El Matarranya

viatges5Seguint la dita popular de “Teruel también existe” cal endinsar-se per tan desconeguda província i descobrir les joies naturals que romanen a l’espera dels nostres ulls. La manca de grans infraestructures hoteleres i de bones comunicacions ha permès conservar molts dels seus indrets sense explotar turísticament. No obstant, als darrers temps s’està fent un esforç en promoure el turisme de la zona, fet que a la llarga pot perjudicar el seu encant.

viatgesmatarranyalogoAquest mes farem una passejada per la comarca del Matarranya, que es troba al Baix Ebre, limitant a l’oest amb el Baix Aragó i a l’ Est amb la província de Castelló.
El riu Matarranya és l’eix vertebrador de la comarca, una terra plena d’història, amb referències del paleolític, de poblats neolítics i art rupestre. També en trobem restes dels assentaments romans i dels posteriors musulmans. Tot aquest patrimoni es reflexa als seus municipis, que al llarg dels anys han estat terres de pas de l’interior cap a la Mediterrània.
Tanmateix, importants fòssils dels dinosaures més grans que poblaren la terra, s’estan trobant per aquesta comarca.
Un dels senyals d’identitat de la comarca és el dialecte de transició que es parla amb influències catalanes, que ha sobreviscut l’època de repoblació cristiana del segle XII.

viatgesmatarranyaA la comarca es poden fer infinitats d’excursions, tant a peu com en bicicleta, visitar els diferents pobles declarats com a conjunts històric-artístic (Valderrobles, La Fresneda, Penyarroya de Tastavins, etc…) on el temps sembla haver-se aturat, o fer la Ruta de les Presons, que es troben als baixos dels Ajuntaments, on tancaven als reus als segles XVI a XIX, i fins i tot a alguna d’elles en trobem graffitis que aquests van deixar.

El riu Matarranya, considerat com el riu mediterrani millor conservat del planeta per la seva puresa de les aigües i diversitat d’hàbitats i espècies,  neix als Estrets del Parrissal, un impressionant canó de 200 m de longitud i 60 metres d’alçada, amb una amplada de només dos  metres. Al naixement s’arriba des  del mateix poble de Beceite seguint les indicacions d’El Parrissal. El recorregut comença amb un parell de bassals i passarel.les; el camí es va endinsant cap al canó amb unes parets que cada vegada son més altes i verticals. És aquesta una excursió entretinguda, divertida, i a l’abast de tothom amb ganes de remullar-se.

A la vessant sud-oest es troba la vall del riu Tastavins, afluent del Matarranya, que neix a les espectaculars i esveltes Peñas del Masmut, monòlit conglomerat de més de 100 metres, esculpit per l’erosió, on es troba una important colònia de voltors (Gyps fulvus). Sense necessitat d’estar molt pendents és fàcil trobar cabres hispàniques (Capra pyrenaica) que en ocasions s’aturen observant-nos desafiants.

Des de la Portellada cap a Vall-de-roures trobem “El Salt”, una cascada de 20 metres on un extracte de pedra arenosa ha creat un voladís per on cau el riu, amb curioses formes. A l’estiu és molt agradable baixar fins al bassal per refrescar-se una mica.
Pel camí trobarem abellerols i orenetes, i si caminem per la vora del riu podem trobar restes d’excrements de llúdries, formats per pasterades de raspes de peixos.

Fotos: Blanca i Jose / Música: Matarraña Magia y Energía / Àlbum: Beyond the Imagination / Sergio González Carducci

Per dinar, dormir i altres informacions:
http://www.dpteruel.es/DPT/turismo/home.nsf/documento/matarraña

bij

.

<<< Veure més articles de viatges…

toiesmesarticles

peu2