Appaloosa

appa1Apa.. què? Sí, Appaloosa.. és el nom de la pel·lícula.. De què dius què va? És un western.. Un altre? Sí, un altre… anem o què? Qui surt? Que a tu t’agradi em sembla que el Mortensen… No em parlem més, som-hi…

Aquesta hagués pogut estar la conversa prèvia a prendre la decisió d’anar a veure la pel·lícula però realment no va ser així… no va fer falta dir-li que era un western, anomenant al Mortensen ja en va haver prou…

Appaloosa és el nom d’una ciutat de New Mexico que dona nom a la novel·la de Robert B. Parker i que Ed Harris transporta a la pantalla gran en el seu segon treball després de Pollock: la vida de un creador (2000). És una prova més de que el western no està mort però potser ha tingut la mala sort d’anar al darrera d’un Tren de les 3:10 carregat de Crowes i Bales glamurosos i que ha passat molt abans per les pantalles.

sheriffNo és una història clàssica de western ni una història de violència sinó d’amistat o millor dit de lleialtat. Tot plegat un pèl estrany per ser un western. Però és el magnífic repartiment, Viggo Mortensen, Ed Harris, Renée Zellweger i Jeremy Irons, el que dona certa credibilitat a una història que a moments semblava que hagués de sortir el mateix Bud Spencer i en Terence Hill.

Un Viggo que he de reconèixer que cada vegada ho fa millor, molt posat en el seu paper i en la línia de Promesas del Este, amb un Ed Harris que va sobrat en la seva interpretació però que sincerament no li sé apreciar el seu treball de direcció, que realment em sembla mediocre o simplement inexistent, tot i que amb aquest libreto no sé massa que més s’hagués pogut fer. La novel·la, que no he llegit i per tant no us puc dir com ha estat l’adaptació, és una estranya història de dos paios que son contractats per portar la pau a un castigat poble, Appaloosa, que està en mans d’una mena de terratinent, en Jeremy Irons a la pel·lícula, que molt bé no se sap com es guanya la vida i que li acaba tocant la grossa de Nadal cap al final de la pel·lícula. El final final no us el conto per no esgarrar-vos l’emocionant guió.

appa2

En Jeremy, brutot i desafiant, fa un paper força diferent dels que estem acostumats a veure’l, amb una dicció que sembla ben bé que s’hagi escapat un moment d’Oxford per fer de dolent.

La cinta però acaba sent divertida i a moments realment brillant, més per les situacions còmiques que per  l’esperit del western. La Renée, la darrera que ens faltava, està graciosa tot i que t’acaba posant una mica dels nervis amb un paper amb certes pretensions i que acaba fent de germana gran de la Bridget Jones. No ens podem oblidar pas de l’Ariadna Gil, però pobreta surt lo just i parla el que pot. Però fa gràcia veure-la.

pistolaM’ha decebut molt la fotografia de la pel·lícula, havent-hi com hi havia els meravellosos paisatges de New Mexico o Arizona ha acabat, sembla, sent rodada en un plató no més gran que la desapareguda Esplugues City amb un parell d’excursions a la zona de Mèxic de Port Aventura.

Tot plegat està bé per passar una estona agradable i poder desconnectar de les misèries diàries però no és la consolidació del retorn del western que, després del Tren de las 3:10, esperava.

M’ha fet gràcia trobar algun comentari sobre el ‘Make-off’ de la pel·lícula, d’aquells que no sabrem mai si son veritat o no, concretament el que fa referència a una escena del Viggo i la Renée: http://mariola80.livejournal.com/21861.html

Web de la pel·lícula: http://welcometoappaloosa.warnerbros.com/

Lògicament hi ha comentaris per tots gustos:

Articles a wikio.es: http://www.wikio.es/search/appaloosa

Articles a bitacoras.com: http://bitacoras.com/buscar/appaloosa

Articles a technorati.com (espanyol):

http://technorati.com/search/appaloosa?authority=n&language=es

<<< Veure més articles de cinema

Anuncis