Disc de la setmana: Dick Haymes “Rain or Shine””

A1dTUm5rT3L._SL600_Tornem de vacances amb la veu poc coneguda però molt interessant de uns dels crooners que més m’agraden, possiblement un dels millors cantants del segle XX, Dick Haymes (1918- 1980). Va ser uns del millor beladistes de la seva època, molt proper a Crosby i Sinatra en els temes més clàssics, no va poder ser lo suficientment reconegut a la dècada dorada dels 50, (degut al diferents problemes, amb l’alcohol, el govern,  i algunes rel.lacions tempestuoses, com la que va tindre amb Rita Hayworth).

El seus inicis van ser força importants, va reemplaçar a Frank Sinatra a la orquestra de Harry James, i entre d’altres va posar la seva veu a les de Benny Goodman i Tommy Dorsey, abans de signar per Decca l’any 1943, i començar la seva carrera en solitari.

Desprès de viure a la “dark side” el seu retorn professional (1955), ve de la ma de un contracte amb Capitol Records, a les hores una de les principals discogràfiques del moment. Haymes va gravar dos LPs per la Capitol, Rain or Shine” (recomanació d’avui) i Moondreams, però no va poder deixar de costat el seus problemes amb l’alcohol.

Diverses gravacions menors amb estàndards i material més contemporani, i nombroses actuacions en clubs de segona fila, el van portar fins l’any 80 que va morir.

“Rain or Shine”, passa per ser un dels seus millors discos. Haymes sempre va ser un gran cantant (especialment en les belades) i és una veritable llàstima que la seva associació amb Capitol fos tan efímera, ja que aquest àlbum i el següent, Moondreams, són dos dels millors del jazz vocal mai realitzats.

719662

Artista

Dick Haymes

Àlbum Rain or Shine
Cançó que escoltes You’ll never know

En aquest disc, Haymes posa el seu relaxat i profundament matisat estil vocal a un gran conjunt de estàndards romàntic. Molt sovint ha estat comparat amb els seu pare musical, Frank Sinatra, Haymes posseïa una veu de baríton masculí molt similar a Johnny Hartman, mentre que el seu fraseig introspectiu estava més a prop de Chet Baker.
El suport que li dona, en  algun dels temes, l’acompanyament d’un grup de jazz, és preciós, en altres  es fa acompanyar per una petita secció de corda, que li dona més volada. No tinc constància del musics, han de ser trets dels més importants de la Costa Oest on el arranjador  del disc, Ian Bernard, treballava normalment.
Els arrengaments molt intel·ligents permeten un munt d’espais per els sols instrumentals, Haymes fa un hàbil barreja d’inflexions amb el fraseig del jazz. Ningú és millor que Haymes en aquest tipus de modulació romàntica.

Així aquest disc “Rain or Shine” amb el de Sinatra “Nice ‘n’ Easy”, son dels millors en “slow -dance” de tots els temps, el que és un misteri és que fins fa poc temps no l’hem pogut gaudir en Cd…. histories de les discogràfiques.

.

amicsSi teniu interès en escoltar aquest disc només me l’heu de demanar entrant al nostre ‘grup d’amics del bloc’ a facebook i el podem compartir. Agrairia que escrivíssiu als comentaris el que us ha semblat.

.

<<< Veure tota la sèrie ‘Disc de la setmana’premisbloc
període de votació obert fins el 10 de setembre de 2009
toiesmesarticles
105bloc
Anuncis