Taller de fotografia (85)

taller851Com anem de calors? Si em veiéssiu per un foradet crec que començaríeu a patir i prefereixo que us feu il·lusions de que el taller continuarà després de vacances… De moment tot molt bé, estic fent moltes fotografies i recollint material, ara només cal tornar..

Avui el dedicarem monogràficament a un efecte que emula la fotografia analògica i que depenent del motiu i del original podem arribar a obtenir resultats força espectaculars. Esteu preparats? Què deu fer el nostre amic taronja? Començo a patir…

Taller d’Agost (2): El salt de blanquejat

No entenc ni patata del revelat químic del color però he llegit a ‘Digital Camera‘ (Juliol/Agost del 2009) que en el procés de revelat analògic la presència de certs elements químics ometen el pas pel blanquejador, deixant plata a l’emulsió i creant la impressió d’una mena de superposició del blanc i negre afegida a la imatge en color. El resultat, que és el que ens interessa, és una imatge fortament contrastada amb colors apagats. El mètode de ‘saltar-se el blanquejador’ el podeu trobar en articles especialitzats en anglès com el ‘Bleach Bypass‘.


taller80n1L’efecte de saltar-se el pas de blanquejat

Quan vaig veure aquest efecte vaig pensar que era interessant compartir-lo amb vosaltres per dues raons, la primera per l’efecte en sí mateix i la segona per la quantitat de passos que cal fer i que reforçaran el que hem après fins ara. Teniu ganes de treballar?

La idea darrera el tutorial d’avui és aprendre alguns dels passos individuals que veurem i de pas crear un efecte que pot ser interessant per certes fotografies. Els ‘ortodoxes’ de Photoshop compliquen extraordinàriament el mètode, tant que és impossible entendre res, el que veurem avui potser no és exactament el que els gurus de la fotografia prediquen però entendrem pas a pas el que anirem fent, que és del que es tracta.

Partirem d’una fotografia que vaig fer a Jamaica, no sé massa perquè l’he escollit però he pensat que podria ser interessant de-saturar els colors i augmentar el contrast:

taller852

Veiem el procés pas a pas:

taller8531. Obrim la fotografia a Photoshop i creem-ne dues còpies. La de dalt amb la segona les fusionem pel mode ‘trama‘. Aquest mode és la primera vegada que el veiem i recordareu que pertany al grup d’aclarir. Immediatament veureu com la fotografia es sobre-exposa.

taller8542. Ara aprendrem a combinar una capa amb la que té a sota. Seleccionem la capa 3 (la de dalt) i cliquem al desplegable que es troba a l’extrem superior dret de la finestra de capes/canals. Escollim ‘Combinar hacia abajo‘. Ara la capa 3 i la 2 s’han fusionat i tot plegat torno a tenir només 2 capes, la 2 i el fons.

3. Ara crearem una capa d’ajustament en b/n a sobre de les dues capes de color que tenim. Això ja ho sabem fer però ara l’interessant serà jugar amb els lliscadors de color per obtenir màxim contrast. Al final d’aquest pas la imatge a la pantalla de Photoshop s’ha convertit en b/n:

taller855

4. De fet no és això el que vull sinó que vull ’emular’ l’efecte del b/n sobre la capa 2. Ara aprendrem una tècnica molt interessant, la de fer que un efecte només actiu sobre la capa que té a sota i no sobre tota la pila: Simplement manteniu la tecla ‘alt’ apretada i passeu el cursor per la separació entre la capa d’ajustament i la capa 2, veureu que el cursor canvia de forma, quan veieu que canvia de forma feu clic i veureu com apareix una fletxa a la capa d’ajustament indicant que afecta únicament a la capa que té a sota. Ara encara veiem la fotografia en b/n però canviem a mode ‘llum suau‘ i veureu com torna el color:

taller856

taller8575. De moment tenim una fotografia en color, contrastada a partir de la capa b/n.

6. Ara comença la diversió… Creem una còpia de la capa fons i la movem a dalt de tot. Sobre aquesta capa apliquem un filtre de ‘pas alt‘. Us imagineu el perquè? Fusionem aquest capa amb el filtre amb la inferior pel mètode ‘superponer‘ (aquest pas l’hem fet moltes vegades).

7. Ara la situació és la que tenim a l’esquema de la dreta. Gairebé hem acabat:

taller858

8. Ara us queda el vostre toc. Jo he creat una capa d’ajustament per desaturar els colors i una altra per augmentar el contrast.

El resultat:

taller859

Comparem les dues fotografies?

El darrer pas si volguéssim ja fer una correcció selectiva, seria acoblar totes les capes en una (menú de la finestra capes: Acoplar Imagen) i fer un retoc selectiu amb les eines de ‘sub i sobre-exposar’ que hem après al taller 83. Això ja us ho deixo a vosaltres…

Ja teniu feina per aquesta setmana…

Fins el proper dilluns, bona setmana i millors vacances !!

tf-1


tf-1

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor a excepción de aquellas en que se especifica lo contrario. Si las utilizáis citad la fuente.
premisbloc
període de votació obert fins el 10 de setembre de 2009

toiesmesarticles

peu2

Anuncis