Buscant maçons amb nom propi (13)

maconeria131En Josep se’n va anar a la Guerra…

maconeria132

És 10 de febrer de 1945, fa sis anys que ha acabat el conflicte, Vicenç Pelegrí, l’antic Venerable Mestre, comença a sentir-se estalvi, segur, ningú l’ha vingut a buscar, i sembla que enrere ha deixat els anys més difícils de la Guerra Civil i la immediata postguerra. Recorda tot el que ell i la Francesca, la seva dona, han patit durant aquest temps. En aquests moments, només tenen en Joan, el petit, el fill que els hi va arribar de grans, quan ambdós superaven la quarantena. Van perdre en Joaquim, en l’adolescència, i en Pere, poc després de néixer. Ara comencen a deixar enrere el fet més dolorós de les seves vides: la mort d’en Josep.

maconeria137b2

maconeria133En Josep, el tercer fill, va néixer el 1914; era de la quinta de l’any 1935, la lleva que havia estat cridada a files poc abans de l’aixecament d’en Franco. El jove pertanyia a la primera companyia, primer batalló, 31a. divisió de la 119 Brigada Mixta. Fet i fet, un dels primers que va anar al front. L’escenari, Andalusia, a Jaen, un dels llocs on la República i els rebels s’hi jugaven el futur més immediat. Un indret on l’avenç del foc enemic tenia greus conseqüències, on cada pam de terra era molt disputat. Inicialment, la rebel·lió militar va fracassar a la capital i a pràcticament tota la província, a diferència de la resta d’ Andalusia, però Gonzalo Queipo de Llano, “el carnicero de Sevilla”, va declarar l’estat de guerra a tota la regió.

El 1936, les milícies del Front Popular van prendre els carrers i van col·lectivitzar les terres de la província de Jaen. Com a resposta, el General Queipo de Llano va passar a l’ofensiva i, ajudat per cinc trimotors Junkers de la Legió maconeria134Còndor de l’exèrcit nazi, va bombardejar la capital, l’1 d’abril de 1937. El balanç fou tràgic per a la població civil: 159 morts i 280 ferits. La resposta del bàndol republicà no es va fer esperar, com a represàlia, el mateix mes, van afusellar 128 presos de dretes. Era el terror…

Tres mesos després, en aquest escenari, a Frailes, un petit poble de la comarca de la Sierra del Sur de Jaen, a tocar Alcalá la Real, just a la línea del front, en el bàndol republicà, Josep Pelegrí hi va deixar la vida. La va perdre el 13 de juliol de 1937, després d’un consell de guerra, arran d’una condemna per deserció en combat, per haver-se allunyat de l’enemic….Tenia 23 anys.

Però d’això ja han passat gairebé vuit anys, som al més de febrer, Vicenç Peregrí en té 65, i encara hi treballa. El seu salari és petit, guanya 17 pessetes de jornal com a empleat de la Compañia Marítima Terrestre, l’empresa barcelonesa que fabrica locomotores. És als tallers, al barri de Sant Andreu de Palomar, on es fabriquen les noves locomotores Santafe,  unes màquines capaces de remolcar 550 tones a 55 kilòmetres l’hora. Allà també han començat a fer las Montaña, locomotores conegudes també per les Bonitas o Atómicas.

maconeria137b1

Però, aquest dies ha vingut un agent judicial i ha lliurat a la Francesca una citació per a Vicenç Pelegrí, perquè comparegui per declarar….

maconeria1320

Continuarà…

Creative Commons License
La sèrie Buscant maçons amb nom propi per M. Luz Retuerta està llicenciada sota Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 2.5 España License.
Tota reproducció del material inclòs ha d’anar acompanyat de la seva font o autoria.

Toda reproducción del material incluido debe ir acompañado de la fuente o autoría.

<<< Veure tota la serie