Buscant maçons amb nom propi (14)

maconeria141Vicenç Pelegrí no es va retractar

Som a Salamanca, és 10 de Febrer de 1945, José Gómez Hernández,  Cap de la secció especial de la Delegación Nacional de Servicios Documentales (DNSD), enllesteix el certificat amb els antecedents maçònics de Vicenç Pelegrí Castells. El document acredita que en Vicenç va ser exaltat a la condició de mestre, el grau tercer de la maçoneria, durant el tercer trimestre de 1934, justament poc abans dels fets d’octubre; també hi prova la seva condició de Venerable Mestre del triangle Llibertat de Sant Feliu, l’any 1935. Són les úniques dades disponibles, però són suficients… Aquest escrit, adreçat al President del Tribunal Especial para la Represión de la Masonería y el Comunismo (TERMC), és la clau per posar en marxa la maquinària  judicial.

maconeria14b1

Ja poden encausar el principal responsable del triangle Llibertat, a més a més no ha presentat cap declaració de retracció per haver estat de la maçoneria, i això agreuja la situació. Des que l’1 de març de 1940 es dictés la Llei per a la repressió de la maçoneria i el comunisme, tots els maçons que es volen acollir a l’aplicació d’atenuants, han de  fer prèviament manifestació pública de la seva antiga pertinença a l’ Orde. Les penes que estableix la Llei i que sentencia el Tribunal van des de la incautació dels béns fins a la reclusiómaconeria143-1 major. A banda de les sancions econòmiques, els maçons resten separats de qualsevol ocupació i càrrec de caràcter públic. Les condemnes són de vint fins a trenta anys de presó, per als graus superiors, i de dotze fins a vint anys de privació de llibertat, per als cooperadors. La depuració, a vegades, fins i tot esdevé ridícula si no fos perquè és tràgica. En la paranoia perseguidora, es prohibeix formar part d’un tribunal d’honor als familiars de maçons fins al segon grau de consanguinitat.

 

 

Però, seguim amb el procés que ens ocupa, som a Madrid, és 20 de febrer de 1945,  el President del TERMC signa una providència on demana al Jutge instructor núm. 2 del Tribunal que incoï un sumari a Vicenç Pelegrí. El Jutge inicia el procés, i primer es posa en contacte amb la Direcció General de Seguretat, a Madrid, per demanar si disposen de dades sobre els antecedents maçònics d’en Pelegrí. La policia, com sovint passa, ja estava al cas, i s’havia avançat fins i tot al DNSD. El mes de setembre de 1944, el Cap superior de la policia de Barcelona ja havia interrogat Vicenç Pelegrí, també havia recavat informació entre la població, per mitjà de testimonis directes de santfeliuencs, per això van dir:

“es persona de buena conducta, a quien no se le conocen intervención en actos delictivos, estando bien considerado entre el vecindario”

maconeria14b3-1

Aquella actuació policial no va tenir conseqüències, i és que en Vicenç havia fet esforços per reconciliar-se amb les “forces vives” de Sant Feliu de Llobregat, amb aquelles persones que tard o d’hora haurien d’informar sobre la seva conducta a la policia, la guàrdia civil o als jutges.

maconeria149bLa policia comunica al Jutge  l’adreça  d’en Vicenç, li diu que viu al carrer de Josep Maria de Molina, núm. 38 de Sant Feliu de Llobregat, és a dir al mateix domicili que tenia abans de la Guerra. Ja el poden obligar a declarar.

En Vicenç Pelegrí nega a la policia haver estat mai de la maçoneria, només afirma que en el passat, a principi de segle, va ser partidari dels antics republicans, dels seguidors de Castelar i Salmerón. Amb posterioritat, el Jutge Instructor núm. 2 del Tribunal presenta el plec de càrrecs que confirma les acusacions i ofereix a l’acusat dues possibilitats, una, anar a Madrid per fer una declaració verbal, o, l’altra, presentar-hi el plec de descàrrec per escrit. En Vicenç tria la segona opció, i lliura un escrit on ratifica la seva declaració inicial. Les proves, però, són evidents.

Tanmateix, en Vicenç, en la seva exculpació, fa ús d’una taula de salvació molt especial, d’un recurs capaç de blindar la seva condemna…

maconeria148

Continuarà…

Creative Commons License 

La sèrie Buscant maçons amb nom propi per M. Luz Retuerta està llicenciada sota Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 2.5 España License.

Tota reproducció del material inclòs ha d’anar acompanyat de la seva font o autoria.
 

 

Toda reproducción del material incluido debe ir acompañado de la fuente o autoría. 

 

<<< Veure tota la serie

 

Anuncis