Camino de Fesser

No volia veure aquesta pel·lícula. No volia, després de veure-la, escriure cap comentari… però els propòsits estan per no complir-los i efectivament vaig finalment anar a veure-la i estic, com és evident, escrivint la critica o alguna cosa que se li assembli…

Les pel·lícules carregades de controvèrsia, especialment si és al voltant de la religió, prefereixo veure-les mesos després o corres el perill de formar part de la polèmica i acabes donant la teva opinió i posicionant-te deixant de costat el que és essencial: el treball cinematogràfic.

Les meves primeres impressions, tot i anar al cinema sense masses ganes en un cap de setmana on la cartellera no oferia res més interessant que no hagués vist, no son tan negatives com la meva inicial pre-dispoció. La pel·lícula, un atreviment de’n Javier Fesser, després de les experiències de ‘Mortadelo y Filemón‘ i ‘El Milagro de P. Tinto‘, és un molt bon treball cinematogràfic, on malauradament el tema tractat supera a la pròpia producció.

Camino, per si encara fes falta comentar-ho per algú que ho desconeix, és el nom a la pel·lícula de Alexia Gonzalez Barros, una nena d’onze anys que s’enfronta per primera vegada a la seva vida a dues experiències que no tornarà a repetir: enamorar-se i morir-se. Dos processos que corren simultàniament en un entorn de l’Opus Dei i que Fesser ens ho explica amb una història entre fàbula i conte de fades que encara li permet ser més crític amb el que probablement tots ja coneixem d’aquesta organització catòlica. ‘Camino‘ a més i per rematar, és el nom d’una de les obres de San Escrivá de Balaguer.

La pel·lícula: La historia està ben contada i té el ritme correcte en una cinta que tot i tenir 143 min et manté constantment atent a la continua i ràpida successió d’esdeveniments, alguns d’ells d’un realisme que no feia potser falta. Bona part d’aquest ritme és per culpa de Nerea Camacho, ‘Camino’ a la pel·lícula, una nena almeriense que s’estrena amb una interpretació impecable. Però el gran pes el porta Carme Elias amb el que probablement és el millor treball de la seva carrera. La seva és una interpretació absolutament magistral d’un paper on era fàcil caure amb els paranys dels tòpics d’una mare ultra-religiosa que accepta el patiment i la mort com un bé de Déu.

No podia escollir en Fesser una millor manera de criticar a la ‘Obra’, primer amb una historia que semblaria adaptada als seus propòsits, amb certes inexactituds biogràfiques, pel que es pot llegir a la premsa, i caricaturitzant l’organització en els tòpics que més mal els podia fer, cosa que li ha costat per una banda un allau de crítiques però per l’altra una excel·lent publicitat per la peli cula, i després per la fabulització de la història amb les coincidències de noms: Jesús, Camino, la obra o Mr Peebles que ha estat definitiva per exaltar als membres de l’Opus que han tret tot el seu aparell de comunicació per desprestigiar la pel·lícula i menysprear al seu director tot argumentant la gran mentira que s’està projectant.

És precisament aquest abús de conte-fàbula el que no m’ha fet el pes del tot. El nombre d’escenes de somnis tipus ‘Recuerda‘ trenquen a moments el ritme de la pel·lícula i s’exagera massa el personatge de Mr Peebles, un home que ho sap tot però té un problema: si no creus en ell desapareix… se suposa en clara referència a Déu. De tota manera, i com no s’esperaria menys de’n Fesser, la pel·lícula conté regals visuals extraordinaris, potser una mica exagerats però de gran bellesa plàstica.

Sigui com sigui, cal veure-la per poder opinar i cal extreure’n les vostres pròpies conclusions. Personalment he sortit del cinema força satisfet del treball presentat. La pel·lícula no et deixa impassible i potser és un bon argument per tornar a fer una revisió històrica de la Obra.

Web de la pel·lícula: http://www.caminolapelicula.com/

Articles a la premsa: Carta de Fesser a la família Gonzalez-Barros i resposta

Articles relacionats a wikio: http://www.wikio.es/search/camino+fesser

Web de l’Opus Dei: http://www.opusdeialdia.org/

Web de la família Gonzalez-Barros: http://www.alexiagb.org/

Canal de l’Opus Dei a youtube: http://es.youtube.com/videosopusdei

Anuncis