Vietnam (1)

viatges2Aquest mes us parlarem d’un viatge exòtic, llunyà, fàcil, ple d’història i assequible pels no iniciats en viatjar al vostre aire, Vietnam.
La companyia aèria Air France té vols directes des de Paris, i et permet fer combinacions d’arribar a una part del país i sortir-ne de l’altre, estalviant-te així tornar a repetir trams del viatge. L’agència de viatges amb la que sempre hem viatjat, i ens hem deixat recomanar ha estat Viatgi, que es troba al costat del Bar Estudiantil a la Rda. Universitat nº 1 de Barcelona. Té personal molt competent, capaç de trobar-te la millor combinació per arribar allà on vols anar, i amb experiència pròpia en viatges i consells molt valorats. Actualment es troba a la web www.viatgi.com.

Itinerari:
Del nostre itinerari, destacarem els llocs que per una o altre raó ens van fer pensar que aquest era un país especial. Pel nostre recorregut, vam combinar vols nacionals, trens i autocars, tot sense cap mena de problema.

 

HO CHI MIN:

viatgeslicNuestro viaje comienza en la Ciudad Ho Chi Minh “antigua Saigón”, que es la mayor metrópolis del país y la capital indiscutible del comercio. Un enjambre permanente de motocicletas invaden sus calles en un aparente desorden bullicioso. Visitamos el Palacio de la Reunificación y el Museo de Vestigios de Guerra. Con Saigón como base, realizamos excursiones a los Túneles de Cuchi que suman una longitud total de trescientos kilómetros y fueron una pesadilla para el ejército yanqui y sus aliados.

Ho Chi Min, el antiguo Saigón, es una ciudad muy grande y caótica, mitificada a la cinematografía por la vergonzosa “guerra del Vietnam”.
Sabíamos qué íbamos a ver, pero pasear por aquellas calles, comer allí donde los del Vietcong se reunían para pasarse información, adentrarse en la red de 250 Km de túneles en Cu Chi (1) de una anchura de 80*80 cm, poder disparar un rifle ruso AK-47 o americano M-16 con munición de la época, y ver “in situ” los fetos conservados en formol de los efectos del agente naranja, te provoca una cantidad de escalofríos, que sólo yendo se pueden explicar.

viatgeshochimingA la hora de dormir escogimos la zona de Pham Ngu Lao, céntrica, y con una gran selección de minihoteles económicos, limpios y con un trato excepcional. Recomendamos hacer una ojeada por algunos de ellos y quedaros con lo que más os guste.

Llegar a los túneles de Cu Chi puede hacerse con una visita guiada de un día que se puede contratar en la mayoría de cafés en Pham Ngu Lao, que incluyen la visita del Gran Templo Cao Dai de Tay Ninh (2) y los túneles con un guía que te lo va contando todo. Recorrer la zona de los túneles, adentrarte en aquellas minúsculas pero infinitas galerías donde se hizo frente al enemigo, las estrategias que utilizaban para no ser descubiertos… es una experiencia inolvidable

DELTA DEL MEKONG:

Per molts deltes que visitem, aquest és únic, el més gran del món, el més especial. El Mekong és el riu més llarg del sud-est asiàtic, amb 4350 Km de recorregut; neix a l’Himalaia i al seu pas travessa la Xina, Birmània, Thailàndia, Laos, Camboia i Vietnam, per acabar desembocant al Mar de la Xina meridional.
És una de les regions més densament poblades de Vietnam, capaç de produir anualment dos o tres collites d’arròs, tant com per alimentar el país i fins i tot convertir-se en el segon exportador després de Tailàndia. Les pintoresques ciutats i poblats riberencs situats al laberint de cursos i canals que conformen el delta, el color verd dels camps d’arròs, el marró dels rics sediments que arrossega el Mekong al llarg del seu recorregut i la trepidant activitat dels seus mercats flotants conformen la vida de la regió.

vietnam2deltaLa millor forma de visitar el Delta és navegant pels seus canals, i descobrir la gran quantitat de vida en que es troba immers.  La gent construeix les seves cases al mateix riu, sobre pilars de bambú per protegir-se de les crescudes, on tenen aigua corrent per viure, cuinar, banyar-se, jugar i desplaçar-se. No s’han de preocupar de cap mena de subministrament, ni de desfer-se dels residus. D’altres hi viuen directament als vaixells. Al riu s’hi troben els famosos mercats flotants, on la gent que hi viu, s’acosta cada matí a vendre el que produeixen i comprar el que necessiten. És una experiència única endinsar-se en algun d’ells a primera hora del matí, i participar-hi.

Arribar-hi al Delta és fàcil desde HoChiMin, amb un excursió organitzada d’un parell de dies, passant una nit a la ciutat de Cantho, i assistint a primera hora del matí al mercat flotant de Cai Rang. El trajecte fins al delta combina estones d’autocar i de diferents vaixells. Anar pel teu compte, nomes implica disposar de més temps.

DALAT:
Dejando atrás el clima tropical del Delta nos dirigimos hacia las montañas, Dalat tiene un clima agradablemente fresco, y para los vietnamitas es considerado como uno de los lugares más deliciosos del país, siendo bautizada como “el pequeño París”, Sin muchas atracciones turísticas, es un lugar de reunión de gente de vanguardia y artistas, y destino de viajes de bodas. Durante la guerra de Vietnam, y bajo el acuerdo de todas las partes, quedó protegida de las atrocidades de ésta, donde se encontraban lujosas residencias para olvidar durantes unos días el desastre de la guerra.

