Taller de vacances (1)

Què bé s’està de vacances, no? Això tu, a mi m’has fet quedar per practicar…

Bé, jo també intento practicar aquests dies… En aquest primer capítol del ‘Taller de vacances ‘ us intentaré refrescar amb unes magnífiques fotografies que simplement de la seva observació i estudi en podem treure idees per les nostres pràctiques… Seria interessant que les observéssim posant en pràctica tot el que hem après fins ara intentant extreure’n les tècniques utilitzades…

Taller de vacances (1): El periodisme fotogràfic

Sempre he envejat als reporters. Sabem que el perill que corren és real, que a vegades van però no tornen però l’emoció de viure els aconteixements en primera fila supera amb molt el perill que pot comportar. Els reporters gràfics òbviament son professionals de la fotografia. Tot el que podem dir en aquest taller té molt poc valor per ells, controlen la seva càmera com part del seu propi cos i son capaços de captar emocions, sentiments i situacions que no podrien expressar d’altra forma.

El que vull que capteu de les seves fotografies no és únicament la tècnica utilitzada, que per altra part molt sovint no segueix les convencions explicades en aquest taller, sinó el sentit de l’oportunitat, de la anticipació de saber estar al lloc oportú en el moment oportú. Us imagineu que a sobre perdessin uns segons per pensar si obren o tanquen el diafragma?

Un a bona col·lecció la podeu trobar a l’agència Reuters, una de les millors en reportatges gràfics:

Ací us deixo les millors fotografies de l’agència Reuters al 2008 (clicant a la foto de dalt). La majoria de les fotografies de reporters gràfics tenen una història al darrera que contar i de l’observació simple de la fotografia podríeu no treure’n cap conclusió i fins i tot us podria semblar una fotografia ordinària. Per això és interessant llegir el context en el que ha estat feta i la historia que vol contar.

Reuters a més té un servei que permet ‘pujar’ fotos de gent afeccionada com nosaltres aconseguint una fototeca ben actualitzada amb fotografies que va enviant la gent. És més, si la foto es considerada bona per Reuters fins i tot la poden publicar:

Per acabar us deixo amb els guanyadors del World Press Photo des del 1955, algunes de les fotografies les reconeixereu immediatament:

En general a l’observar aquest periodisme gràfic veureu que hi ha un objectiu clar del fotògraf i aquest no és més que captar l’atenció de l’observador, a vegades no per la bellesa precisament de l’escena, sinó pel seu oportunisme, anticipació, crueltat o simplement denuncia d’una situació. Intenteu en cada un d’aquests grups estudiar per què us agrada la fotografia, si és el cas clar, i com aquesta desenvolupa els tres conceptes bàsics: Motiu, llum i composició, tal com ho treballàvem al Taller 20. Ací us deixo tres exemples ben diferents:

 

Fixeu-vos amb les tècniques de la ‘composició’, de com es distribueixen els elements en el marc de la fotografia i sobretot quines tècniques utilitza per captar l’atenció de l’observador. Aquest és bàsicament l’exercici d’aquesta setmana ‘aprendre mitjançant l’observació‘.

Recordeu que teniu a la vostra disposició el taller de vacances a flickr perquè aneu pujant les vostres fotografies….

Bona setmana!

flickr

 

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’

Anuncis