Fotografia: “Ojos de Jazz” William Claxton

La setmana passada, fullejant un diari a la secció de necrològiques (la meva preferida, així m’asseguro que estic viu), em vaig trobar-me amb la notícia de la mort de William Claxton (1927 – 2008), qui és Bill Claxton?, és un dels grans fotògraf del món del jazz, dels famosos, del “glamur” de Vogue o Match.

Quantes vegades he tingut el seu llibre “Jazz Life”, en les meves mans, un d’aquests meravellosos llibres que edita Taschen, edicions tan bé cuidades com ens té sempre acostumats, fotografiàs de jazz, com ell sol sabia fer, però al final després de mirar-lo sempre torno a deixar-lo en la prestatgeria, possiblement era el “fetitxe” que alla, a la prestatgeria del Fnac, sempre puc gaudir-lo, i no a la de casa on pot ser  és moriria d’avorriment.

[rockyou id=124939653&w=500&h=375]

Nascut a Califòrnia,és va especialitzar a captar imatges de la vida quotidiana dels músics i artistes dels seixanta.

Els més grans li van deixar entrar en la seva vida, Sinatra, Dylan, Baker, Esteve McQueen……., i ha estat qui els a retratat amb més profunditat. Va tractar sempre de guanyar-se la confiança dels seus personatges, compartir hotels, escoltar les seves pors i acompanyar-los en la seva ressacas, el que li permetia crear una complicitat que després es reflectia en les seves fotografies, “Quan els has fotografiat al costat de la barbacoa i dintre de la banyera, no et neguen res” deia.

Al costat del dissenyador Rudi Gerneich i la model Peggy Moffitt, van incorporar el “pop art” a la moda de passarel·la, van fundar “Carnaby Street” que més tard va aprofitar-se entre d’altre Pier Cardin. Juntament amb Antonioni (en el seu primer film britanic),  va fer una incursió en el món del cinema “Blowup” (1966).

En 1960 al costat del musicòleg Joachim Berentdt, van realitzar un viatge de tres mesos, on van documentar visual i sonorament les restes del passat i la realitat del present del jazz. El resultat va ser espectacular, la publicació del llibre “Jazz Life”, tot un festí d’imatges, que li va valdre el sobrenom “d’Ulls del Jazz”.

Links:

FAHEY/KLEIN GALLERY

YOUNG GALLERY FOTO


Anuncis