Taller de fotografia (53)

taller531Com van les festes? Crec que m’he engreixat… Sí, jo crec que també.. però ja tindrem temps de perdre pes.. Mira, agafem la càmera i anem a donar un volt.. Sí, amb el temps que fa…

Potser sí que aquestes festes és per quedar-se a casa.. D’aquí tres dies ja entrem al any nou i en una mica més d’una setmana el Reis… Si tens de tot.. què vols que et portin? Com que tenim uns dies encara per fer la carta he pensat que seria interessant dedicar un parell de tallers a veure càmeres i objectius i així tenir una idea de què podem demanar, et sembla bé? Bona idea, com a mínim avui no ens mortificaràs amb la distància hiperfocal…

Taller de fotografia (53): Fem la carta als Reis (1)

Avui més que fer la carta als Reis, que no és més que una excusa per posar el títol del taller d’avui, treballarem alguns conceptes de càmeres i objectius que ens permetran entendre una mica més les especificacions de tot aquest complexe material i ens ajudarà a buscar informació i en definitiva escollir el millor material per la nostra càmera.. O per canviar-nos de càmera..

Les càmeres reflex

taller534Les càmeres reflex també son conegudes per càmeres SLR (single-lens reflex) i es basen en el fet de que el que es veu pel visor coincideix amb el quedarà exposat al sensor. Això s’aconsegueix amb un enginyós sistema format bàsicament per un mirall i un pentaprisma. El mirall, disposat en un angle de 45º, reflecteix (d’ací el nom de ‘reflex’) la llum que entra per l’objectiu al prisma que amb múltiples reflexions acaba dirigint el feix de llum al visor. Just en el moment de fer la fotografia el mirall s’aixeca completament, deixant passar la llum directament al sensor. Totes aquestes peces son mecàniques i realment els avanços tecnològics s’han centrat en dos elements que son clarament els diferencials a les càmeres digitals SLR: el sensor i l’objectiu.

En què ens cal fixar al comprar una reflex?

Si volem escollir una càmera SLR (o DSLR si és digital) seran algunes les especificacions que haurem d’entendre per saber si allò taller535que comprem s’ajusta a les nostres necessitats o no. Al quadre de la dreta he escollit les especificacions bàsiques que hem d’entendre a l’hora d’escollir una càmera, fixeu-vos que les dades relatives al sensor son en definitiva el que ens marcarà la qualitat de la càmera. L’exemple correspon a una Canon 50D. Anem-les a repassar:

tf3El nombre de píxels: És important però tampoc us obsessioneu, considerant que les pel·lícules a les càmeres analògiques tenen una resolució equivalent de 12 a 13 milions de píxels, tot el que superi aquesta xifra suposarà una resolució més gran que la fotografia de pel·lícula, l’analògica. El cert es que no cal si no us dediqueu a publicitat o heu de fer impressions a tamany de poster.

tf3El sensor: Al taller 23 vam parlar dels tipus de sensors, el CCD (Charged Couple Device) i CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor). Això és una mica el Beta-VHS, Mac-Windows,… la tecnologia CCD l’utilitza Nikon i la CMOS Canon. No vull ser tendenciós, busqueu a internet pro’s i contra’s. La resta de fabricants s’adhereixen a una de les dues tecnologies. Aquí teniu un interessant article que explica les diferències entre les dues tecnologies.

tf3El tamany: Ja sabeu que el tamany aquí també importa. Bàsicament perquè del tamany del sensor en sortirà el factor multiplicatiu, tant important per entendre més endavant com interpretar la distancia focal dels objectius. Repasseu aquests conceptes al taller 23.

tf3Les lents: Creieu-me, entendre les especificacions de les lents, les seves compatibilitats amb les diferents famílies de càmeres és força complicat. Saber el tipus de lents que hi van bé és important o podem tenir un disgust al intentar aprofitar objectius que teniu per casa, o de segona mà.

tf3El pes: Per la gent que viatja el pes és important. Compareu s dimensions i pes del diferents cossos per saber què us convé més. Penseu que normalment s’indica el pes del cos de la càmera, sense l’objectiu !

tf3El preu: Curiosament la càmera que acaba agradant és sempre la més cara. A diferència d’altres productes, els preus de les càmeres estan força agrupats en nivells de preus, al voltant de 300 €, de 1000 €… però a la que hi ha alguna funció que supera la mitjana, més píxels per exemple, el preu és exponencial. Ara tot seguit ho veurem.

