Disc de la setmana: Natalie Merchant “Tigerlily”

Avui anem amb un disc de l’encantadora cantautora Natalie Merchant (n. 26 d’octubre de 1963 en Jamestown, Nova York, USA) és una cantant, instrumentista i compositora. Més coneguda en els seus principis com veu de la banda 10,000 Maniacs entri 1981 i 1993.

En solitari, després d’una carrera amb més de deu anys i set discos, encara no ha aconseguit aquest reconeixement, què si té com cantant de culte. La seva veu gruixuda com caramel dóna dolçor a les amargors que cantava. Vulnerable i feroç en el mateix alè, Merchant va traçar el camí per a altres cantants de l’ànima com Sarah McLachlan i Jewel.

[splashcast c QGYS6587IW]

rtista

Natalie Merchant

Àlbum Tigerlily
Cançó que escoltes River

El seu primer àlbum com solista va ser Tigerlily (1995), que avui us recomano, gentil i precari com un primer petó, la veu dolça però turmentada de Merchant va dur l’àlbum a l’èxit de tres vegades platí gairebé sense esforç, li va seguir en 1998 Ophelia i a l’any següent Live in Concert. En el 2001, Merchant va presentar el seu disc més aclamat per la crítica, Motherland, i va realitzar extenses gires per Nord Amèrica i Europa. El 2003 va gravar un àlbum «folk» de cançons tradicionals anomenmat The House Carpenter’s Daughter, que també és una preciositat i en l’actualitat acaba de publicar Retrospective.

Merchant toca el piano escriu i produïx gairebé totes les seves cançons. El seu treball són compromesos, així les seves lletres ens parlen de temes socials i polítics (des d’abusos domèstics, dels sense llar fins i tot dels drets dels animals), sembla que no hagi causa a la qual li doni por enfrontar-se. En un moment quan la reflexió personal no estava de moda, Merchant i companyia, juntament amb altres apartats de la norma com R.E.M. i Tracy Chapman, van ajudar a portar de tornada la consciència social a les universitats de tot el seu país.

Tigerlily, Natalie Merchant el seu primer disc en solitari, no sembla diferent de la música que feia amb 10000 Maniacs. En aquest disc ha donat èmfasi a la teixidura rítmica i uns arrengaments molt subtils hi ha darrera un gran treball de producció que ens porta a la creació d’una atmosfera molt intima, però no exclusiva en tot l’àlbum, la poesia sentimental amenaça amb enfonsar l’àlbum en el pes de la seva pròpia preciositat (com en “River”, el seu homenatge al mort actor River Phoenix).

Anuncis