Disc de la setmana: Alexi Tuomarila quartet “02”

La gran importància del ressorgir del jazz europeu resideix en les diferències culturals dels països que ho integren. Sota aquest prisma d’identitat Alexi Tuomarila (1974), construeix un so molt personal barrejant música clàssica, folklore fines i jazz.

l_8b7348f791f6feb113938d9190976a9f

La música de Alexi t’arrossega fins la intensitat i et fa penetrar en la melodia, amb un desplegament de diverses línies melòdiques simultànies i escales ascendents, barreja de interiorització melòdica amb embranzida.

En la seva música predominen les seves pròpies composicions als standard, així en el disc recomanat avui “02” (2002). Excepte “Solar” (Miles Davis), els seus temes tenen unes clara referències a la música de Coltrane, pot ser més descriptiva però amb la música popular com dominant. “Noaidi” (inspirada en el folklore Sami), una melodia  què s’encomana, és un clar exemple de la seva obra, esperit lliure i melangia, i la seva formació clàssica la recrea en “Sacrament” (polifonia sacra).

En general és un disc més que recomanable,  comença amb decidides melodies que posteriorment descendeixen a una reafirmació malenconiosa dintre d’una composició molt original.

cover_home2

Artista

Alexi Tuomarila

Àlbum O2
Cançó que escoltes Noaidi

Alexi Tuomarila : piano, bé acompanyat per Nicolas Kummert: saxo tenor, de so pulcre i gran lirisme,  Cristophe Dessvicher: contrabaix, de l’escola nordica amb un so força rodo, Teun Verbruggen: bateria, amb una pulsació segura i ocurrent, manté perfectament els temps i Samuli Edelmann: vocal (*9).

En l’actualitat Alexi, forma part de quartet/quintet del trompetista polonès Tomasz Stanko, una de la mes importants figures juntament amb Enrico Rava, d’aquest instrument i de l’important segell EMC.

amicsSi teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar entrant al nostre ‘grup d’amics del bloc’ a facebook i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’


toiesmesarticles

peu2

Anuncis