Tipus de reflex

Els fabricants de càmeres, com la resta del mercat, estan en una lluita continua per innovar i oferir més prestacions a menys preu, agrupant les càmeres digitals SLR en dues famílies que nosaltres anomenarem ‘Professionals‘ i ‘Afeccionats‘.

Les ‘Leica’

taller53leica2Abans passar a les càmeres professionals hem de parlar de les Leica.. Què son les Leica? Les Leica han estat i continuen sent un paradigma de la fotografia.

A diferència de les càmeres SLR, les Leica son càmeres telemètriques, és a dir, disposen d’un visor independent de l’objectiu que permet l’enfoc a partir de la superposició de dues imatges, evidentment de forma manual.

Aquest fet de veure l’escena a través del visor directament i no a través de l’objectiu té les seves avantatges i els seus inconvenients. Les avantatges principals, segons els seus incondicionals, son l’absència de moviment del mirall al disparar, la qual cosa permet fotografies més lentes, la visió exacta del moment de fer la fotografia (a les SRL el mirall just ens deixa a les fosques en el moment de disparar) i el poder veure més enllà del marc de la fotografia que estem fent. Aquests factors juntament amb l’extrema precisió de les òptiques Leica fan d’aquestes, extraordinàries fotografies, tant per la seva nitidesa com per la geometria de la composició. Al final del taller d’avui parlarem una mica més d’aquestes càmeres…

Les recomanacions a les dues categories son aquestes:

Professionals (SLR i telemètriques):

taller536

Les tres nominades son: Canon, Nikon i Leica. Son tres càmeres extraordinàries, com també el seu preu, que en encara en tots tres casos encara s’ha d’afegir un bon objectiu (que no baixarà de 600 €). El cas de la Leica, amb dificultats per aconseguir preus, és per estudiar-lo apart, és la Harley-Davidson de la fotografia, un mite de la fotografia analògica que no ha volgut quedar fora de l’era digital. Pel que he pogut comprovar, el sensor que porten no és tecnològicament millor que el les altres dues, en canvi continua innovant amb una òptica extraordinària amb resultats increïbles de nitidesa. i qualitat de la imatge.  He de donar-me una volta per Foto Casanova per tenir-ne una a les meves mans i preguntar sobre preus i objectius (i si es pot pagar en còmodes lletres mensuals). Teniu ‘reviews’ complerts de la Canon, Nikon i Leica als links que us incloc. De fet tot el lloc http://www.dpreview.com/ és indispensable si voleu conèixer més sobre el món de la fotografia digital. Us convido també a que us doneu un volt pels grups flickr de les tres càmeres: Canon 5D Mark II, Nikon D700 i Leica 8.2 per veure quin tipus de fotografies son capaces de fer.

Afeccionats:

taller537

Aquí la cosa està més complicada i segur que alguns de vosaltres penseu que perquè no ha sortit la vostra càmera si us van dir que era la millor d’aquest segment. Doncs possiblement perquè només en podia posar tres i he escollit els models més nous de les tres famílies: Canon, Nikon i la resta. El que és interessant d’aquest segment, que entenc que és el més adient pels qui seguim aquest taller, és que tenim al menys una desena de càmeres a recomanar que superen els 10 milions de píxels a preus al voltant dels 1000 €, sempre sense incloure l’objectiu, si bé és possible trobar alguna oferta o pack amb objectiu inclòs.

