El Lied (7)

portada1Der Nußbaum Op. 25, Nr 3 (El nogal)

Avui encara seguim amb Schumann. Parlarem d’un lied del seu cicle Myrten. Sentirem aquesta vegada un lied sense més transcendència que la més pura bellesa de la melodia, fresca i senzilla.
L’any 1840, Schumann, va escriure 26 lieder, basats en poemes de Goethe, Rückert, Byron, Moore, Heine, Burns i Mosen, aquests van ser recollits en un cicle: Myrten.

De tota manera, Myrten, més que un cicle, pot ser considerat com una col·lecció estructurada a partir de motius relacionats amb l’amor que sentia Schumann cap a la seva estimada Clara, i també sobre temes d’amor i d’anhel. Molts dels lieder reflecteixen els sentiments de Schumann a Clara i també revelen la personalitat del músic. De fet, Schumann, va regalar aquest cicle a Clara el dia de la seva boda (setembre del 1840) , exposant-se per complet a la seva estimada.

q2El lied escollit avui dins d’aquest cicle és “der Nussbaum”, un lied d’una total delicadesa de sentiments, absolutament refinat i molt íntim, on la natura queda confusa amb els pensaments de la noia, una jove en la primavera de la vida, molt innocent i ingènua. En aquest lied no ens parla de sentiments tenebrosos o tèrbols, no es parla de mort ni de reflexions transcendents de la vida i de l’amor o de la mort com molt freqüentment ens parla el lied romàntic. Aquest és un lied on es gaudeix de la bellesa i de la senzillesa, on la natura és propera i fresca i els sentiments són transparents i ingenus.

La música del piano flueix tan dolçament que quasi ens fa sentir el perfum de la noguera i la brisa de l’aire acariciant les fulles. Schumann aconsegueix d’una manera admirable adaptar la música a les paraules del poema, arribant a traspassar-les fins a ser capaç l’oient d’arribar a sentir-les quasi físicament.

La interpretació d’aquest lied ha de ser simple, gens recarregat, molt lleuger i fresc, doncs d’altre manera perdria tot el seu caràcter original. Jo proposo a Fischer-Dieskau amb Eschenbach al piano, el gran mestre del lied.

Der Nußbaum Op. 25, Nr 3 / Fischer-Dieskau – Eschenbach:

També crec necessària escoltar la interpretació de Elisabeth Schwartzkopft, una de les més grans cantants del segle passat, tot i que és una interpretació força carregada, molt de l’estètica de l’època de la cantant, és una interpretació magistral.

.

Der Nußbaum Op. 25, Nr 3 / Elisabeth Schwartzkopft:

Lletra:

der nussbaum1

<<< Veure tota la serie ‘El Lied’

.

toiesmesarticles
105bloc