Taller de fotografia (84)

taller841Hola amics, ja veieu ni sent-hi puc parar.. El nostre amic taronja també l’he facturat de vacances i podem dir que esteu sols davant aquesta sèrie de ‘taller d’Agost’. Aquesta serie de quatre capítols, el darrer d’agost ja l’intentarem fer en ‘viu’ comentant les fotos de vacances, tractarà de treballs setmanals per anar practicant els diferents efectes i eines Photoshop que hem anat aprenent.

Preparats pel d’avui? Crec que us agradarà…

Taller d’Agost (1): Treballem els retrats

Avui us presentaré un parell d’efectes senzills per treballar els vostres retrats. No us vull complicar amb efectes complexes que podeu trobar a internet i que ja tindrem temps de treballar-los, el que m’interessa és que descobriu, apreneu i interioritzeu la relació entre l’efecte i la conseqüència d’aplicar-lo.

Com heu anat veient els efectes consten de passos on en cada un s’aplica alguna acció que coneixeu, és l’ordre d’aquestes accions la que ens porta a un o altre resultat però en el fons el nombre d’accions que fem acaba sent limitat. És com si tinguéssiu ja cert vocabulari après d’un idioma i ara comencéssiu a fer frases…


taller80n1L’efecte desenfoc als retrats

Aquest efecte és francament senzill però molt aparent. Com a tal efecte el nombre de passos és mínim però el podeu complicar tant com vulgueu, des de la selecció prèvia del rostre als efectes posteriors de color, vinyetatge o contrast. Amb aquest efecte es pot aconseguir l’efecte ‘Sfumato‘, tècnica de pintura basada en la sua transició de tons i colors, sense línies i contorns. ‘Sfumato’, terme en italià que vol, dir ‘fum’ va ser usat per Leonardo Da Vinci i ara el podreu emular usant Photoshop.

L’efecte tracta de superposar dues capes de la mateixa fotografia, la de dalt desenfocada, per anar descobrint aquells detalls que caracteritzen el rostre, ulls, nas, llavis,… però sense descobrir els contorns.

Veiem-lo pas a pas:

taller8421. Obrim la fotografia a Photoshop i creem-ne una còpia

2. Sobre la capa creada apliquem un desenfoc gaussià. El radi dependrà dels píxels de la fotografia. Desenfoqueu però no de forma exagerada.

3. Creem una màscara ‘blanca’ sobre la capa desenfocada i utilitzem un pinzell ‘negre’ per crear la màscara.

4. Passem el pinzell per ulls, nas, boca,.. però mai els contorns de la figura.

El resultat és força interessant:

taller8415c(aquesta és la comparació de les dues fotos)

taller8416

Podem fer totes les variacions que vulguem, desenfocar més o duplicar el resultat amb superposició, desaturar,… però l’essència del ‘Sfumato’ és aquesta. A propòsit del desenfoc m’agrada molt jugar amb la ‘falsa profunditat de camp’ i obtenir l’efecte ‘Maqueta’. No crec que us costi massa jugar amb la màscara, concretament amb l’aplicació de degradats o màscares desenfocades per arribar a fotografies com aquesta:

Què us sembla aquesta maqueta dels vaixells? Bé, no es tracta de cap maqueta sinó d’una fotografia real al port de Donosti. (Pistes: He fet servir dues capes, un desenfoc, addicionalment es podria utilitzar una capa corbes per donar més lluminositat a la part enfocada)

El segon efecte que veurem avui és just el contrari, en lloc de donar aquest efecte ‘soft’, suau, el que farem serà dramatitzar el retrat. L’efecte és un pèl més complicat però res que no pugueu fer en un no res…


taller80n1L’efecte ‘dramàtic’

Aquest efecte té també moltes variacions i podem trobar molts exemples a internet. Es tracta en un primer pas de incrementar la nitidesa de certs trets del retrat a partir del filtre de ‘pas alt’, en un segon pas centrarem la fotografia aplicant-li un vinyetatge.

Veiem-lo pas a pas:

Partirem d’una fotografia que he buscat a flickr: http://www.vnl.in/resources/watch/photos/2008/portrait-of-an-indian-lady/. Havia pensat en posar-ne una de meva però no fa falta aplicar-li cap efecte dramàtic. L’he retallat per quedar-me únicament amb el rostre:

taller849

taller846Primera part:

1. Obrim la fotografia a Photoshop i creem-ne una còpia

2. Sobre la capa creada creem una màscara (truc: si tenim apretat el ‘alt’ al crear la màscara questa es crearà negra).

taller8473. Cliquem la màscara i pintem els ulls de ‘blanc’. Serà l’únic que deixarà passar.

4. Cliquem les dues capes i combinem-les en una.

Segona part:

1. Ara ens queda de nou una única capa, ja que les hem combinat totes al pas anterior. La dupliquem.

taller84122. A la capa duplicada hi apliquem el filtre ‘pas alt‘. No exagereu el radi, si es veu el contorn de la figura (en gris) ja en hi ha prou. Sobre aquesta capa creem (amb el ‘alt’ pressionat) una màscara negra.

3. Pintem sobre la màscara negra amb el pinzell blanc aquells trets de la cara que ens interessen. A l’exemple he pintat tot el contorn de la cara.

4. Apliquem a la capa amb el filtre de ‘pas alt’ i la màscara el mode de fusió ‘llum forta‘.

El resultat:

taller8410

i la tercera part:

Simplement he creat un vinyetatge:

1. Creem una nova capa i omplim-la de negre

2. Creem una màscara i l’omplim de degradat radial i desenfoquem.

El resultat final:

taller8411

Interessant oi?

Ens veiem la setmana vinent? Bona setmana i bones vacances !

tf-1


tf-1

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor a excepción de aquellas en que se especifica lo contrario. Si las utilizáis citad la fuente.
premisbloc
període de votació obert fins el 10 de setembre de 2009

toiesmesarticles

peu2