D’aquest segment, apart de les especificacions que hem dit cal estudiar, és interessant que llegiu una mica sobre el comportament del sensor a baixa lluminositat i comproveu a quina sensibilitat comença a ser molest el soroll digital. De nou teniu a la vostra disposició tests complerts per la Canon, Nikon i Fuji als links que us poso. Les tres càmeres no tenen res d’envejar a les germanes grans ‘convcencionals’ Nikon i Canon. Feu també un volt pels grups de flickr de la Canon 50D, Nikon D90 i Fuji S5 Pro.

En aquest link: http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp teniu la possibilitat de comparar les especificacions dels models que escolliu i en aquesta, una de les meves preferides, de comparar la mateixa fotografia feta amb càmeres diferents: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM.

Les càmeres compactes

Les càmeres compactes son també conegudes per ‘point-and-shoot cameras’, algo així com apuntar i disparar. En aquest grup inclourem totes aquelles càmeres amb l’objectiu no desmuntable. Son perfectes, pel tamany i taller539pes, per ser carregades per tot arreu, però estan molt limitades per l’objectiu no intercanviable que porten. Les diferències essencials amb les SLR o reflex és que el que es veu pel visor no coincideix amb l’exposició que finalment tindrà el sensor, si bé moltes d’elles ja disposen de visors electrònics o pre-visualitzadors del que més tard captarà el visor. L’altra diferència és que treballen a apertures fixes, normalment molt obertes, i l’única operació que el chip farà serà el càlcul de la velocitat d’apertura a partir de la lectura del fotòmetre. La majoria disposen de diferents opcions ISO de sensibilitat, balanç de blancs i zoom digital.

En aquest apartat és on més crec que heu de mirar les especificacions ja que l’evolució en aquest segment ha estat increïble i ja no son considerades càmeres per fer ‘instantànies’ sinó per fer ‘fotografies’. Al quadre de  dalt veieu algunes diferències entre les reflex i les compactes.

Si era difícil escollir-ne tres a l’apartat anterior no us dic res aquí… Però som-hi, les nominades son:

taller538

He tornat a escollir les puntes de llança de tres mítiques línies, les Coolpix de Nikon, les PowerShot (ex-IXUS) de Canon i una meravella de PanasonicLumix (en aliança amb Leica que proporciona les òptiques). El nombre de píxels esgarrifa, les tres estan o superen els 10 milions de píxels i els preus en plena competència (aquí tot està ja inclòs) al voltant dels 300 €. Podeu estudiar-ne les especificacions de la Coolpix, PowerShot i Lumix als links que us poso. També si voleu podeu veure exemples de fotografies a flickr de la Nikon Coolpix P5000 (la 6000 ebcara no hi és), Canon PowerShot SD900 (la 880 no l’he trobat) i la Panasonic Lumix DMC-FX100 (la 150 tampoc hi és encara).

En quant a les òptiques, Canon i Nikon tenen muntades òptiques pròpies (Nikkor en el cas de Nikon), mentre que les Lumix, com he comentat, porten òptiques Leica, extraordinàries. Altres marques, Sony per exemple, òptiques Carl Zeiss. Al la pàgina http://www.letsgodigital.org/es/index.html podeu buscar a l’esquerra per marca i després model i normalment a les descripcions es veu el tipus d’òptica que porten.

Aquestes càmeres son pura tecnologia digital, incloent-hi molt sovint possibilitat de gravar vídeo, zoom digital, per suposat flash incorporat, sensibilitats ISO, estabilitzador d’imatge i altres funcions que simplifiquen la vida a l’usuari fins al punt de simplement mirar i disparar. Però la inclusió de tants automatismes no deixa massa espai a la manipulació manual de l’exposició i per tant, tret de la composició, el paper del fotògraf quedarà en un segon pla.

