Changeling (El intercambio)

changeling1.. and de Oscar goes to…. Angelina Jolie….

Sí amics, aquesta és molt probablement la frase que sentirem a la propera edició dels Oscar-2009….

Avui és Sant Esteve i un clàssic per molta gent anar al cinema o al teatre. La proposta d’avui és ben bona per l’ocasió, no és exactament una pel·lícula de Nadal però l’exercici emocional al que estareu sotmesos els 141 minuts de la cinta no us decebrà (o sí), tot i que el nus a l’estomac que sens dubte experimentareu pot posar en perill les llargues digestions que aquests dies necessitem per pair bé els àpats.

No podia ser d’una altra manera, la combinació Eastwood-Jolie és letal, ara per ara mediaticament difícil de superar, amb un Eastwood que converteix en èxit tot el que toca i una Jolie que entre embarassos, adopcions i el marit que té, ara per ara és una garantia recaptadora.

El intercambio‘, per cert una imprecisa traducció del terme ‘Changeling‘ que en anglès vol dir ‘canviar una cosa per una altra’, dona prou pistes pel que segur a hores d’ara sabeu de què va la pel·lícula. Sí, efectivament es tracta d’una terrible història basada en fets reals que van tenir lloc a Los Angeles entre 1928 i 1930. La pel·lícula es centra en la desaparició de Walter Collins, el fill de Christine Collins (la Jolie a la cinta) i l’actuació de la policia de los LA que, pressionada per l’opinió pública, acaba trobant el seu fill però…

changeling2

La pel·lícula és una nova demostració de talent de l’octogenari (31 de Maig de 1930) Clint Eastwood, que ara no només n’és el director sinó que repeteix com autor de la banda sonora de la pel·lícula, com ho va fer a ‘Cartas desde Iwo Jima‘ o  ‘Million Dollar Baby’. Un extraordinari Eastwood que com a “Million Dollar Baby” o “Mystic River” parteix d’un bon guió per desenvolupar una història tractada cinematogràficament de forma impecable, amb un domini narratiu extraordinari, de fortes càrregues emotives i ajudat per actors que son tota una garantia d’èxit. Res a dir del desenvolupament de la cinta, gravada amb cura,  ben ambientada, cuidant els detalls, amanida amb una banda sonora que riu-te’n del Williams i amb un ritme de relat trepidant que en prou feines te’n adones de les més de dues hores de durada.

chang1chang2Molt s’ha parlat de la Jolie. Continuo pensant que no és una gran actriu però aquesta pel·lícula li pot suposar un punt d’inflexió a la seva carrera, un paper caigut del cel per lluir-se però que no en hi ha prou en ser terriblement guapa i passar-se plorant tres quartes parts de la història, superant a la Streep en els seus millors dies de ‘La decisión de Sophie‘. Acabarà molt probablement amb l’Òscar i l’hauria d’aprofitar ja que no trobarà gaires oportunitats com aquesta. He de reconèixer però, que actua amb dignitat, amb escenes ben interpretades en una caracterització d’un personatge certament complexe però que no ha estat capaç de donar-li del tot continuïtat al llarg de la pel·lícula.

En canvi en John Malkovich s’ho passa d’allò més. Molta gent creu que sobre-actua però jo n’estic meravellat cada cop que treu el cap a la pantalla. El paper secundari que fa és fantàstic, amb una dicció que només per repassar el nostre anglès ja queden amortitzats els més de 6 Eur de l’entrada. És un geni i els genis fan el paper que volen, no m’estranyaria que hagués tingut problemes amb el Clint. Ell, en Malkovich, es construeix el seu propi personatge i apareix per recordar-nos què és la interpretació, no fos cas que ens n’haguéssim oblidat. La resta, Gattlin Griffith (el nen, sobre-actuant la poca estona que surt pobre meu) i Jeffrey Donovan (el capità de la policia, dolent, molt dolent..) hi son perquè algú havia d’interpretar el paper… en canvi en  Jason Butler Harner (no us puc dir quin paper fa) està impecable. D’aquest noi en tindrem noticies, segur.

No us perdeu el tràiler de la pel·lícula:

applemoviechangeling(per veure el tràiler en VO  clica aquí, a la pàgina veuràs un requadre gris a la dreta amb les versions ‘estàndard’ i ‘alta definició’, si tens bona ADSL no et perdis aquesta darrera opció. En tots dos casos heu de tenir el QuickTime instal·lat)

.

Una pel·lícula feta posant un ull als Oscar, com deia, impecable, amb tots els ingredients que l’Acadèmia deu valorar com pel·lícula políticament correcta, a l’altre extrem de la comentada la setmana passada de cinema independent. Una producció hollywoodiana elevada al màxim exponent, mitjans, d’ambientació extraordinària, actors mediatics, un bon guió…. i el fet, molt important, de saber que és una història real. El ‘A true story‘ dels títols inicials et condiciona el que veuràs a continuació… Història que després de llegir els fets de Wineville et quedes una mica decebut per la simplificació i certa tendenciositat que se li ha donat a la trama. Això és molt Eastwood, els bons son molt bons, els dolents molt dolents.. En aquest cas fins i tot és una mica ridícul com tracta algunes escenes finals, de forma simplista i infantil diria, una mica en fotent-se de l’espectador, el qual té molt poc espai per jutjar. El producte és complert. Tu seus i mires, el Clint ho fa tot per tu.

La trama fa figa en alguns detalls de consistència de la historia, que no comentaré per no esgarrar-vos la vetllada però que no condicionen massa a la valoració global del producte, si bé surts del cinema fent-te algunes preguntes a situacions que no acabes d’entendre. Tot plegat però, un bon treball sí, però que definitivament no està al mateix nivell de les seves darreres produccions.

De tota manera una bona recomanació per aquests dies i si esteu una mica tendres segur que us emocionareu.

Us podeu baixar els ‘salvapantalles’ i posters de la Jolie a la Web de la pel·lícula: http://www.changelingmovie.net/

Més informació:


Articles a wikio.es: http://www.wikio.es/search/Changeling

Articles a bitacoras.com: http://bitacoras.com/buscar/Changeling

Articles a technorati.com : http://technorati.com/search/Changeling?language=es

.

Bon cap de setmana i fins l’any vinent !

<<< Veure més articles de cinema

vota
wikio
bitacoras
technorati