Buscant maçons amb nom propi (24)

maconeria241Trobar el sentit de les paraules…


Las palabras que fueran enterradas
A veces vuelven cuando su sentido,
como el que anduvo por lejanas tierras,
ya no se reconoce


Jose Angel Valente “A veces vuelven”, dins Obra poética 1. Punto cero (1953-1976), p. 328

 


És 19 de juliol de 1947, el caporal comandant de la guàrdia civil de Sant Feliu de Llobregat acaba de fer  una relació amb els noms de les persones disposades a declarar contra Joan Subirachs, abans, però, ha afirmat que aquests santfeliuencs són els seus  informants de l’actuació negativa d’en Subirachs durant la Guerra Civil, amb tot, l’ escrit no sempre es correspon a la realitat, ni al sentir de les persones que anomena.

maconeria245Els veïns són cridats a declarar a Barcelona, a Capitania. El primer n’és Elies Coca Casanovas, 44 anys, terrissaire, habitant al número 23 de carrer d’En Serra, antic veí d’en Subirachs, el qual, contràriament al que es podia esperar perquè havia estat inclòs entre els informats del caporal, diu:

“Que si bien el Subirachs Alsina perteneció al Comité, su actuación en aquel organismo fue declaradamente protectora hacia las personas de orden y de derechas siendo el único de aquel organismo que se interesaba y defendía calurosamente a las personas que por aquel entonces estaban tachadas de católicas, derechistas y adictas a los nacionales. Personalmente le dijo que si se intentaba algo contra el deponente este saltase la pared que le separa su casa de la del encartado, el cual le protegería. Que no lo vio nunca con armas ni cree llegase a ostentar el cargo de consejero de la Generalidad de Cataluña, habiéndose atribuido la ojeriza de los exaltados del Comité. Que el informe que da la guardia civil no lo ha facilitado el deponente, siendo y considerándole erróneo.”

maconeria246bEl mateix dia presta declaració Jaume Albareda Camprubí, 71 anys, pagès, propietari de cal Jaume Bo, president de la Mútua Regional Agropecuària i també, durant molts anys, de  l’Ateneu Santfeliuenc. Assevera que no ha proporcionat dades a la guàrdia civil i que l’informe és errat, perquè:

“… le consta de una manera fehaciente, por haber estado detenido durante el dominio rojo, que el Subirachs y otro individuo llamado Pibernat tuvo fuertes discusiones con otros elementos del Comité sobre la suerte que había de tener el encartado y otros detenidos que se hallaban en la Prisión del partido, consiguiendo fueran puestos en libertad el deponente y otro. Conoce al deponente, digo al encartado, desde la infancia de este, y no lo cree capaz de haber tomado parte directa ni por instigación en asesinato ni hecho delictivo alguno, y si bien es cierto que formó parte del Comité de la localidad, su actuación fue la de servir de freno a los exaltados del Comité, habiéndolo efectuado numerosísimos favores a personas de derechas. “

Josep Pibernat havia estat membre del Comitè de Milícies Antifeixistes en representació d’Acció catalana.

Tot seguit, declaren dos testimonis més, familiars de dues persones assassinades durant Guerra, els quals  ratifiquen l’escrit de la guàrdia civil, un d’ells per dir:
“Que le consta y sabe a ciencia cierta que el día en que su padre… fue sacado de la prisión del partido estaba en ella el hoy encartado Subirachs. Que su actuación es funestísima y el declarante le hace como uno de los elementos más responsables y directos de todos los crímenes, devastaciones, persecuciones y desmanes ocurridos en la localidad durante el Glorioso Movimiento Nacional.”
Aquest últim dóna els noms de nou persones més de Sant Feliu que creu que confirmarien el seu testimoni.