No confoneu aquestes càmeres amb les telemètriques. Les compactes també disposen d’un visor independent (a vegades és la mateixa pantalla digital del darrera) però aquest no fa cap funció d’enfoc, simplement és un vidre pel qual mirem i enquadrem l’escena. Tot el mecanisme d’enfoc és automàtic (autofocus).

canonpowershotsx100is-120-6-120777Dintre d’aquesta categoria estan les ‘bridge cameras‘ o ‘càmeres pont’. Tenen l’aparença de SLR-reflex però realment ni tenen mirall reflex ni l’objectiu és intercanviable, pel que de fet son ‘compactes’. Alguns exemples son la Canon PowerShot SX100 IS, Panasonic Lumix DMC FZ28 o Kodak EasyShare ZD710. Mireu bé les especificacions i assegureu-vos de les seves funcionalitats. A la web de dZoom podeu veure especificacions i preus d’aquestes càmeres (ells ens diuen ‘tipo reflex): http://www.dzoom.org.es/camdig-nav-0-3-0-0-0-0.html

A continuació us poso un recull de recursos web (apart dels que ja hem vist) on mirar especificacions de tot tipus de càmeres, comparacions, valoracions d’usuaris:

LetsGoDigital: http://www.letsgodigital.org/es/camera/products.html

ImagingResource: http://www.imaging-resource.com/

dZoom: http://www.dzoom.org.es/camaras.html

quesabesde.com: http://www.quesabesde.com/camaras-digitales/camaras.html

DigitalCamera: http://www.dcresource.com/reviews/cameraList.php

i moltes més… si en coneixeu alguna d’interessant feu-m’ho saber.

.

taller53pixmania


El mite Leica

taller5311La marca ‘Leica‘ és una d’aquelles marques mítiques que històricament han estat símbol de qualitat, prestigi i perquè no, cert punt de distinció i orgull per aquells que tenen la sort de tenir-ne algun dels productes. Leica ha estat la reina de la fotografia durant gairebé un segle i vol continuar sent-ho un altre més entrant al món digital usant la qualitat de les seves càmeres i de les seves òptiques.

taller5312La Leica va ser la primera càmera de 35 mm, els primers prototips van ser construïts per Oskar Barnack a E. Leitz Optische Werke, Wetzlar, el 1913. Barnack va fer servir pel·lícula estandar de cinema de 35 mm, però va ampliar la mida de la imatge fins als 24 x 36 mm Barnack va escollir una relació d’aspecte de 2:3, amb una capacitat de 36 exposicions per pel·lícula (originalment van ser 40 exposicions però algunes pel·lícules eren massa fines). Continuar llegint… Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Leica

Les lents Leica van ser origen d’un mite que deia que les fotografies fetes amb elles eren fàcilment identificables davant de fotografies fetes amb altres lents.

taller5313

El problema de les Leica és la quantitat de fotografies ‘fosques’ que surten.. és el que té el sistema de visor no-reflex. Comprova-ho.

Interessant article sobre la historia de Leica de del ‘Tren de la Llibertat‘. A la pàgina oficial de Leica teniu una galeria de fotografies, que podeu mirar per categories. Algunes son extraordinàries.

No us vull desanimar però aquí us incloc la llista de preus de les càmeres i objectius Leica a DiseFoto, un dels distribuïdors Leica a Espanya.

Teniu una Leica? Ens expliqueu la vostra experiència?

.

I la setmana vinent…

taller5310bNecessito tot un capítol sencer del taller per explicar-vos bé el món dels objectius, les seves especificacions i entendre cada un dels paràmetres, versions, dades del fabricant… és realment complexe i el treball d’estudi i recopilació me’l agraireu de per vida.

taller53rmSi volíeu demanar als Reis un objectiu haureu d’esperar al dilluns vinent, l’article sortirà excepcionalment a les 00:01 del dilluns 5 de Gener, així tindreu més temps per estudiar les diferents propostes i fer ràpidament la comanda. N’estic segur que arribarà a temps… (Bé, algun amic no ha pogut esperar i se’n ha anat al Japó a buscar l’objectiu…)

Si us sembla aquesta setmana tampoc hi haurà exercicis a flickr.

Bé amics, no em queda més que desitjar-vos un molt bon Cap d’Any i un excepcional 2009… Felicitat i bones fotografies per tothom !

taller53cap

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor. Si las utilizáis citad la fuente.

Anuncis