Bòsnia i Herzegovina – 10 imatges

b1Tan bon punt creuava la frontera de Croàcia a Bòsnia ja estava rumiant com compartiria amb vosaltres el que anava a veure… L’impacte del paisatge, la gent, la diferència de cultures o els restes d’una guerra genocida son prou arguments per estar-ne parlant hores i hores d’aquest conglomerat cultural, aquest estat tan artificial com inestable, d’aquesta terra que parla als seus visitants del patiment sofert.

b13cBòsnia i Herzegovina és ara un estat sobirà, una república formada per dues entitats autònomes, la sèrbia, formada per la República Sèrbia (Republika Srpska) i la Federació de Bòsnia i Herzegovina, on hi conviuen els bosnians, musulmans i croates. Conèixer aquesta administració de l’estat és molt important per entendre quin grup ètnic o religiós hi viu en cada una de les regions per les que passes, el perquè de veure banderes sèrbies i croates en territori bosnià o el paper que aquestes regions van tenir a la guerra del 1992 al 1995. Bòsnia i Herzegovina continua sent avui un polvorí, de comunitats enfrontades, de religions diverses, on el simple fet de usar caràcters ciríl·lics o de practicar alguna de les tres religions, catòlica, musulmana o ortodoxa ja et posiciona en un bàndol. Si voleu conèixer més sobre el tema us podeu adreçar a les pàgines de Wiquipèdia: Bòsnia i Herzegovina i la Guerra de Bòsnia.

Vaig fer esforços per entendre el que veia, per conèixer el que havia passat a la guerra, per admirar la ràpida reconstrucció que s’ha fet del país però em van quedar molts dubtes, molts perquès que no m’he pogut explicar.

He escollit 10 imatges, totes elles fetes pel recorregut de nord a sud pel país, des de l’entrada a Bòsnia per la carretera de Zagreb a la sortida del país cap a Dubrovnik. Sarajevo, Banja-Luka, Jajce o Mostar son les ciutats més importants que et trobes en aquest recorregut. Crec que les fotografies expressen els sentiments que vaig tenir l’oportunitat d’experimentar, en silenci, així us les presento. No son grans fotografies ni probablement les millors que he fet però son per a mi les més representatives.

b1-1

1. Casa a Jajce. Era el primer signe que veia de la guerra. Abans havia passat pel territori dels serbi-bosnis, Jajce ja es troba en zona de majoria bòsnia. Els trets a la façana son ben visibles. f/8, 1/60, 40mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b3

2. Vista de Jajce des del Castell. En temps de guerra bona part de les cases del fons estaven derruïdes. Tot el que veus a Jajce et recorda a la guerra, les zones com aquesta de majoria musulmana van patir bona part de la ‘neteja ètnica’ de les milicies sèrbies. f/8, 1/50, 70mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b4

3. Pla de l’església de Jajce amb el cementiri al fons. Les vistes des del castell son magnífiques i et quedaries hores i hores observant el paisatge. f/5,6, 1/250, 180mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b5

4. Placa en commemoració als caiguts. Plaça de Jajce. f/5, 1/40, 140mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b6

5. Sarajevo. Mai havia vist una barreja tal de cultures. El centre és de majoria musulmana i tota la ciutat conserva encara signes evidents de la guerra. f/9, 1/800, 300mm, ISO500. (clica la fotografia per veure l’original)

b7

6. Sarajevo. Vaig estar perseguint la fotografia una bona estona. A moments sembla que estàs a Estambul o al Caire. f/5,6, 1/640, 300mm, ISO500. (clica la fotografia per veure l’original)

b8

7. A Bòsnia en general només hi havia samarretes de l’Ibrahimovic, a Croàcia del Messi i Ronaldos i companyia. f/6,3, 1/500, 54mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b10

8. Mostar. Era curiós com havia gent que s’arreglava el seu pis en mig d’un edifici absolutament derruït. f/4, 1/500, 40mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b12

9. Vaig passar hores i hores mirant el pont de Mostar, és simplement meravellós. f/8, 1/50, 57mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b11

10. Don’t forget (no oblideu). f/4,5, 1/100, 40mm, ISO100. (clica la fotografia per veure l’original)

b0Totes les fotografies son originals, excepte la 5 i la 6 on s’aplicat una màscara per substituir el fons. A totes he aplicat el mateix virat sèpia intentant preservar les llums. Totes les fotografies les podeu veure a flickr a tamany gran i hi podeu entrar el vostres comentaris (clica aquí) o si preferiu podeu veure directament el passe de diapositives: clica aquí.

.

.

premisbloc
període de votació obert fins el 10 de setembre de 2009

toiesmesarticles

peu2