Taller de fotografia (95)

taller951 Queda ja poc per arribar al cim… Quan miro cap en darrera penso que les coses que s’han explicat en dos anys de taller son tantes que difícilment les retenim.. Valdria la pena que de tant en tant recordéssim alguns aspectes de la fotografia ‘clàssica’ que hem treballat… no hi ha bona fotografia digital si no controlem la ‘clàssica’…

Després d’aquest rotllo en què ens vols marejar avui? Doncs avui farem un capítol especial dedicat als ‘plugins‘ de Photoshop.. Me’n vaig… No espera, els plugins son petits programes que ens proporcionen de forma senzilla ajustaments i processos digitals evitant-nos la complexitat de les eines de Photoshop… Bé, si es per estalviar-nos feina em quedo..

Taller de fotografia (95): Els plugins i filtres (1)

Els plugins son petits programes d’edició digital que controlen de forma preestablerta els ajustaments i processos més habituals del post-procés digital. Aquests programes treballen conjuntament amb Photoshop, Aperture o Lightroom… i tenen l’avantatge de quedar integrats amb aquests programes d’edició. En el cas del taller hem treballat bàsicament amb Photoshop i veurem una sèrie de plugins, que quan els proveu no podreu parar d’utilitzar-los…

Nik Software, Inc. | WelcomeNik Software

Aquesta empresa amb seus a San Diego i Hamburg té coses al·lucinants. És per a mi el millor software per a fotografia digital i el seu funcionament sense haver de sortir de Photoshop, Aperture o Lightroom simplifica molt el flux de treball o workflow del post-procés. Té tota una suite de productes: Dfine®, Viveza®, Color Efex Pro™, Silver Efex Pro™, and Sharpener Pro™.. però avui en treballarem els tres que considero imprescindibles per a tot fotògraf digital: el Silver Efex Pro™, el Dfine® i el Sharpener Pro™.

Us podeu baixar una copia d’avaluació a la seva pàgina web, si feu el pas de comprar-los veureu que no son gens barats però creieu-me, val la pena: http://www.niksoftware.com/site/

Silver Efex Pro™

Nik Software, Inc.-1Aquest programa o plugin que s’instal·la a Photoshop, Aperture o Lightroom és una de les aplicacions de més qualitat per la conversió de fotografies a blanc i negre. Oblideu-vos de mil capes o comandaments complexes a Photoshop.. el Silver Efex Pro™ una vegada instal·lat el podem trobar al menú de Filtres de Photoshop i permet tota una serie d’escenaris de revelat a blanc i negre.

Silver Efex ProLa interfície és senzilla i està ben estructurada. A l’obrir aquest filtre veurem a la part esquerra una serie d’escenes pre-establertes, si bé es pot partir d’una d’elles i canviar els paràmetres que vulguem. A la dreta es troben els paràmetres generals de lluminositat i estructura, així com els filtres, potser l’element creatiu més important a les conversions en blanc i negre. Al final tenim emulacions de diferents tipus de pel·lícules de la fotografia analògica així com la possibilitat de treballar amb virats i vinyetats. És senzill i eficient, especialment el comandament ‘estructura’, que permet recuperar el contrast local tan clàssic de la fotografia clàssica en blanc i negre.

Els resultats son simplement espectaculars i passareu hores convertint fotografies de color.. mil i una combinacions, totes agraïdes i amb un tractament digital impressionant, poques vegades veureu ‘posterització‘ a les zones tractades si bé filtres com el vermell tendeixen al soroll i a la posterització, és a dir, al canvi traumàtic de tons. Aquest fet, especialment a a zones monocromàtiques com el cel, son molt aparents i poden malaguanyar la fotografia. Ja us ben dic que no tornareu a fer servir Photoshop mai més pel vostre revelat en blanc i negre !

taller95f1

L’HDR és perfecte com a original de la fotografia per a la conversió a b/n. Al perdre els colors horteres i artificials el resultat és francament interessant ja que pots jugar amb la distribució de lluminositats. Crec que les millors fotografies en b/n que he produït, dintre de la meva modèstia, han estat a partir d’HDR. A la fotografia de dalt podeu veure la transformació, en aquest cas he aplicat un lleuger filtre vermell per accentuar el dramatisme del cel, però si no us agrada el puc treure.. A la fotografia digital tot és molt fàcil. No és de les millors fotografies que he produït però he volgut que veiéssiu el pas d’un HDR a b/n.

Silver Efex Pro™

taller95s1El teniu disponible a la web de Nik Software llest per una compra electrònica a 200 Eur. (clicar aquí) Tot i que us recomano que us baixeu una versió d’avaluació de 15 dies per comprovar-ne els resultats (versió d’avaluació).

A la mateixa pàgina teniu exemples del que pot fer: http://www.niksoftware.com/silverefexpro/es/entry.php

.

Dfine®

Photographic Noise Reduction-1El segon plugin de Nik Software és el Define, aquest programa té encara una interfície més senzilla i tracta amb exquisidesa el soroll digital. El tractament que fa del soroll de lluminositat i el cromàtic és increïble, mantenint la qualitat i la nitidesa de la fotografia. És perfecte per tractaments traumàtics on pot aparèixer soroll a les ombres o a cels tractats amb eines com ‘corbes’.