L’altre declarant  també afegeix que:

”…estuvo escondido durante el dominio rojo, pero le consta que el Subirachs iba armado por San Feliu de Llobregat y era uno de los mandamás del Comité. Que por lo que hace referencia a la muerte de su padre, sabe el deponente que el día en que su padre fue sacado de la cárcel el mentado Subirachs estaba de guardia en la prisión del partido, más bien dicho, que cuando el Comité de Molins de Rey fue hacer una saca compuesta de unos 13 señores, el mentado estaba en el Comité y puede considerársele como a uno de los principales responsables de los hechos ocurridos.”

maconeriaja

Aquestes paraules són fonamentals perquè l’instructor de les diligències prèvies obri definitivament el procediment contra Joan Subirachs Alsina. El delicte: adhesió a la rebel·lió. A partir de llavors, exhorta el Jutge Comarcal de Sant Feliu de Llobregat perquè citi a compareixença les persones que havien rubricat la declaració de suport de l’indult d’en Subirachs.

maconeria243bPassen pels jutjats de Santa Feliu: Josep Monmany, Antoni Oliveras, Josep Palet, Ignasi Albareda,  Carles Carbonell, Josep Ros, i Miquel Sanllehy. Tots han de respondre les preguntes de l’instructor, un qüestionari on es demana una valoració general d’en Subirachs i on s’interroga sobre la seva actuació abans i durant la Guerra Civil. Al jutge, però, l’interessa sobretot que li expliquin en què es basen a l’hora d’afirmar que en Subirachs va ajudar a salvar les persones de dretes perseguides, i per què va arribar a posar la seva vida en perill.

En Josep Palet, 37 anys, diu que en Subirachs va anar diverses vegades a casa seva per dir que, si li passava qualsevol cosa, l’avisés de seguida perquè l’ajudaria. També, una vegada, va  acudir perquè comuniqués Anton Domingo que anaven a escorcollar el seu domicili, i calia que  amagués els objectes que podien comprometre’l.

maconeriajp

En Josep Ros Sigalés, 37 anys, afirma que en Subirachs li va facilitar alguns salconduits perquè diverses persones es poguessin ocultar a Barcelona i afegeix que:

“me avisó que durante la noche no abriera la puerta a nadie, ni a tiros, ya que peligraba nuestra vida.”

En Miguel Sanllehí, de 62 anys, les terres del qual van ser col·lectivitzades durant la Guerra, declara que fou avisat per en Subirachs perquè s’escondís, amb l’advertiment que si no ho feia, podia tenir algun disgust.

maconeria242b

Després, ja a Sant Feliu de Llobregat, el Jutge Comarcal pren declaració a un seguit de persones.
Antonio Oliveras Modolell, de 64 anys, un dels principals propietaris de Sant Feliu, diu que en Subirachs: ..
“… me proporcionó utensilios para la exportación de la fruta así como alguna cantidad de vino para el consumo de la casa, y que por el pueblo se decía había hecho algunos favores a la gente de derechas.”

maconeria244bTambé  en Josep Monmany Amat, de 68 anys, hisendat local, respon que va testificar a favor d’en Subirachs:

“…por haberlo comprobado personalmente hasta el 3 de octubre de 1936 que se pasó el declarante a la España Nacional, y por habérselo sostenido en dicho sentido sus familiares y amigos de toda confianza cuando regresó a esta ciudad a raíz de la liberación de las mismas por las invictas fuerzas del Ejército Nacional”

Similar és la declaració d’Ignasi Albareda Casas, secretari de l’Ajuntament, 52 anys;  i la de Carles Carbonell de Batlle de 46 anys. Aquest últim, el farmacèutic del carrer de Joan Batllori, diu que en Subirachs el va avisar diverses vegades i que li va facilitar passis per traslladar-se a Barcelona.

Com veiem són testimonis oposats, afirmacions divergents i, en definitiva, paraules discrepants fins l’antagonisme, tanmateix cap dels declarants és pròxim als perdedors. A Sant Feliu  els esdeveniments de la Guerra són molt vius i presents, però els enfrontaments passen també per bregues i enemistats personals. D’altra banda, algunes persones no obliden el suport que van tenir en moments d’angoixa. L’instructor, que no és aliè al que està passant, torna a citar els acusadors…

Continuarà…

Fonts d’informació utilitzada:

Arxiu del Tribunal Militar Territorial Tercer de Barcelona. Consell de Guerra de Joan Subirachs Alsina.


<<< Veure tota la serie

Creative Commons License

La sèrie Buscant maçons amb nom propi per M. Luz Retuerta està llicenciada sota Creative Commons Reconocimiento-No comercial-Sin obras derivadas 2.5 España License.

Tota reproducció del material inclòs ha d’anar acompanyat de la seva font o autoria.
Toda reproducción del material incluido debe ir acompañado de la fuente o autoría.

vota
wikio
bitacoras
technorati