BUON MA THUOT:

vietnam2Desde Dalat tomamos un autobús hacia Buon Ma Thuot, una zona que lamentablemente sufre todavía las secuelas de la deforestación a causa del agente naranja americano con una alta tasa de defectos de nacimiento. Magníficos cafetales se conservan en algunas zonas.
Los muy cafeteros no pueden dejar pasar de largo tomar un excelente café en el Café 54, extremadamente fuerte, sabroso y con cuerpo. Nunca antes habíamos tomado un café igual.
La ciudad no es nada turística, y es difícil comunicarse en inglés. Pero estos impedimentos se encuentran compensados, con su interés por hacer que tu estancia sea agradable. Eramos los únicos turistas del hotel, teníamos a todos los camareros pendientes de nosotros, ayudándonos a pelar las frutas que no sabíamos, e incluso nos invitaron a participar en el karaoke que estaban disfrutando.
A unos 40 km. de la ciudad se encuentra el parque nacional Yok Don, donde los grupos étnicos de la zona poseen una larga tradición en la doma de elefantes. Aquí pudimos contratar un guía que nos acompañó en un treeking por el interior del parque. Con una topografía casi plana, situada a 200 metros sobre el nivel del mar, hasta el monte Yok Don de 482 metros. Es una combinación de zonas de bosques secos y húmedos. Es un importante lugar para la conservación de grandes mamíferos, aves y primates en peligro de extinción a nivel mundial.

Continua aquest diumenge amb la segona part…

.

.

(1)Túnels de Cu Chi. Es troben a uns 30 Km. de Ho Chi Min, van ser construïts durant 25 anys durant la guerra d’Indoxina per comunicar-se entre pobles i evitar que l’exèrcit francès arrases per tot arreu on passava.  Al 1960 els túnels van facilitar al Vietcong el control d’una àmplia zona rural, fent possible la comunicació i coordinació dels diferents enclaus del Vietcong aïllats per terra i aire per les tropes sud vietnamites i americanes. Aquest túnels van fer possible atacs sorpresa i la posterior desaparició sense deixar rastre. Els americans desconcertats, llançaren atacs indiscriminats a tota la zona, definint-la al llibre “The Tunnels of CuChi” de Tom Mangold & John Penycate com “la zona más bombardeada, asfixiada por los gases, defoliada y, en general, más devastada en la historia de todas las guerras”. Els guerrillers del Vietcong, van viure en condicions extremadament difícils, però van aconseguir el seu objectiu. Posteriorment, al 1968 des de Cu Chi es van planificar i llançar els atacs més contundents a la capital de Vietnam del Sur durant l’Ofensiva del Tet..

(2)Temple Cao Dai. A la província de Tay Ninh, a prop de la frontera amb Cambodja es troba el singular temple de la religió autòctona Cao Dai que combina els conceptes d’una varietat de doctrines budistes taoistes i cristianes. És una de les construccions més cridaneres de tot el continent asiàtic, construït entre 1933 i 1955, amb una combinació d’estils arquitectònics occidentals i xinesos. El caodaisme és el resultat d’intentar crear  una religió perfecta fusionant les filosofies seculars i religioses d’Orient i Occident.

Situació:

Vietnam és un país més aviat allargat, i la millor forma de descobrir-lo és arribar al sud, HO CHI MIN, i anar pujant els 1.650 Km fins al nord, HANOI. Es troba situat a la península d’ Indoxina fent frontera amb la Xina, Laos i Camboia. Té una superfície d’uns 329.241 Km2, amb les ¾ parts de territori muntanyós i dos grans deltes, el del Fleuve Rouge (15.000 Km2) i el de l’impressionant Mekong (40.000 Km2).
mapaVietnam es troba a la zona monsònica de l’est asiàtic, pel tant el clima i el ritme de vida està determinat pels mosons d’hivern i d’estiu. El monsó d’hivern arriba pel norest d’octubre a març amb hiverns freds al nord i temperatures suaus i seques al sur. De l’abril a l’octubre entra pel sudest el monsó d’hivern amb calor i humitat ( i precipitacions) a tot el país, tret dels territoris protegits per les muntanyes, com són la costa central i delta del Fleuve Rouge. Totes les èpoques són aptes per anar-hi. Nosaltres vam triar el mes d’Octubre.
Just al baixar de l’avió comences a notar aquella calor que et recorda que et trobes al sud-est asiàtic, amb totes aquelles persones menudes amb el somriure a la cara, que faràn molt agradable la teva estància en aquest país.
A diferència d’altres països del sud-est asiàtic, a Vietnam, tot està molt ben organitzat, es fàcil moure’s i en cap moment tens la sensació de que t’estiguin prenent el pèl, tan habitual per molts d’aquests països. Els preus són molt similars a tot arreu on pots contractar els serveis, i molt econòmics.

Un poble amb més de vuitanta milions d’habitants que en tan només en un segle ha derrotat als exèrcits més poderosos, francesos, americans i xinesos, on no hi ha captaires, ni la calma, ni l’assossec, només l’acció, les presses per abraçar el mercat en una lluita contradictòria entre la globalització capitalista i la política comunista. El Vietnam pertany avui a aquesta generació de tigres asiàtics, amb ciutats tradicionals, una costa idíl·lica, increïbles paisatges i una història i cultura bategants.

Una gastronomia excel.lent a preus molt econòmics, i uns restaurants de “luxe asiàtic” en uns edificis singulars com són els Brother’s Cafe, que es troben a algunes de les ciutats importants.

Més informació: http://www.terragalleria.com/vietnam/ , www.viajeuniversal.com/vietnam

<<< Veure més articles de viatges…


vota
wikio
bitacoras
technorati
Anuncis