Taller de fotografia (67)

taller671Un parell de dies més de treball i vacances ! On vas aquest any.. no m’has dit res.. Doncs em dedicaré a fer fotografies… Una gran pista, sí senyor…

No, parlem seriosament… als tres o quatre dies de vacances la fotografia té un protagonisme especial, és l’únic moment que realment tinc per trobar-me davant de noves situacions i experimentar o simplement aprofundir algunes tècniques que hem treballat al taller i buscar nous continguts pels propers tallers..

Avui farem el que ja vam començar l’any passat.. parlar de les vacances de Setmana Santa…

Taller de fotografia (67): 10 fotografies que podríem fer per Setmana Santa

No us sembla que 66 capítols son molts? Segurament si haguéssim tingut l’oportunitat de treballar a fons cada capítol ara molt probablement seriem capaços de produir fotografies tècnicament excel·lents o com a mínim tindríem desenvolupats els coneixements tècnics que ens haurien de permetre començar a ‘crear’. Però les coses no son tan fàcils, i de ben segur necessitem practicar més, equivocar-nos i tornar-hi un altre cop. El que és important és experimentar ‘noves situacions’ i treure’n nosaltres mateixos les conclusions…

Avui he pensat que pot ser un bon moment per posar-nos deures per aquesta setmana i atrevir-nos amb situacions que ja hem treballat tècnicament i que hauríem de practicar.

taller-de-fotografia-15-c2ab-bloc-de-toiescomEstaria bé fer un cop d’ull a les situacions que recomanàvem fa justament un any, al taller 15 i taller 16 recomanàvem una sèrie de situacions que podíem trobar a les nostres sortides i que ens havien de servir per practicar una mica… Ara, després d’un any m’agradaria que hi tornéssiu per comprovar que allò que dèiem i que tant ens costava de portar a la pràctica ara està totalment clar… (o no..)

Com que n’estic segur que després d’un any de taller hem hagut de descobrir moltes coses avui us proposaré 10 fotografies que m’agradaria fer per Setmana Santa.. Aquesta és una mena d’examen de revàlida… si les aconseguim fer podrem ben dir que aquest taller ens ha servit d’alguna cosa..

Comencem? A continuació us proposo les situacions que, depenent on passeu aquests dies i de les condicions que us trobeu, podríem practicar tots plegats. Òbviament no us posaré la ‘solució’ per fer-les… haurem de repassar els diferents capítols, si bé us donaré algunes pistes perquè no comenceu de cero.

1. El paisatge perfecte

taller6713Al nostre taller hem treballat amb diferents tècniques i des de diferents aproximacions el tema dels ‘paisatges’. Caldria repassar els tres tallers monogràfics, el  51, 57 i 58 per recordar algunes de les tècniques que vam desenvolupar i com hauríem de tenir en compte la lluminositat, la profunditat de camp, la composició, la nitidesa o el color. Ah! un repas a les teories del nostre amic Adams no ens aniria malament…

Tots aquests son elements essencials per obtenir la fotografia del ‘paisatge perfecte’. La foto escollida, sempre que veieu el ‘ditet’ podeu anar a la font, és tècnicament molt bona. El tractament de la llum és extraordinari, fixeu-vos amb la lluminositat del cel i de la sorra de la platja. Al haver-hi moviment, l’aigua en aquest cas, suggereix immediatament la velocitat amb que cal tirar aquest tipus de fotografies. Estem d’acord?

2. El moviment

taller675Captar el moviment en una fotografia ‘estàtica’ és fantàstic. Les dues formes de fer-ho les podeu veure a l’esquerra. El ‘travelling‘ o ‘panning‘, a l’esquerra, capta el moviment de l’objecte en moviment però mantenint-lo estàtic, enfocat a la fotografia. Es tracta d’una tècnica complexa ja que cal seguir amb la càmera el moviment de l’objecte, el que provoca el desenfoc del fons. Una velocitat massa lenta pot provocar que el motiu surti també desenfocat.. una massa ràpida pot ‘congelar-ho tot.. Practiquem?

A la dreta la tècnica dels ‘5 segons’, la podeu repassar al taller 64. L’efecte és el contrari. En aquest cas la càmera roman immòbil i es capta el moviment de l’objecte deixant-lo borrós, en ‘moviment’ a la fotografia, cas del metro a l’exemple de dalt. Aquesta tècnica és molt més senzilla d’aplicar, simplement heu de seleccionar una velocitat… lenta o ràpida?

