El final de la Guerra Civil a Sant Feliu de Llobregat

usla20-1Una de les primeres activitats de la Secció d’Història i Memòria de la Universitat Social Lliure i Autogesionada (USLA)  és el seminari sobre el final de la Guerra Civil a Sant Feliu de Llobregat. Ara fa 70 anys d’aquell 25 de gener, quan a les quatre de la tarda van entrar les tropes de Franco a la ciutat, després que la població civil patís els últims efectes de la Guerra: els trenta-dos projectils, amb una víctima mortal, que van caure al terme municipal. Poc abans, l’exèrcit republicà i una part dels santfeliuencs havien marxat cap a l’exili: alguns, però,  es quedaren a la ciutat i patiren els anys de la repressió més virulenta…

Per recordar aquests fets del final de la Guerra i el principi de la repressió, l’USLA ha organitzat el seminari “Sant Feliu de Llobregat i el final de la Guerra Civil. 70 aniversari”.  Els actes inclouen conferències, projeccions de pel·lícules, visites a espais de la memòria i la voluntat d’identificar i senyalitzar els espais de la ciutat que van ser clau en aquella història.

usla24La primera conferència, el 20 de maig, és a càrrec de l’historiador Jordi Amigó, i tracta  sobre la vida quotidiana dels últims dies de la Guerra Civil a Sant Feliu de Llobregat: els bombardejos, els abastaments, la sortida dels republicans, l’entrada de les tropes vencedores… Després, el 21 de maig, Andreu Mayayo, historiador i professor de la UB, ens parlarà de la repressió i de la funció política de la presó de Sant Feliu de Llobregat. Concretament, ens donarà notícia del cas de Josep Solé Barberà, un polític i advocat de dilatada trajectòria professional i política durant el franquisme i la transició política, que durant els anys trenta fou membre del Bloc Obrer i Camperol i president de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Josep Solé va ser condemnat a mort dues vegades al llarg de la seva vida i després de la victòria de les tropes franquistes, va ser empresonat a la Model i, més tard, gràcies a les influències del seu cercle més pròxim, fou traslladat a la presó de Sant Feliu, on va restar sis mesos, des del 23 de març de 1939, quan un parella de guàrdies civils l’hi va conduir per ordre del cap de l’estat major, fins al 23 de setembre del mateix any, quan va tornar a la Model. Mayayo explica el canvi de la presó Model a la de Sant Feliu amb aquestes paraules:

usla23“D’aquesta manera s’alliberava de viure en aquell formiguer de deu mil ànimes en pena compartint les cel·les individuals, de 4 metres de longitud per 2,4 d’amplada, amb set o vuit companys i comptant cada dia el nombre d’afusellats. La nova presó era un hotel de luxe, confortable i tranquil…”

MAYAYO, Andreu, Josep Solé Barbera, advocat. La veu del PSUC, Barcelona: L’Avenç, 2007, p. 103

La presó de Sant Feliu de Llobregat era la presó on anaven a parar tots els presos polítics dels pobles del partit judicial, és a dir, de pràcticament tots els pobles de la comarca del Baix Llobregat -llevat d’Olesa de Montserrat i Collbató- i l’Hospitalet de Llobregat. Després, passats els anys més durs de la repressió immediata a la Guerra, es va transformar en presó municipal.

La presó de Sant Feliu es va enderrocar l’any 1965, per construir-hi pisos. Amb la destrucció d’aquesta torre medieval, la ciutat va perdre l’edifici més emblemàtic del patrimoni arquitectònic i simbòlic local. usla22L’espai que ocupava la presó és on actualment hi ha CineBaix. Per això l’USLA vol recordar aquest indret com a espai de la memòria. En aquest sentit, s’ha previst organitzar diversos actes el 22 de maig. S’hi farà un cinefòrum amb el documental La escuela fusilada, d’Iñaki Pinedo i Daniel Álvarez, i la directora general de la Memòria Democràtica, M. Jesús Bono, i el responsable d’Espais de Memòria, Jordi Guixé, parlaran sobre les polítiques públiques i els espais de la memòria democràtica. L’objectiu és senyalitzar aquest espai amb una placa commemorativa que recordi l’existència d’aquella presó on molts ciutadans van ser empresonats per la repressió  franquista. El 12 de juny, també a CineBaix, podrem veure la pel·lícula Silencio roto, i sentir la conferència “Els camins de l’exili. La Segona Guerra Mundial i els maquis”, de l’historiador Toni Segura.

usla20En el marc d’aquests seminari es faran diverses sortides: la primera, el 23 de maig, es podrà viatjar en el Tren de l’Exili, amb el qual es seguiran els passos dels exiliats republicans en la retirada cap a l’exili a França. El Tren acabarà a Portbou, on es recordaran els últims dies del filòsof Walter Benjamín. Més tard, el 13 de juny, es podran conèixer els espais del front de guerra del Segre: Agramunt, el Merengue i Camarassa, i el 19 de setembre els espais de la batalla de l’Ebre.

El mes de juny l’USLA té previstes dues conferències més a l’Ateneu: una, el dia 10 de juny a càrrec del professor de la UB Joan Vilarroya, sobre la repressió franquista a Catalunya, i l’altra, el dia 11 de juny sobre les persones desaparegudes i les fosses a Catalunya, a càrrec de Queralt Solé, també professora de la UB.

L’USLA també elaborarà l’itinerari de la memòria de Sant Feliu de Llobregat i el presentarà a l’Ateneu el 18 de setembre.

Diverses institucions com l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, el CineBaix, el CEHI i la Universitat de Barcelona hi col·laboren.

Més informació de les activitats de l’ USLA a: universitatsocial.blogspot.com


toiesmesarticles

peu2

Anuncis