals i no tant per afeccionats com nosaltres.

Potser el fet diferencial és que conté, a més d’algunes funcions complexes, un browser o un buscador gràfic de fotografies, el Bridge, que simplifica molt la recerca de les vostres fotografies pel vostre disc dur (bàsicament pels que no feu servir iPhoto) però la resta de funcionalitats son massa avançades i superen en molt els quatre retocs bàsics que volem fer a les nostres fotografies. El cert és que no val la pena, si no us hi heu de dedicar per guanyar-vos la vida, fer aquesta tan alta inversió per quatre coses que fareu servir.

 

Descàrrega: http://www.adobe.com/es/downloads/ Preu: A partir de 1000 Eur depenent del sistema operatiu

 

Hi ha un parell de programes més, de la família Corel, el PaintShopPro i el Corel iDraw, que son també magnífics i que bàsicament contenen les mateixes funcions que els que hem comentat a dalt. Si voleu podeu anar a la pàgina de Corel per veure’n les funcionalitats que aporten.

 

No voldria acabar aquest ràpid passeig pels programes d’edició o retoc digital sense parlar del LightZone.

LightZone. Aquest no és exactament un programa d’edició, és un veritable laboratori de revelat digital. Aquest aplicatiu tracta bàsicament els paràmetres de lluminositat i color i pot simular desenes d’efectes que ben bé haguessin estat impossibles de captar en el moment de l’execució de la fotografia.

Aquest és un dels millors programes de tractament selectiu de zones de la fotografia i ja ho havíem comentat en el taller de blanc i negre, un dels millors en simular filtres de color per obtenir fotografies en b/n a partir d’originals en color. A la seva pàgina del ‘Learning Center’ teniu videos on s’expliquen les seves capacitats:

 

 

Descàrrega: http://www.lightcrafts.com/support/try/ Preu: 133,92 Eur

 

De tota manera no deixa de permetre processos de revelat digital que amb qualsevol dels dos Photoshop, el Elements i el CS3 amb més o menys temps també es poden aconseguir.

La majoria d’aquests programes es poden descarregar de la seva web en versions de prova (trial) per 30 dies. Us recomano que us els baixeu i els proveu i únicament quan n’esteu segurs de que heu de fer aquesta inversió els compreu.

Més endavant ja farem algun monogràfic d’aquests programes entrant en detall d’algunes de les seves funcionalitats que avui simplement hem passat per alt.

Aquesta setmana no hi haurà exercicis. Si bé obriré al nostre grup de flickr el tema ‘Exercicis del taller 34 per si voleu fer alguna pregunta, ilustrada amb alguna fotografia,  relacionada amb el tema d’avui, altrament feu servir els ‘comentaris’ al bloc.

flickr

Bona setmana, bones vacances per alguns i fins el proper dilluns….

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’