Doubt (La Duda)

duda1No crec que hi hagi moltes pel·lícules on el seu títol et marqui l’estat en el que es troba l’espectador al sortir del cinema. Dubtes, molts dubtes.

La Duda‘ és una excel·lent traducció de ‘Doubt’, la nova experiència cinematogràfica de John Patrick Shanley després de la poca-soltada de ‘Joe contra el volcán (1990)‘, i que aconsegueix, com no podia ser d’una altra manera, 5 nominacions als Oscar-2009, inclosos els ‘grans’ de ‘Millor Actriu’ i ‘Millor Actor secundari’ i, per partida doble, de ‘Millor Actriu secundari’. Tota una garantia de que us emportareu d’aquesta pel·lícula és una extraordinària interpretació…

Doubt‘ és l’adaptació al cinema de ‘Doubt: A Parable‘ (El Dubte: la paràbola), una obra teatral del mateix John Patrick Shanley estrenada al Manhattan Theatre Club al novembre del 2004 i que li va valer el Premi Pulitzer al millor drama al 2005. Aquesta adaptació al cinema no ha passat per alt als membres de l’Acadèmia quan l’han nominat pel Millor Guió adaptat als Oscars d’enguany.

‘La Duda’ és veritablement una demostració interpretativa, de mirades, de silencis, que ens transporten a l’arriscat terreny eclesiàstic. N’estem acostumats a veure les lluites de poder a grans multinacionals però poques vegades hem pogut introduir-nos a les jerarquies eclesiàstiques amb la delicadesa i a la vegada claredat que ho fa aquesta pel·lícula.

La trama es desenvolupa al voltant d’un fet que succeeix a l’escola de l’església de St. Nicholas, al Bronx a la tardor del 1964, entre el Mossèn responsable de l’església, el Pare Flynn, i la monja directora de l’escola, la germana Aloysius. Essent aquests papers interpretats pel Philip Seymour Hoffman i per la Meryl Streep entendreu que menys cops de puny hi ha de tot entre ells dos.

duda21

Crec que val la pena veure de nou a l’Streep, sí ja sé que ens fa una mica de ràbia però en aquest cas gairebé no plora i personalment crec que fa un dels grans papers de la seva carrera. Físicament, gestos i expressions incloses, entra completament en el caràcter de la monja directora de l’escola i, no us ho puc dir per experiència pròpia, però no crec que la seva actitud hagi sorprès a aquells/es de vosaltres que heu tingut la gran experiència d’anar a una escola religiosa als anys 60’s o 70’s (i paro aquí per allò de deixar temps pel mig).

Però encara m’ha sorprès més, pel tipus de papers que estàvem acostumats, veure al Philip Seymour Hoffman fet de mossèn. El seu paper és remarcable, amb una interpretació exquisida, que si les coses no li van molt mal dades, pensem que competeix amb en Josh Brolin “Milk”, el desaparegut Heath Ledger “The dark knight” i amb Michael Shannon “Revolutionary Road”, té els seus números per emportar-se l’Oscar. La Amy Adams, ves, tampoc veig que faci el paper de la seva vida si bé, cal ser honestos, retrata el caràcter de la monja jove, que encara té la fe intacta, de forma excel·lent.

duda3El plat fort però, com qui no vol la cosa, com si passes pel carrer i l’haguessin cridat per fer 15 min de paper, és la Viola Davis. En dos paraules: extra-ordinària. Jo crec que aquest tros de dona si li donen 15 minuts més deixa a les fosques als seus companys de repartiment. Mai havia vist una interpretació tan breu i tan intensa. Son 15 minuts apassionants que mereixien que al final del passatge s’encenguessin les llums del cinema i la gent hagués tingut l’oportunitat d’aplaudir, com al final d’una ària d’òpera. A aquesta també li enviaré un SMS si és que es pot votar des dels mòbils…

La pel·lícula però té un disseny lent que demostra el seu origen teatral. No és avorrida, tot el contrari, però és una pel·lícula essencialment de diàlegs i mirades, rodada, tret d’un curt passeig pel Bronx, intra-murs de l’escola i l’església.

duda4

Aquí us deixo l’oportunitat de veure una de les escenes més remarcables de la pel·lícula, no us la perdeu… (clica a la foto de l’esquerra)

(per veure el tràiler en VO clica aquí, a la pàgina veuràs la possibilitat de veure el tràiler en diferents formats. En totes les opcions heu de tenir el QuickTime instal·lat).

No us perdeu el web de la pel·lícula: http://doubt-themovie.com/

.

El Dubte. Aquesta és la sensació que t’emportes al sortir del cinema després de veure l’escena final de la Streep amb la Amy Adams.. però no us contar les conclusions que n’he tret… no abans de que aneu a veure la pel·lícula. Però n’estaria bé parlar-ne i veure quines conclusions n’heu tret…

Filmaps

Com vam comentar a l’anterior crítica de cinema, podeu veure les localitzacions de la pel·lícula al web dels nostres amics de Filmaps:

duda5
clica per veure les localitzacions


.

Ah! No deixeu de votar la pel·lícula…


<<< Veure més articles de cinema

vota
wikio
bitacoras
technorati
Anuncis