3. Baixa lluminositat

taller6711Ho reconec, és la meva tècnica preferida i en cada viatge busco aquestes situacions per obtenir alguna fotografia que em sorprengui quan la passo a l’ordinador. Ja ho hem comentat en molts capítols, repasseu el 48 per exemple, i hem anat descobrint que aquestes fotografies amb alt temps d’exposició capten imatges, colors, lluminositats que no existeixen a la realitat. És tota una experiència el situar-se davant d’una escena visualment ‘fosca’ i deixar l’obturador obert per veure què és el que capta.. com si es tractés d’una psicofonia d’aquelles que de ben segur de jovenets heu experimentat. En el cas de la fotografia els resultats al revelar-la, o al passar-la a l’ordinador, son sorprenents.

La fotografia escollida la trobo fantàstica. No descarto que hagi estat tractada ja que aconseguir l’exposició simultània del sol al fons i el primer pla de la barca lluminós no és senzill. En aquestes fotografies podeu activar el flash per veure’n els efectes sobre la lluminositat al primer pla, d’això en parlarem avui mateix… Però no tingueu por.. encara que al davant tingueu una escena gairebé fosca planteu la càmera i dispareu… Recordem els paràmetres de velocitat, apertura i sensibilitat òptims per aquestes situacions?

4. Raigs i trons

taller678Sí ja ho entenc… depèn de la climatologia per fer aquesta fotografia, però si teniu aquesta oportunitat, que no ho descarto pel temps que ens ha fet la setmana passada, traieu la càmera i experimenteu aquestes situacions. També ho hem parlat en algun capítol i aquí es tracta de tenir temps d’exposició prou llargs per captar en aquest període un llamp (qui diu un llamp diu un estel fugaç). Quant més llarg sigui el temps d’exposició més possibilitats de captar un llamp tindrem. En aquest cas caldria que poséssiu el mode ‘Tv’, prioritat de la velocitat o el mode ‘B’ que explicarem d’aquí uns moments..

El resultat com podeu veure es absolutament espectacular. Jo en tinc una bona sèrie que vaig fer en una nit d’estiu, però l’extreta de ‘flickr’ és espectacular.

5. El punt de vista

taller67pintHe trigat alguns anys a descobrir la importància del punt de vista i comprovar que no sempre les fotografies cal fer-les portant-nos la càmera als ulls. L’avantatge de la fotografia digital és que podem fer tantes fotografies com volem i esborrar-les immediatament si no donen el resultat esperat.

Us recomano busqueu punts de vista poc convencionals, agafant la càmera amb una mà i situant-la al punt on vulgueu, apuntant el millor que podeu al subjecte i en algunes càmeres ajudant-vos del visor digital per emmarcar-les correctament. Porteu-la a terra, en un costat, en un punt impossible si es fes pel mètode convencional. Els resultats son molt interessants.

Aneu experimentant i poc a poc abandonant la situació ‘convencional’ del fotògraf..

6. Des de l’avió

taller673

Sempre he tingut ganes de fer una foto des de l’avió. Les muntanyes nevades dels Pirineus, la vista espectacular de la ciutat de Barcelona o les postes de sol m’han deixat bocabadat però mai m’ha passat pel cap que podia fer una fotografia.

Ara amb els telèfons mòbils tenim aquesta oportunitat i va estar la setmana passada a l’Spanair que anava de Bilbao a Madrid quan vaig treure el mòbil i vaig disparar. La fotografia no es res de l’altre món però és de ben segur l’inici d’una sèrie de fotografies que intentaré anar captant en cada viatge.

Si teniu oportunitat d’agafar avions aquestes vacances porteu-vos a sobre el mòbil o la càmera i dispareu i dispareu fins que l’hostessa us digui que no es poden utilitzar aparells electrònics ni mòbils encara que estiguin en mode ‘avió’. Ni cas…

7. Flash ‘lent’

taller676Al darrer taller ens vam quedar a les portes d’explicar, ara amb les nocions tècniques desenvolupades, les diferents situacions en les que podem fer servir el flash.

Per aquests dies us recomano que practiqueu el ‘flash de sincronització lenta‘, la situació 3 del darrer taller, el nom pot espantar una mica però és ben senzill. Es tracta de fer una foto a una escena de baixa lluminositat amb els paràmetres normals que us indica el fotòmetre i disposant la càmera en mode ‘Av’ o ‘Tv’, si voleu escollir vosaltres l’apertura o la velocitat. Una vegada preparats per fer la fotografia, que sens dubte sortiria lenta en una situació de baixa lluminositat, simplement cliqueu el botó del flash per fer-lo sortir. El resultat és exactament el mateix que hauríeu obtingut en una fotografia de baixa lluminositat però amb el primer pla il·luminat, congelat pel ‘flash’. Els resultats son fantàstics. En un parell de setmanes hi dedicarem un taller sencer però podeu anar ja practicant…

8. Les postes de sol

taller6710Sí, ja sé que no ens ve massa ve llevar-nos a les 7 del matí per veure sortir el sol.. però tranquils, sempre ens queden les postes. Aquestes fotografies son realment complexes i m’agradaria que juguéssiu amb la sub i sobre-exposició per trobar-li el punt.