Dfine 2.0-1En aquest cas a l’obrir aquest plugin només veurem una barra de comandaments a la dreta. ‘Medir‘ y ‘Reducir‘ son els ajustaments principals i normalment ell s’encarrega d’una reducció automàtica prou satisfactòria. Podem però provocar una reducció manual i fins i tot en certes zones localitzades en lloc de a tota la fotografia. Una joguina…

És especial útil després de treballs amb seleccions, capes i ajustaments a Photoshop ja que podeu aconseguir una uniformitat del soroll digital a tota la fotografia, cosa que resulta complexa quan hem substituit parts de la fotografia per altres de resolucions diferents o les hem tractat amb corbes o nivells que han provocat un soroll excessiu.

taller95f2b

Aquesta foto de Bergen té alguns anys i va ser tirada amb una de les primeres càmeres digitals que van sortir al mercat. El seu rang dinàmic era molt baix i d’aquest viatge vaig tornar dient que això de la fotografia digital no era per mi. Ara recuperada, l’augment de la zona d’ombres ha provocat un soroll digital que practicament l’havia fet inservible… fins que vaig descobrir aquest programa. Sí, ja sé que té un flaire artificial però no ho he sapigut fer millor…

Dfine®

taller95El teniu disponible a la web de Nik software llest per una compra electrònica a 119 Eur. (clicar aquí) Tot i que us recomano que us baixeu una versió d’avaluació de 15 dies per comprovar-ne els resultats (versió d’avaluació).
A la mateixa pàgina teniu exemples del que pot fer: http://www.niksoftware.com/dfine/es/entry.php

.

Sharpener Pro™

DockAquesta és la meva joguina preferida. El Sharpener Pro™ és un invent del diable que permet un control extraordinari de la nitidesa, l’estructura o el contrast local sense el traumatisme de les eines Photoshop o dels filtres com el ‘past alt’. Per a mi és el darrer pas del meu flux de treball particular.

Sharpener Pro 3.0A diferència de les anteriors, aquesta eina ve amb dos plugins diferenciats: el Raw Presharpener i el Output Sharpener. El primer és el més indicat per millora la nitidesa i contrast local per a còpies que volem emmagatzemar al nostre ordinador i es basa en la Intensitat Adaptativa i en la definició de zones i contorns. El resultat és increïble i supera amb molt les eines de enfoc de Photoshop. La segona eina està més orientada a accentuar la nitidesa depenent del mitjà de sortida com la impressora, ja que normalment aquestes depenent de la seva tecnologia resten nitidesa i contrast local a la imatge. En aquest cas els comandaments que podem manipular inclouen el contrast local, el contrast i l’enfoc. A vegades l’he fet servir per millorar l’estructura global, per exemple per les façanes dels edificis… Interessant…

taller95f2

És una llàstima que no ho podeun apreciar però l’augment d’estructura i contrast local ha estat apreciable a la foto de dalt. Aquest efecte fa apareixer textures interessant a les pareds dels edificis, què és justament el que he aconsegui amb aquesta façana de Praga.

Sharpener Pro™

taller95s3El teniu disponible a la web de Nik software llest per una compra electrònica a 200 Eur. (clicar aquí) Tot i que us recomano que us baixeu una versió d’avaluació de 15 dies per comprovar-ne els resultats (versió d’avaluació).
A la mateixa pàgina teniu exemples del que pot fer: http://www.niksoftware.com/sharpenerpro/es/entry.php?

.

La meva recomanació és que us els baixeu i els proveu, ja us ben asseguro que quedareu meravellats dels resultats.. I no tingueu por, no son eines diabòliques, son simplement programes que agrupen funcions digitals, com ho fa Photoshop, amb una interfície més orientada al fotògraf. L’adquisició de totes aquestes eines surt per un ronyó, ja ho veieu. Hi ha un paquet que inclou totes les eines, el ‘Complete Collection‘, a un preu total de 600 Eur. Una inversió que us recomano, si és que voleu continuar amb això de al fotografia digital…

La instal·lació és senzilla, si bé personalment no els he instalat a Photoshop sinó a Aperture. El programa que us baixareu conté un instalador que, si tot funciona com ha de funcionar, us l’instalarà directament a Photoshop. Obrint després Photoshop us trobareu aquests filtres sota ‘Filtros’.


La Galeria

L’artista d’avui és Asmundur Thorkelsson, un artista islandès que té una col·lecció meravellosa de paisatges. Utilitza normalment la tècnica HDR però el post-procés és tan al·lucinant que és un tot referent a la fotografia digital.

taller95f

taller95f2

taller95f3

No us perdeu la seva pàgina a flickr: http://www.flickr.com/photos/asmundur/

.

Ja teniu feina per aquesta setmana…. A veure si veiem alguna de les vostres obres a flickr !

Bona setmana i fins el proper dilluns !

tf-1

Més informació: http://www.flickr.com/groups/abrera/

tf-1

<<< Veure tots els articles de ‘Taller de Fotografia’

Totes les fotografies publicades en aquest taller estan fetes i son propietat de l’autor, excepte en aquells casos que se’n especifica el contrari. Si les utilitzeu citeu la font.
Todas las fotografías que aparecen en este taller están hechas y son propiedad del autor a excepción de aquellas en que se especifica lo contrario. Si las utilizáis citad la fuente.
toiesmesarticles peu2