En el fons ja veieu que la fotografia és ben senzilla… no?,  es tracta d’encertar amb els  valors de velocitat, apertura i sensibilitat.. no hi ha secret. Cada fotografia, en quant a l’exposició s’identifica amb aquesta terna de valors. Què surt fosca o clara? Res, simplement proveu en sub o sobre-exposar manualment fins obtenir el resultat desitjat. Us recomano ISO’s baixes per tenir una gama cromàtica el més ampla possible… Després als programes de retoc simplement ‘pugeu-li’ una mica els colors per fer la còpia més espectacular…

A veure si després de vacances podeu compartir amb el taller alguna de les vostres peces…

9. ‘Star trails’

taller672Aquest és en nom en anglès pel que es coneix aquest tipus de fotografia. Son ben al·lucinants… Es tracta de deixar l’obturador obert per captar el moviment dels estels.. si apuntem cap a l’estel polar el que obtindrem son aquests cercles que veieu a la fotografia. Què com es fan? Fàcil.. en aquest cas farem servir per primera vegada l’opció ‘B’, bulb, que teniu a la roda de comandaments al costat dels modes ‘M’, ‘P’, ‘A’, ‘Tv’ o ‘Av’. L’opció ‘B’ és absolutament manual, senzillament amb aquesta opció cal apretar dues vegades el disparador, la primera per obrir l’obturador’ i la segona per tancar-lo, és a dir, la ‘velocitat’ d’exposició la controleu totalment vosaltres. 30 segons, 1 minut… però amb quina apertura? Doncs aquí haureu d’investigar una mica… una apertura molt oberta acabarà exposant excessivament la fotografia i el ‘paisatge’ il·luminat per la lluna o la ‘llum del cel’ pot quedar cremat…

Si aneu de vacances a la muntanya, lluny de contaminacions lumíniques de les ciutats planteu la càmera, millor amb un trípode, apunteu cap el cel i proveu de fer de moment una fotografia amb uns minuts d’exposició. Mireu el resultat i sabreu com heu de fer la següent fotografia… A veure si a la tornada ens sorpreneu amb algun exemple…

10. El retrat

taller679Cal pensar en tota la família… Sí, és un bon moment per fer aquell retrat que satisfaci a la nostra companya o company de viatge. Tots estem una mica més relaxats i les expressions que podem obtenir poden ser més naturals que les que vam obtenir a la comunió de la nena.. preneu-vos el vostre temps, deixeu que el subjecte estigui còmode, que us parli… i ‘clic’, dispareu una o les vegades que faci falta per obtenir una bona expressió acompanyada d’un espai negatiu, el fons, adient a la situació.

Què hem de tenir en compte? Bé, repassem el taller 37 per considerar alguns dels consells que allí donàvem. Estudieu quina profunditat de camp voleu, si hi ha o no contrallum, la distància focal, la composició i l’efecte de l’espai negatiu… i clar, els colors i les seves combinacions..


Dons apunteu-vos en un paperet aquestes 10 situacions i proveu de ‘buscar-les’ i d’experimentar tot el que podeu.. o tot el que us deixin.. Si encara teniu un  parell de dies abans de marxar de vacances fora interessant que us preparessiu per ‘buscar’ algunes d’aquestes situacions a les vostres vacances… Feu-me cas i veureu com obteniu bons resultats..

.

Benvinguits amics d’Enfoca !

Avui vull donar la benvinguda als amics d’Enfoca, que han tingut a bé contactar amb mi per poder utilitzar el material del taller a les activitats que organitzen. Bé amics, és un plaer i  aprofito des d’aquí a felicitar-vos per la vostra iniciativa i a col.laborar-hi en allò que considereu.

enfoca-3

‘Enfoca’ (Entitat fotogràfica de Calafell i comarca), com ells mateixos la defineixen a la seva pàgina www.enfoca.eu, és una entitat cultural sense ànim de lucre, que té com a fí i propòsits la difusió de l’Art fotogràfic i la formació permanent dels seus socis i no socis que acudeixen i participen en actes i activitats que l’entitat organitza.

Una iniciativa excel.lent que ja ens agradaria tenir-la més a prop per a poder-hi participar activament. Mantenen també un interessant grup a ‘flickr’, http://www.flickr.com/groups/enfoca/, que us convido a que hi entreu i hi participeu:

sin-titulo

Felicitats i esteu convidats a casa nostra sempre que vulgueu.

Bona setmana i bones vacances !!!

flickr

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor. Si las utilizáis citad la fuente.

Anuncis